Дочка-студентка подалася до Свідків Ієгови

9.08.2007, 18:08 Переглядів: 7 180
Що робити батькам, діти яких втекли до секти.

Що робити батькам, діти яких втекли до секти, розповідає психолог

Все почалося з SMS-повідомлення.  До редакції  надійшла  SMS-ка такого змісту: «Расскажите, пожалуйста, о Свидетелях Иеговы. Столько противоречий... Кто они? Почему все больше и больше  молодежи  вливается  в их ряды?  Радоваться ли нам, родителям, или всеми силами вытягивать детей из этой «секты»?  Как быть, когда на все уговоры твоя дочь отвечает: «Я сделала свой выбор!» («ТЪ» № 31, стор.14).
До редакції  і раніше телефонували схвильовані батьки,  діти яких стали членами релігійної  організації  Свідки  Ієгови. Тож  ми  зв’язалися  з  автором  повідомлення. Жінка, яка надіслала повідомлення, розповіла наступне.  Її дочці 18 років, вона навчається в одному з міських вузів. Вчиться добре, на «бюджеті», поступала сама, а не за гроші батьків.  Дівчина спокійна, має подруг, із хлопцями ще не зустрічалася.  Аж раптом з’ясувалося, що вона відвідує  збори  кременчуцької  організації  Свідки Ієгови.  Причому досить довго.  А привела її туди  найкраща подруга.  Мама  спробувала  поговорити з дочкою, з’ясувати, чому вона пішла саме  до  Свідків?  Розмови  не  вийшло.  Що робити далі, мама дівчини не знає. Тому і звернулась до газети.

Комівояжер передрікає Кінець світу

На нашу думку, на запитання щодо культів має відповідати галузевий  спеціаліст.  Тому «ТелеграфЪ» звернувся до експерта  - психолога, викладача КДПУ, спеціаліста у галузі деструктивних культів Костянтина Слісенка:

- Пане Слісенко, чи можете ви пояснити, звідки на Україні з’явились Свідки Ієгови?
- Акціонерне товариство  Свідки Ієгови виникло у 1870 році в Америці. Її заснував комівояжер, торговець галантереєю Чарльз  Рассел.
- Чому ви називаєте релігійну організацію «акціонерним товариством»?
- Тому, що від самого початку вона створювалася, як акціонерне товариство.
- Але ж мета акціонерного товариства – робити гроші?
- А Свідки Ієгови і роблять гроші. Причому дуже значні. Їхня штаб-квартира і нині знаходиться у Брукліні, у Сполучених Штатах Америки.  Там сидить вища рада. Там же розташована  13-поверхова типографія, де безупинно друкується  журнал ієговістів  «Сторожевая башня».  За інформацією громадської  організації  FECRIS (Франція), протягом року типографія друкує близько мільйона примірників. Аналогічні типографії розташовані у Німеччині, Швейцарії та Росії.
- Слухайте, на роботу таких друкарень потрібні шалені кошти?
- Звісно. І ієговісти їх мають. У них блискуче організована процедура  отримання пожертв.
- Але ж я не дам більше, ніж вважаю за потрібне.
- Це ви не дасте. А той, кого переконали, що він житиме вічно, якщо добре служитиме організації, віддасть усе, що має.

Догмат віри

- Пане Слісенко, на чому базується віра членів організації Свідки Ієгови у вічне життя?
- Діяльність  Свідків  Ієгови базується на двох  релігійних доктринах.  По-перше, вони пророкують  швидкий  Кінець  світу.  По-друге, обіцяють вічне життя.  Але лише тим, хто добре служить організації.  До речі, їхній засновник Чарльз  Рассел  рази чотири передрікав Кінець світу.  Спершу у 1914 році, потім у 25-му. 
- Але ж світ стоїть,  де  стояв.  Хіба цього не досить, аби припинити  вірити у безглузді  пророцтва?
- Це ви так вважаєте.  Бо звикли аналізувати.  Адепти секти не аналізують, вони просто вірять.

Це страшне слово «секта»
- Нарешті ми підійшли до головного.  Пане  Слісенко, чому адепти так беззаперечно вірують?  І чому ви послідовно називаєте організацію Свідки Ієгови сектою?
- Поясню. Згідно з класифікацією Ліфтона та Хассена, сектою вважається та релігійна  організація,  яка застосовує до адептів механізми  психологічного впливу та свідомо  формує  важку  психологічну  залежність  адепта  від  організації. Ліфтон і Хассен – психіатри,  спеціалісти з  депрограмування  адептів сект, вони проводять реабілітаційну роботу із жертвами культів (так частіше називають секти).  Так ось, за даними Ліфтона та Хассена, на те, щоб повернути до нормального життя у соціумі колишнього адепта Свідків Ієгови потрібно щонайменше півроку напруженої, послідовної  роботи.
- Поясніть детальніше механізм психологічного впливу.
- Свідки Ієгови використовують традиційні методики – навіювання, переконання, зараження, маніпуляції. Дуже поширений прийом – методика «бомбардування любов’ю» (так називають її психологи). Поясню на прикладі. Мама вашої студентки розповіла, що дівчина повертається зі зборів Свідків Ієгови просто щасливою. Фізично щасливою!  Звідки така емоція?  Така емоція – це результат використання методики «бомбардування любов’ю».  Ось ти приходиш у секту, а тобі там усі раді, усі вітаються, усі тобі посміхаються. Ти відчуваєш себе значущою, ти відчуваєш, що всі тебе тут люблять. Організм дівчини фіксує цю емоцію. А далі вона хоче ще і ще відчувати ейфорію від того, що всі її  тут люблять!  Адже і дома, і в інституті все не так.  Там реальне життя -  тому хтось тобі радіє, хтось просто кивне, а хтось і настрій  зіпсує. Саме так адепти втрачають інтерес до реального життя і тікають у секту, у світ вигаданої  вічної любові.
- Слухайте, але ж це непогано, коли тобі всі радіють?
- Так. Коли тобі радіють, це приємно. Але по-чесному  ми радіємо   людині, яку поважаємо, цінуємо її розум, зовнішність або вдачу.  А у секті вам  радіють не тому, що ви – це ви, а лише через те, що ви – теж Свідок Ієгови. Різницю відчуваєте?
- Так. А чому адепти так фанатично  вірують?
- Тому, що їм  промивають мізки.  І відучують мислити самостійно. Наведу приклад. У Свідків Ієгови є така штука, як «книгочтение» - вони разом зі старійшинами читають   Біблію  та роз’яснення до неї.  У процесі «книгочтения» адептів привчають, що не варто  аналізувати церковну літературу  самостійно, треба просто заучувати роз’яснення, надані старійшинами. Так відбувається підміна власного мислення на групове  мислення секти. Людина поступово повністю втрачає самостійність.

Портрет жертви
- Якого складу люди частіше за інших потрапляють до сект?
- Як правило, це люди замкнуті, які важко адаптуються у новому середовищі.  Їм складно  заводити знайомства з ровесниками. Дуже часто такі люди мріють про ідеальні стосунки, ідеального партнера, ідеальну сім’ю. Саме на це їх і ловлять сектанти – вони їм обіцяють таке  ідеальне  життя.  Але це лише вигадка.
- Чому наша студентка потрапила до Свідків Ієгови? Адже навкруги студенти, друзі, цікаве життя, навчання, вечірки, подорожі?
- Це треба детально з’ясовувати, я б не хотів давати поверхової відповіді. Але, цілком можливо, її привів до Свідків той, чию думку вона поважає – наприклад, близька подруга.

Що робити батькам?
- Як батькам поводити себе з дочкою, яка стала адептом Свідків Ієгови?
- Не критикувати!  Це найважливіше. Якщо почнете критикувати, дівчина одразу занесе батьків до списку ворогів. Після цього вона вас просто не чутиме – адептів привчають не чути «ворогів». Варто розмовляти спокійно  і регулярно знайомити дочку з альтернативною інформацією про секту. Не переконувати, що секта погана, а просто давати  інформацію. Це важка робота. Її треба виконувати щодня, а не час від часу. Батькам також треба прийняти нелегке рішення – якщо  вони згодні, щоб надалі життям їхньої дочки керувала секта, вони мають залишити дівчину у спокої. Якщо ж ні, на них чекає дуже нелегка праця. До речі, інформацію про секту Свідки Ієгови можна знайти на сайтах  французької громадської організації FECRIS  та її українського аналога – громадської організації «Союз защиты семьи и личности». Значну користь можуть принести і роботи Є. М. Волкова.

Звідки такі  гроші?
Кременчуцькі  старійшини організації Свідки Ієгови, з якими спілкувався «ТелеграфЪ»,  заперечують,  що адепти організації здають обов’язкові пожертви у розмірі десятої частини від  доходів.  Старійшинам  видніше, що відбувається в їхній організації. Але, якщо адепти не  здають пожертви, звідки такі гроші?  Наприклад, лише у Кременчуці організація отримала дозвіл  та звела  п’ять  молитовних будинків (за період з 1999 по 2007 рр.):
- зала церкви, вул. 60 річчя СРСР, 11-17 (об’єкт введений в експлуатацію у 2003 р.);
- реконструкція будівлі лазні під Залу Царства для проведення богослужінь, вул. І. приходька, 93 (об’єкт введений в експлуатацію у 2002 р.);
- Зала Царства Свідків Ієгови, пров. Героїв Бреста (проектна документація розроблена, будівництво н ведеться);
- Прибудова Зали Царства Свідків Ієгови до існуючої Зали, вул. 60-річчя СРСР, 13 (об’єкт введений в експлуатацію у 2006 р.);
- Зал Царства Свідків Ієгови зі знесенням існуючого житлового будинку, вул. Бутиріна, 54 (дозвіл на будівництво отриманий).
Для порівняння, за той же період:
- адвентисти сьомого дня  спромоглися  офіційно  реконстуювати лише одне приміщення;
- релігійна громада «Благодать» взагалі втратила ділянку;
- релігійна громада Серафима Саровського зводить лише одну будівлю на проспекті Полтавському;

Відповідають  старійшини
Оскільки у матеріалі йде мова про конкретну кременчуцьку  релігійну організацію Свідки Ієгови, «ТелеграфЪ» надав можливість висловити власну точку зору її старійшинам – Івану Григоровичу Петрову та Валерію Борисовичу  Торохтієнко:
На прохання  старійшин, щоби уникнути викривлень при перекладі, текст інтерв’ю надається  мовою оригіналу, російською:
- Господа, психологи  классифицируют  организацию  Свидетели  Иеговы, как секту. Вы согласны с таким определением?
- Мы с этим не согласны. Потому что Свидетели  Иеговы – это организация, а не секта!  Когда Христос начинал проповедовать, у него было всего 12 учеников, и он тоже выглядел, как секта. Нам не понятно, почему такой предубежденный взгляд психолога считается абсолютно правильным?  У психолога нет знания о том, о чем он говорит.
- Скажите, ваши верующие вносят десятую часть своих доходов на нужды организации?
- Нет! У нас такого нет, потому что заставлять внести десятину – это насилие над сознанием человека.
- А где вы берете  деньги на нужды организации?
- У нас стоит ящик для пожертвований. Человек дает, сколько может.
- И только на эти деньги из ящика вы строите здания, печатаете литературу – надо сказать, у вас отличная полиграфия, а это дорого стоит?
- Хорошая печать – это уважение к Библии, к информации и к человеку.
- Объясните, пожалуйста, почему Свидетели Иеговы, будучи гражданами Украины, не признают её национальный флаг, гимн и государственные праздники?
- Свидетели Иеговы уважают людей в этой местности и то, как они отмечают свои праздники. Сами же мы можем относиться к ним (к праздникам) так, как считаем нужным.  Мы также уважаем гимн и флаг страны. Единственное, чего не делают Свидетели Иеговы – это не отдают ему честь. Для этого есть основание – в Библии сказано словами Иисуса Христа, что чести и славы достоин только творец и создатель этой Вселенной – Бог. Поэтому честь и славу мы отдаем только Ему.
- Чем вызван запрет на переливание крови у Свидетелей Иеговы – даже по жизненным показаниям?
- У Свидетелей Иеговы нет такого запрета. Каждый член организации имеет право поступить, как считает нужным. Если его совесть не позволяет  делать переливание, он от него отказывается.  Библейское основание для отказа – книга Деяний, гл. 15, 28-29 стих. Там христианам  дано указание воздерживаться от крови в любом виде.  Создатель лучше знает, чем можно пользоваться, а чем нет. При этом Свидетели Иеговы пользуются альтернативными методами, которые заменяют переливание.
- Если родители запрещают ребенку посещать собрания Свидетелей Иеговы, что вы ему скажете: слушай родителей? Слушай старейшин? Решай сам?
- Это вопрос сложный. Мы никогда не хотели бы обидеть родителей. При этом библейская истина не должна быть поругана. Для нас слово Бога – это Конституция. Если родители требуют того, что запрещает Библия, мы скажем: придерживайся слова Бога. И старайся сказать родителям, что Библия – слова Бога и её надо уважать.


Увага!
Не звинувачуйте і не  критикуйте адепта! «гоніння» для нього – бальзам на душу. Агресія родичів лише посилює його фанатичність. Вона дозволяє адепту відчути свою винятковість. Якщо поводитись  із фанатиками віри доброзичливо, їхня переконаність у «диявольському злому світі» починає зменшуватися.   



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх