Нічний обстріл у Сумах, облога Маріуполя та Ізюма: опір та життя атакованих українських міст (оновлено)

8.03.2022, 12:49 Переглядів: 1 859

 

«ТелеграфЪ» збирає найсвіжішу інформацію з регіонів станом на ранок 8 березня. На фото - розбиті танки ворога на Сумщині

Як живуть міста, що піддалися атакам та наступу ворога. Хто в окупації?

Суми

Після 23 години ввечері 7 березня на місто і район російські ворожі літаки скинули авіабомби. Очільник сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про наслідки бомбового удару у своєму телеграм-каналі.

Потрапляння у житлові квартали міста Суми знищило і пошкодило будинки, постраждали люди.

Є загиблі і травмовані, рятівники працюють на місцях.

Попередньо внаслідок обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини.

Про яку війну і які правила загалом може іти мова, коли російська армія вбиває, знищує, скидає бомби на мирне цивільне населення?! - написав Живицький.

Але колону російської ворожої техніки під Сумами знищено, повідомив він у наступному дописі.

Буча, Ірпінь, Ворзель, Гостомель

Окупанти тримають у заручниках ці міста під Києвом. Евакуація небезпечна.

У Бучі на окупанти не  дають людям виходити з помешкань, обстрілючи їх. Місто обстрілювали і сьогодні вночі, про це заявив мер Бучі Анатолій Федорук в об'єднаному ефірі телеканалів.

Ірпінь, одна зі спроб евакуації
Ірпінь, одна зі спроб евакуації

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко повідомив, що 7 березня, з Київщини (Ірпінь, Буча, Гостомель) евакуювали дві тисячі людей, понад чотири тисячі залишалося на територіях, окупованих російськими військами.

Додано, 10.55:

Сьогодні, 8 березня, мер Ірпеня Олександр Маркушин повідомив у своєму телеграм-каналі, що окупанти, погрожуючи, запропонували йому здати місто. Він відмовився.

 

Роблю окупантам зустрічну публічну пропозицію - протягом 24 годин покинути територію Ірпінської громади і зберегти життя та здоров‘я кількох тисяч російських солдат-строковиків, яких вдома чекає мама, сестра, дочка, бабуся, кохана, - написав він.

Миколаїв

Учора на місто було дві атаки. Обидві захлинулися, повідомив уже легендарний завдяки своєму оптимізму очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім у своєму телеграм-каналі станом на 21 годину 7 березня.

Із трьох напрямків вони заходили. Усі чули стрілянину. Бій був довгим, але успішним.

Окупанти мають величезні проблеми з паливом. У них там взагалі розбрід та хитання. Командири кидають, солдати не розуміють, навіщо вони тут і що роблять. Вони вже готові втекти.

Головне тепер не давати їм спати! Будіть їх.

А ми їм готуємо цікавий сюрприз. Знаємо, що вони окопуються у Херсоні. Закопуйтесь, менше буде нам роботи, - написав Кім.

Що ж, чекаємо на «сюрприз»…

Бомби впали на зоопарк
Бомби впали на зоопарк

У Миколаєві 7.03 бомби впали на зоопарк, тварини не постраждали, повідомив директор зоопарку.

Додано, 11.24:

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідормив про ситуацію на ранок, 8 березня. За його інформацією, українські військові готові відбивати рубежі та звільняти область від окупантів:

Цієї ночі було мало обстрілів, знаємо, що ворог виснажений. А ось ми отримали підкріплення, до нас зайшли хлопці з технікою.

Ми готуємо наступ. Ми чесні, ми попереджаємо – ми прийдемо і вас розвалимо. Тож чекайте, я скоро до вас прийду. І звільнятимемо Миколаївщину саме з 8 березня.

Херсон

Місто в окупації. Херсонська ОВА займається життєзабезпеченням мешканців – доставкою продовольства та іншого необхідного. Про це повідомляє у телеграм-каналі очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

Нині найголовнішим залишається питання «зеленого коридору». Це дозволить доставити на Херсонщину гуманітарний вантаж, який зараз уже сформований та чекає на відправлення в Дніпропетровській області, - написав він учора.

Запоріжжя

Противник перегруповує війська для наступу на місто. Про це повідомив у фейсбуці голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Тимчасово окуповані населені пункти області: Пологи, Василівка, Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар. Ситуацію в них контролюють очільники місцевих громад, налагоджують життєдіяльність на місцях.

- У той же час ворог намагається установити адміністративно-поліцейський режим за допомогою неприхованого терору, спрямованого на місцеве населення, - повідомив Старух.
Додано, 11.13

Харків – триває евакуація, Ізюмі в облозі, мости підірвані

Харків після обстрілу 7 березня
Харків після обстрілу 7 березня, фото ДСНС

 Обстріли у Харкові продовжилися й зранку 8 березня. Однак оборона тримається.

Ворог уповільнив свої наступальні дії, зрозумівши, що спроби захопити Харків - марні. Ми свої позиції тримаємо, - написав у своєму телеграм-каналі голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Із Харкова лише залізницею евакуювали понад 600 тисяч осіб.

Але Ізюм на Харківщині, як повідомляє Синєгубов, у облозі російських військ, які перешкоджають доставленню гуманітарних вантажів і евакуації населення.

Сьогодні будемо намагатися відправляти гуманітарні вантажі на Балаклію, Ізюм, Липці, це найбільш критичні напрямки, - пише голова Харківської ОВА.

Як пише УП, харківська журналістка Ірина Гнатюк з посиланням на заступника міського голови Ізюма Володимира Мацокіна повідомила, що поряд з Ізюмом підірвані мости, тому неможливо організовано виїхати з міста. 

За словами журналістки, Мацокін порівняв Ізюм із Хатинню (село в Білорусі, що стало одним із символів знищення цивільного населення під час Другої світової війни – ред.).

Маріуполь: заблоковане місто-руїна

Маріуполь та Волноваха на Донеччині оточені окупантами. Постійні обстріли перетворили Маріуполь на руїну. Ось фото полку «Азов» та допис за вчора з телеграм-каналу Маріупольської міськради.

 

«Російські окупанти продовжують гатити по Маріуполю, при цьому в руйнуваннях від ворожого вогню всі райони. Не лишилося вулиць без розбитих вікон, знищених квартир чи навіть будинків. Складно сказати і на рахунок жертв від російської агресії, адже тіла загиблих сусіди ховають прямо у дворах житлового сектору.

Місто і досі без освітлення, води і навіть газу. Тож містяни готують їжу біля будинків на вогнищах. Як би не було страшно - небезпека їх об'єднує, сусіди допомагають сусідам.

 

Маріуполь остаточно лишився без зв'язку. Єдина можливість дізнатися про ситуацію в країні - військові. Місцевих, звісно, цікавить безпекова складова та чи продовжує українська армія захищати місто. А ще - вступ до тероборони для захисту міста від московитів.

Захисники Маріуполя зупиняють намагання ворога прорватися. Важливою є боротьба і не бажання місцевого населення бачити на своїх вулицях російське трикольорове ганчір'я, тож боротьба за український Маріуполь триває!»

За даними голови Донецької ОВА Павла Кириленка, усього від початку вторгнення росіяни поранили щонайменше 287 мешканців області.

Досі неможливо встановити кількість убитих та поранених у Маріуполі та Волновасі. Ці міста залишаються заблокованими російськими окупаційними військами.

 

За даними ОВА, сьогодні в Маріуполь їде гуманітарний вантаж. Почалася евакуація, яка зривалася у попередні дні. Але рашисти знову її  зривають, не даючи людям вибратися. Про це терміново повідомило Міноборони: вони розпочали атаку якраз у напрямку гуманітарного коридору. 

 



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх