Банда викрала дочку депутата Полтавської облради: просили пів мільйона доларів (доповнено)

23.09.2021, 10:32 Переглядів: 5 771 Коментарів: 4

 

Зловмисників затримала СБУ

СБУ знешкодила банду, яка займалося викраденням людей та вимаганням грошей за їх звільнення. Зловмисників зупинили «на гарячому» - після викрадення дитини одного із депутатів Полтавської обласної ради.

Як повідомляє пресслужба СБУ, організатором «схеми» є чоловік, який наразі перебуває за ґратами. Його обвинувачують у вчиненні умисного вбивства з особливою жорстокістю, тому до вироку суду він знаходиться у Київському слідчому ізоляторі.

Незважаючи на позбавлення волі, зловмисник розробив план та організував викрадення дитини впливового бізнесмена і депутата Полтавської обласної ради. Чоловік підшукав виконавця викрадення через інтернет і запропонував спільнику винагороду в розмірі $100 тис.

Викуп за дочку депутата становив $470 тис., які мали бути перераховані на електронний гаманець біткоїнами. Зловмисникам вдалося викрасти дівчинку, після чого вони вступили в перемовини з її батьками. Вони погрожували фізичним насильством та смертю їхньої дитини.

Незважаючи на те, що викрадачі спілкувалися між собою та з батьками дівчини виключно через Телеграм-канал або «Даркнет», правоохоронці змогли встановити та затримати їх. Зловмисникам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 189 (вимагання) та ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України. Наразі підозрюваним обрали запобіжні заходи.

Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до цього правопорушення.

Заходи із викриття зловмисників проводило Головне слідче управлінням СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, а також за оперативного супроводу Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ і за сприяння оперативного відділу Державної установи «Київській слідчий ізолятор».

  

Доповнено:

За інформацією «Полтавщини», цим відомим підприємцем є Василь Кириченко — депутат Полтавської облради від партії «Довіра», карлівський підприємець, керівник ТОВ «Світоч». Викрадена дівчина — його 19-річна донька від другого шлюбу (у декларації депутата вказані лише двоє синів та дружина Тетяна). Дівчина зараз навчається у Києві.

Доповнено:

Як стало відомо «Полтавській хвилі», замовник - 20-річний полтавець Юрій Кулявець, який 2 роки тому в Києві жорстоко вбив дівчину, з якою на той час мав романтичні стосунки. Убита Анастасія Чернявська, як виявилось, була однокласницею викраденої дівчини.

Як зауважила Тетяна Кириченко, мати викраденої дівчинки, план з викрадення доньки зловмисники почали розробляти у липні.

- У серпні почали реалізовувати. Доньку зупинили на автівці і забрали просто із машини. Потім ми отримали від злочинців відео, де вона перебувала у когось на квартирі, прикута до батареї. Донька була заплакана і благала, аби ми її забрали. Злочинці діяли дуже професіонально: постійно були в масках, а при взаємодії з донькою ще і додатково використовували пристрої з викривлення голосу, - розповідає пані Тетяна, - Вимоги вони могли надсилати у будь-який час доби. Казали віддати машину, то кудись поїхати тощо. Також вимагали гроші. До цього випадку ми думали, що ворогів у нас немає. Щодо фінансів, які були озвучені, точно йде якась дезінформація. Бо ми не маємо таких коштів, і викуп би збирали по всьому білому світі. Ми пропонували взяти майном, казали, аби злочинці забрали все, що у нас є. Але це не той випадок.

За словами Тетяни, злочинці постійно давили психологічно: то казали, що Вікторія не їсть вже три доби, лише воду п’є, то надсилали фото, як вона спить на матраці, то взагалі писали, що вона спить стоячи.

- Також, коли ми один раз були не на зв’язку, їздили шукати гроші, про що повідомили зловмисникам, вони скинули відео у музичну групу в Телеграмі, куди входила моя донька і її друзі. Нам почали дзвонити перелякані батьки, питати, що відбувається. Але нам не можна було нічого казати.

Як зауважує пані Тетяна, коли їм повідомили про викрадення доньки, вони у першу чергу звернулися до СБУ.

- Коли це все відбувалося, ми, ризикуючи, звернулися у СБУ. І там, звичайно, відреагували дуже професіонально: усі дії розроблені до секунди. І я навіть не уявляю, як можна було це все вислідити, бо зі сторони злочинців також працювали професіонали. Ми намагалися ставитися до цього всього без паніки. Виконували усі вказівки СБУ. Це було дуже важко. Про це все не закричиш на людях, треба було взагалі поводитися якомога буденніше, ходити на роботу і тримати себе в строю. Через два тижні після викрадення, працівникам СБУ вдалося визначити місце знаходження доньки. Як саме вони це зробили, ми не знаємо. Але ми довірилися правоохоронцям - і все вдалося.

Зараз триває досудове слідство, тож пані Тетяна не може називати прізвища правоохоронців, які допомогли родині Кириченків. Але постраждалі дуже їм вдячні.

Щодо причини викрадення, пані Тетяна зауважує:

- Чому вибір впав на нас - покаже слідство. Від конкуренції до політики. Найбільше, звичайно, домислів щодо конкуренції.

Наразі реалізатора викрадення затримали. Обом вимагачам повідомили про підозру за ч.1 ст. 14, ч.2 ст. 146, ч.2 ст. 189 ККУ (Готування до незаконного позбавлення волі або викрадення людини з корисливих мотивів та вимагання з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Також їм обрали запобіжні заходи — тримання під вартою.

Щодо Вікторії, то, як вказує мати викраденої, вона зараз благополучно перейшла на третій курс в університеті. Дівчина намагається оправитися після того, що сталося. І навіть роздумує про зміну спеціальності - хоче перевестися до Академії внутрішніх справ, щоб захищати інших людей.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

739
1
23 вересня 2021 10:59

 Щось  за останній час Полтавщина стала занадто кримінальною! 


25 1
680
23 вересня 2021 12:48

депутат и бизнесмен, ничего не меняется.


24 2
0
23 вересня 2021 16:29

убрали Авакова и пошла коса на камень.


1 11
249
23 вересня 2021 17:03

Почему-то хочется чтоб сволочи-шантажисты не дожили до нового 2022 года.


9 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх