Троє кременчужан сконструювали перший в Україні катер на сонячній енергії

13.06.2015, 14:24 Переглядів: 11 057

Троє кременчужан сконструювали перший в Україні катер на сонячній енергії

Друзі-підприємці з Кременчука понад рік працювали над найекологічнішим прогулянковим катером країни. 1 липня «Білий орел» вийде у свій перший офіційний рейс

Над відео працювали: журналіст Олена Маляренко та відеооператор Сергій Макаров

 

У Кременчуці в акваторії Дніпра з’явився новий водяний транспорт. Цього разу це не моторний човен, а катер, аналогів якому в Україні немає, - «Білий орел» працює на сонячній енергії.

 

Його конструктори - троє друзів-підприємців з Кременчука – Дмитро Грінченко, Олександр Самофалов та Володимир Леонтьєв. Чоловіки понад рік трудилися над незвичайним проектом, і цього літа втілили його у реальність.

 

- Все почалося з того, що 5 років тому під час роботи на прогулянковому катері я помітив, - всі пасажири завжди виходять на палубу, навіть, якщо на судні є каюта. Тому подумав, а чому б не створити такий транспорт, з якого водну гладь бачили б усі. Найперше подумав про самохідний понтон, - каже капітан «Білого Орла» Дмитро Грінченко. - В Європі на великій частині озер заборонено використовувати транспорт на бензинових двигунах, які при роботі викидають у воду продукти внутрішнього згорання - мастило і бензин, тому ходять електрочовни.

 

Як розповів кременчужанин, ідею цього катеру вони взяли зі стандартної конструкції самохідних понтонів американського виробництва. Приблизно зняли розміри і внесли свої корективи у конструювання даху.

 

- Під час розробки ми зрозуміли, що хочемо максимально задіяти енергію сонця, щоб катер не треба було ставити на підзарядку та використовувати паливо. Тому майже половину даху «забрали» під сонячні панелі, а на катері встановили потужні акумулятори - каже капітан. – Тепер наш понтон може йти на електриці три години у похмуру погоду (швидкість 4-6км/год), а в сонячну – ще більше. Основний двигун в катері – електричний, проте є додатковий – дизельний, Ruggerini, він має 12 кінських сил, важить 100 кг, використовує – 1.5-2 літри палива на годину (швидкість 10 км/год). Ним користуватимуться вночі, коли закінчиться запас акумуляторів, або при проходженні великих відстаней.

 

Чоловік розповів, що їх проект підтримали друзі-європейці – представники Полтавського обласного осередку Спілки Поляків України, а голова Спілки польських підприємців України Віктор Маренич постійно надавав фінансову допомогу. Це й не дивина, бо обійшлися екологічні технології не дешево.

 

- Перший кошторис понтонного катера нараховував близько 15 тис $ (на той час це 320-350 тис грн), потім ще допрацювання були, зараз складно сказати. Наразі судно у стадії доконструювання, тому оголосити точну вартість зможемо лише після першого рейсу, - каже Дмитро.

 

Нині катер на ходу, він зареєстрований, має всі документи – свідоцтво про придатність плавання, судновий квиток, акт техогляду і тд. та готовий перевозити людей. За одну мандрівку «Білий орел» може ощасливити 10-12 пасажирів, а «ходитиме» у акваторії Дніпра біля Кременчука.

 

Планується, що ціна оренди катеру на годину буде близько 300 гривень, а у свій перший офіційний рейс «Білий орел» вийде 1 липня.

Автор: malyarenko Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх