Журналістка позивається в суді до мерії Кременчука

20.12.2017, 18:27 Переглядів: 5 468

Співкоординаторка проекту «Відкритий доступ» Лариса Гориславець вимагає скасувати порядок відкритих слухань про тарифи, ухвалений з порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації».

Автозаводський районний суд розгляне позов до мерії Кременчука журналістки Лариси Гориславець, співкоординаторки проекту «Відкритий доступ» - громадської ініціативи, яку реалізує «ТелеграфЪ» спільно з ГО «Європейський клуб» та колегами з інших видань. Ініціатива спрямована на безпосередні права громадян на публічну інформацію.

Суть позову до виконкому Кременчуцької міської ради — визнати протиправним та скасувати рішення виконкому, яким встановлено порядок відкритих слухань по тарифах (№1066 від 6.10.17 р.). Судове засідання призначене на 8 лютого 2018 року, позов розглядатиме суддя Діна Андрієць.

Нагадаємо, виконком похапцем затвердив Порядок відкритих слухань стосовно проектів тарифів та інвестиційних програм — уже після того, як активісти «Відкритого доступу» почали бити на сполох та надіслали лист меру про порушення законодавства. Адже тарифи КП «Теплоенерго» готувалися затвердити без відкритих слухань. Але й тут влада схитрувала: дозволила скликати слухання за два (!) дні, при цьому Положення суперечить інтересам громадян: не конкретизує, яким чином повинні бути враховані їхні пропозиції. Тобто механізм відкритих слухань нівелюється — стає суто формальним.

Так само похапцем після проведення так званих «відкритих слухань» і незважаючи на те, що їх учасники вимагали визнати захід нелегітимним, виконком Кременчуцької міської ради підвищив тарифи КП «Теплоенерго» на опалення і гарячу воду.

У позові Лариси Гориславець до виконкому Кременчуцької міськради зазначено, що, ухвалюючи рішення, відповідач грубо порушив норми законів «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Проект рішення виконкому про відкриті слухання був оприлюднений на сайті міської ради 6 жовтня і затверджений того ж дня.

ЗУ «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що проекти рішень мають бути оприлюднені не пізніше, ніж за 20 робочих днів до ухвалення, якщо інше не передбачено законом (це загальна норма) Але для проектів регуляторних актів діє більш жорстка процедура:

  • громадянам має даватися не менше місяця для подання пропозицій;
  • має готуватися аналіз регуляторного впливу;
  • пропозиції мають бути розглянуті та враховані або вмотивовано відхилені.

Отже, посилаючись на порушення порядку та термінів оприлюднення оскаржуваного рішення, позивач просить визнати його протиправним та скасувати.


 

Лариса Гориславець прокоментувала своє рішення позиватися до мерії:


- Мені набридло, що у Кременчуці (і в країні в цілому) влада рахується із людьми лише тоді, коли наступають вибори. А потім ніхто не вважає за потрібне пояснювати нам щось і дозволяє собі все, що заманеться. Ситуація із підвищенням тарифів від КП «Теплоенерго» - найкраща ілюстрація. Кременчуцька влада зробила усе так, щоб «протягти» тарифи. Швидко і просто.

Виконком ухвалив порядок громадських слухань, де вказано, що КП розміщує оголошення про них мінімум за 2 дні до проведення. Слухання відбулися в будень, посеред робочого дня. Ми, споживачі, не те що не встигли зорієнтуватися в темі, ми навіть не встигли дізнатися, що такі слухання будуть. І все, це був єдиний шанс у громади подати свій голос «за» або «проти» чи просто почути коментар: «А чому піднімають тарифи в Кременчуці, якщо на всю Україну було заявлено, що підстав для підвищення немає?»


Я особисто пішла на слухання, де почула від співробітників КП «Теплоенерго», що мережі зношені, підприємство збиткове… В принципі, я погоджуюся, що комунгосп розвалений і гроші на капремонти потрібні. Але не тоді, коли у керівника «Теплоенерго» Дмитра Питулька в декларації мільйон гривень готівки. Не тоді, коли керівництво КП, вийшовши із зали слухань, сіло в хороші іномарки та поїхало працювати далі на збитковому підприємстві. Не тоді, коли я дізнаюся, що керівництво КП розробило інвестиційну програму на 2017 рік аж у грудні. Мені це схоже на ситуацію, коли непрофесіонали КП просиджують зарплати і за рахунок нових тарифів не просто хочуть залатати дірки в трубах, а ще й забезпечити собі високі, стабільні доходи, - так прокоментувала Лариса Гориславець своє рішення подати позов.


 


Журналістка «Телеграфа» та співкоординаторка проекту «Відкритий доступ» Тетяна Донченко додає:


- Ми разом із Ларисою міркували над цим позовом, звернулися по допомогу до адвоката Олени Дмитриченко. Я хочу виступити третьою стороною у процесі. До позову, на жаль, змусила сама влада, адже ми спочатку намагалися донести меру, що тарифи ухвалюються з порушенням процедури та права громади на інформацію — склали лист та направили до виконкому. Мер під час одного з брифінгів нам навіть подякував за зауваження. Але натомість знову порушив закони про оприлюднення інформації, через що слухання про тарифи перетворилися на фарс. У читачів може виникнути запитання: чому ми наразі не вимагаємо скасувати самі тарифи «Теплоенерго»? По перше, тому що такий позов (і, наскільки мені відомо, не один) уже прийнятий до розгляду судом. А кожна позовна вимога — це 640 гривень судового збору. Але якщо Положення про відкриті слухання буде скасоване, це дасть бонус тим, хто оскаржує самі тарифи. По-друге, ми не хотіли звинувачень в упередженості. І чекали на компетентні висновки (або аудит) нових тарифів.


Наразі «комісія Гройсмана» такі висновки надала, рекомендувавши «Теплоенерго» розрахувати тарифи «без помилок» та подати заново на затвердження виконкому. Якщо цього не відбудеться, а суд з якихось причин заблокує розгляд уже поданих позовів про скасування рішення виконкому щодо встановлення нових тарифів, можливий ще один позов від Лариси як абонента «Теплоенерго». І по-третє, адекватне Положення про відкриті слухання щодо тарифів дасть можливість громаді в майбутньому впливати на рішення влади, а владу зробить підзвітною, як це й має бути в демократичному суспільстві.

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх