У Кременчуці відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні

26.06.2015, 21:05 Переглядів: 9 448

У Кременчуці відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні

На дошці пам'яті розмістили фотографії та короткі відомості про 106 Героїв, що загинули під час революційних подій на Майдані. Двоє з них кременчужани

Сьогодні, 26 червня, напередодні Дня Конституції України у Кременчуці у сквері імені Бабаєва, біля пам’ятника «Жертвам сталінських репресій» відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні.

 

Зобразили його у вигляді двох дошок, поставлених по обидва боки пам’ятника «Жертвам сталінських репресій». На дошках розмістили фотографії, імена та короткі відомості про 106-х загиблих, серед яких кременчужанин, прапороносець 9 сотні Майдану Ігор Сердюк, що загинув 18 лютого від снайперської кулі та житель Кременчуцького району, майданівець Евген Случак – який загинув 22 лютого вдома, намагаючись знешкодити привезену з Майдану гранату.

 

Вшанувати загиблих прийшло кілька сотень кременчужан, майданівці, друзі та рідні загиблих, міська влада, та представники політичних партій міста.

 

З імпрвізованої сцени лунали спогади про часи Майдану у Кременчуці, Києві та по всій Україні, розповіді про кременчуцьких майданівців та загиблих військових у зоні АТО.

 

У Кременчуці відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні

 

- Я пам’ятаю це місце в період Майдану, коли ми кожен вечір тут збиралися, спілкувалися, налаштовували один одного на те, щоб бути разом і до кінця. Минуло багато часу – 1,5 року з того моменту, і нарешті ми діждалися пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. Не хочу говорити про погане. Слава богу, що цей знак нарешті з’явився, що з цих фотографій на нас дивляться очі тих, хто був на Революції Гідності з дерев'яними щитами, легкими касками і йшли до кінця. Ніхто не думав, що може бути така сила духу народу. Ніхто не думав, що ми так можемо. Але ми змогли, хоча й втратили багато. Тут на цьому місці на нас будуть дивитися очі тих, хто ніколи до нас не повернеться. І коли ми будемо сумніватися у своїх діях, будемо втомлені і думатимео, що більше немає сили, коли ми будемо розчаровані і приймемо рішення залишатися в стороні. Приходимо сюди, дивимося в очі тих, хто віддав своє життя за зміни і краще майбутнє в нашій країні і зазираємо у свою душу. Особливо зараз, коли ллється кров на Сході, коли окрім цієї Сотні помирають Тисячі – чи маємо ми право залишатися в стороні? - звернулася кременчуцька активістка Анна Павленко до присутніх.

 

Слово дали і українським військовим, які захищають зараз Україну в зоні АТО:

 

У Кременчуці відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні

 

- Ми ту зібралися вшанувати пам’ять Героїв, які віддали своє життя за те, щоб нам всім було краще. Хочу сказати про те, що мене турбує. На початку весни я був у відпустіці на 5 дінв і під час неї зайшов на засідання сесії міськради. Майже кожен виступ починався зі слів, «шкода, що ми втратили батька нашого міста». Але, ніхто не згадав жодного військового, який загинув у зоні АТО. А Кременчук вже втратив 30 кращих синів, які захищали Україну. У кожному місті є алея слави загиблих, або поле почесних поховань. У нас, на кладовищі на Молодіжному я нещодавно зміг знайти і покласти квіти лише до могили Ігоря Сердюка – всіх інших загиблих в АТО, які там поховані – я не знайшов, навіть тих, кого знав особистою. Я хочу звернутися до всіх, зараз, коли немає активних військових дій, як влітку минулого року, чи взимку, тому найголовніший фронт тут. Лише якщо ми усвідомимо, що ніхто окрім нас самих нам не допоможе, зможемо перемогти. Тому прошу всіх не залишатися осторонь і допомагати волонтерам. Допомагати, хто як може, особливо це стосується міської влади, у якої є багато повноважень, - поділився думками військовослужбовець 92-ї механізованої бригади Костянтин Якимець.

 

Після виступів на відкритті розгорнули 10-метровий Прапор Єдності, який "подорожував" всією країною та збирав на собі підписи волонтерів з різних куточків України. Прапор почав свій шлях зі Львова під час акції "Волонтерський ланцюг єдності", а сьогодні його привезли до Кременчука, де на ньому розписалися місцеві волонтери. Далі прапор передадуть до Вінниці та інших міст України, а 24 серпня на День Незалежності, розгорнуть у Києві на Хрещатику.    

 

Не зважаючи на погіршення погоди відкриття тривало понад годину і завершилося покладанням квітів.

Автор: malyarenko Фото: Ростислав Богданов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх