Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

11.02.2016, 12:02 Переглядів: 11 043

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

Провізори продавали наркоманам таблетки, які мали б відпускатися лише за рецептом, а деякі «відвідувачі» вживали дозу просто в аптеці

 

9 лютого в Кременчуці правоохоронці "накрили" аптеку "Ромашка" на Молодіжному, в якій незаконно торгували нарковмісними препаратами. На цю аптеку кременчужани скаржилися дуже давно. Всі, хто живе по-сусідству, неодноразово натикалися на шприци у своїх під'їздах. Місцеві жителі навіть не заходять у "Ромашку" за медикаментами, бо впевнені, що ,крім наркотиків, там нічого немає. Велика кількість скарг на цю аптеку надходила і до редакції «Телеграфа».

 

2 лютого «ТелеграфЪ» перевірив, чи дійсно у «Ромашці» відпускають заборонені для вільного продажу препарати. Нам вдалося зафіксувати на камеру телефону, як жіночка-провізор продає 3 пластинки пігулок «Кодепсин» наркозалежному. В інтернет-аптеках ціна на «Кодепсин» - 25,78 грн, а в «Ромашці» його продавали за 46 грн/блістер. До того ж провізор турботливо повідомила наркозалежного, що «іще буде дорожчати». Одразу ж після цього ми написали заяву до місцевої прокуратури з проханням провести перевірку.

 

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

 

9 лютого "ТелеграфЪ" побував на обшуку в аптеці, який проводили співробітники Департаменту протидії наркозлочинності, кременчуцькі правоохоронці і представники місцевої прокуратури. Зайти до приміщення вдалося на диво просто, адже за годину до обшуку аптека працювала лише через залізні грати, які були зачинені. Саме тоді прибиральниця вийшла, аби помити сходи, і відчинила двері. Після того як провізору вручили судовий ордер, розпочався обшук.

 

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

 

«Ромашка» всередині

 

Коли «ТелеграфЪ» потрапив до приміщення аптеки, важко було повірити, що аптека насправді працює. Вітрини порожні, окрім засобів жіночої гігієни, «Віагри» та трав тут майже нічого немає. Навіть цінники на жувальні гумки багаторічної давнини – 4,40 грн. Касового апарату тут також немає, а на провізорів страшно глянути.

 

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

 

Про обшук

 

Усі наркотичні засоби правоохоронці знайшли просто на кассі: 5 пластинок препарату "Кодепсин", в якому міститься наркотична речовина кодеїн, а також кілька ампул "Налбуфіну". Ці препарати мають відпускатися лише за рецептом. На ліки не було ніяких накладних. Тут же знайшли кілька відкритих ампул «Налбуфіну».

 

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

 

Далі – обшук у підсобному приміщенні. В одній із кімнат у пластиковому ящику правоохоронці знайшли велику кількість порожніх коробок від "Кодепсину", а також використані шприци і багато документів: паспорти, водійські посвідчення, студентські квитки, свідоцтва про народження... Все це, а також мобільні телефони та особисті речі наркомани залишали в якості застави.

 

Поки проходив обшук, кілька «постійних відвідувачів» намагалися потрапити до аптеки. Але, побачивши правоохоронців, швиденько тікали.

 

Далі було ще веселіше: крім того, що в аптеці незаконно продавали ці препарати, "відвідувачі" могли скористатися послугами "укол просто в аптеці" та "укол Налбуфіну від провізора". Правоохоронці знайшли в одного з провізорів у кишені шприц із "налбуфіном". Коли його обшукували, чоловік намагався злити його. Схема прийому «Налбуфіну» була така: рука наркомана просувалася крізь грати і отримувала дозу від провізора. Другий провізор, жінка, показала правоохоронцям довідку про те, що знаходиться на лікуванні в психоневрологічному диспансері. Цікаво те, що обидва співробітники офіційно не працюють у цій аптеці. Та й у самої аптеки вже давно немає ліцензії. Її термін скінчився.

 

Про власницю аптеки:

 

Власниця аптеки, приватний підприємець, відмовилася прибути на місце. Правоохоронцям вона сказала, що аптека вже давно закрита, і про те, що там коїться, вона також не знала. Та, за словами нашої співробітниці Ірини, яка живе поруч із аптекою, ще тиждень тому ця сама власниця приймала хворих як лікар:

 

- До Олени Анатоліївни можна було записатися, попередньо подзвонивши, - розповідає Ірина. – Була жива черга. Тут вона і слухала, і призначала лікування. Усі ліки, які прописала лікар, можна було купити у цій аптеці. Вона приносила їх просто зі складу. Також тут можна було отримати довідку для дитячого садочка. Така послуга коштувала 30 гривень. Довідка виглядала як аркуш паперу з двома печатками. У той час, коли лікар проводила прийом, наркоманів до приміщення аптеки не пускали.

 

Послуга «ширнутись в аптеці» та обшук у «Ромашці»: подробиці

 

Про під’їзди у будинку, де розташована аптека

 

Разом із фотографом ми навмання обрали для перевірки один із під’їздів дому. На сходах шприців не було. Нам здалося, що все не так погано, отож ми вирішили заглянути до поштових скриньок. І тут ми побачили жах! Усі скриньки вщент забиті використаними шприцами. Вже виходячи з під'їзду, ми побачили ще декілька шприців за дверима, а також просто на вулиці, у снігу.

 

Сусіди зітхнули з полегшенням

 

Контингент аптеки був одноманітним. Доки «Ромашка» заробляла, усі, хто жив або працював поруч, молилися, аби ніхто з наркоманів не почав буянити. Працівниця одного з магазинів, який розташований поруч, розповіла, що іноді їм доводилося закриватися на ключ ізсередини, бо вони боялися за своє життя:

 

- Ми часто бачимо, як до аптеки заходять специфічні особи за конкретними ліками, швидше за все, за наркотиками, - розповідає продавчиня. – Вони ведуть себе неадекватно. Часто бачимо, як вони і б’ються на сходах, і кричать, а іноді навіть виходять з аптеки «в обнімку» з продавцем. Страждають усі, особливо магазини, які розташовані поруч. У моєму під’їзді повно шприців. Бувало, що і до нашого магазину ці особи заходили. Ми одразу ж викликали охорону. Живемо тут, як на пороховій бочці. Одного разу якийсь наркоман почав буянити під аптекою. Мабуть, йому не дали дози. Чоловік вибив двері, а власники лише замінили двері на новіші і дорожчі.

 

Кременчужанин Антон розповів, що на стіні аптеки місцеві мешканці написали «Здесь продают наркотики», адже терпіти цього вже ніхто не міг:

 

- У нас у всіх під’їздах розкидані шприці, - розповідає Антон. – У людей увірвався терпець, і вони зробили напис на стіні аптеки. Та вже наступного дня наркоман за пачку пігулок замальовував його чорною фарбою.

 

Боротьба з наркозлочинністю у Кременчуці

 

Півтора місяця тому по всій території України розформували підрозділи по боротьбі з незаконним обігом наркотиків (БНОН). Коли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголошував про те, що БНОН буде розформовано, він аргументував цю необхідність тим, що співробітники цього підрозділу "дуже часто плавно вписувалися в існуючі  схеми наркозлочинності". На зміну БНОНу прийшов Департамент протидії наркозлочинності. У Кременчуці співробітників цього департаменту лише двоє. І вони працюють. За останні півтора місяця вони задокументували близько 10 злочинів, пов'язаних з обігом наркотиків: серед них наркозбувачі, нарколабораторії, і зараз до цього переліку можна додати і скандально відому "Ромашку". 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх