По оберемку щодня: мерія Кременчука витратить понад 300 тисяч грн на квіти для заходів

8.02.2023, 10:01 Переглядів: 2 070 Коментарів: 1

 

Така сума фігурує у закупівлях виконкому Кременчуцької міськради другий рік поспіль. Мерія не пояснила, куди діває по оберемку квітів щодня

Мерія купить 14 300 гвоздик і троянд

20 січня цього року виконком Кременчуцької міської ради за результатами відкритих торгів з особливостями уклав угоду на постачання зрізаних квітів. Звіт про процедуру розміщений в системі Prozorro. Ціна угоди склала 304 200 грн, товар поставить ФОП Тараненко О.М. з міста Горішні Плавні. Він був єдиним учасником процедури закупівлі, і замовник визнав його переможцем. Річ у тім, що під час воєнного стану уряд (постановою №1178) спростив порядок проведення закупівель. Відкриті торги тепер можуть відбутись, навіть якщо пропозицію подає один учасник. Щобільше, із січня уряд відмовився від трираундових аукціонів, під час яких учасники знижують ціну. Наразі якщо учасників більше одного, переможця визначають одразу за найбільш економічно вигідною пропозицією. 

Тендерна документація містила вимоги до квітів:

  • Сорт екстра або перший, залежно від замовлення.
  • Доставляти товар в міру потреби за накладними протягом 30 хвилин з моменту замовлення. 
  • Замовник вимагав від учасників гарантійний лист про наявність магазинів чи складських приміщень з квітами, звідки можна доставити товар за 30 хвилин.

Вартість однієї гвоздики, відповідно до договору, складає 14 грн (що нижче за ринкову), однієї троянди — 40 грн. Як уже сказано, конкурентів у ФОПа-переможця не було, а його пропозиція на 50 300 грн нижча за очікувану ціну, визначену замовником — 354 500. Формально процедура пройшла з економією, але чи адекватною є сума, виділена на квіти мерією Кременчука? Під час війни, коли кожну бюджетну копійку варто берегти на потреби оборони?

Відповідно до умов тендеру, виконкому Кременчуцької міської ради замовив 10 300 гвоздик та 4000 троянд, усього 14 300 квітів. Щоб краще уявити цю кількість на рік, ми порахували: кожного дня, включно з вихідними, мерія має комусь вручати (чи покладати) оберемок по 39 квіток. 

Понад 12 тисяч квітів минулого року

У 2022 році виконавчий комітет Кременчуцької міськради був скромнішим, але не набагато. Він уклав дві угоди на постачання квітів на загальну суму 294 490 грн. 

Перший договір — на «квіти зрізані» за результатами відкритих торгів. Очікувана вартість закупівлі складала 294 500 гривень, за результатами аукціону з трьома учасниками ціна договору знизилася до 265 000 грн. Переможцем став ФОП Тараненко (той самий учасник, який отримав контракт і цьогоріч, але тепер без аукціону).

Відповідно до умов тендеру, виконавчий комітет торік замовив 7300 гвоздик, 3700 троянд, тобто усього 11 000 штук квітів. 

Одна троянда коштувала виконкому 44 грн (дорожче, ніж цьогоріч), а одна гвоздика — 14 грн. Такі ціни вказані у специфікації до договору з ФОПом Тараненком.  

Цікаво, що, отримавши економію, виконавчий комітет не зупинився й таки вирішив витратити на квіти стільки, скільки планував від початку. І уклав другий договір (без торгів) на суму 29 490 грн з ФОП Шамрай Л.В на постачання 946 гвоздик та 340 троянд. Одна гвоздика, відповідно до цього договору, коштувала 15 грн, а троянда — 45 грн.

Таким чином, минулого року мерії знадобився оберемок у 33-34 квітки щодня.

Можливо, виконком фактично (по накладних) заплатив за квіти менше? Ми перевірили оплату за договорами на порталі публічних фінансів та переконалися, що гроші, передбачені договорами, були перераховані підприємцям. Крім того, ФОП Шамрай на додачу до квітів отримала гроші за організацію заходу. 

 

(Клікніть для збільшення)

При цьому ФОП Тараненко, відповідно до накладних на товар і оплати за ними, отримав фактично на 15 000 гривень більше, ніж передбачалося договором (280 000 грн замість 265 000), хоча ніяких змін до договору замовник у Prozorro не публікував. 

 

(Клікніть для збільшення)

Квіткові закупівлі виконкому — найдорожчі в області

Як кажуть, усе пізнається в порівнянні. І ми проаналізували квіткові закупівлі виконкому та інших установ Полтавщини за минулий рік, звернувшись до інформації у Prozorro. Відібрали закупівлі квітів у Полтавській області за 2022 рік за допомогою модуля аналітики bi.prozorro.org. При цьому виключили ті, де цей товар закуповували суто для поховань (про що було сказано в описі лота — «предмети ритуальної належності»).

Квіткові закупівлі виконкому Кременчуцької міськради виявилися найдорожчими в області. Жоден з бюджетних замовників навіть не наблизився до кременчуцької мерії. Суми закупівель інших замовників коливаються від 7000 грн (відділ культури та мистецтв Машівської селищної ради) до 70 000 грн (виконавчий комітет Хорольської міської ради). 

Усі квіткові закупівлі Полтавщини (за винятком тих, що були призначені винятково для ритуальних потреб), можна подивитися тут

Мерія не пояснила, куди діває стільки квітів

Ми вирішили з’ясувати у замовника (виконавчого комітету Кременчуцької міськради), навіщо йому стільки квітів. До частини цих закупівель у нас питань не виникає — у накладних на товар вказано, що квіти призначені для ритуальних потреб. На війні з росією гинуть кременчуцькі бійці, від імені громади з ними слід гідно попрощатися. 

У частині накладних вказані «протокольні заходи», які саме? Ми думаємо, що це різноманітні вітання-вручення. Наприклад, на фото із сайту Кременчуцької міськради (ми взяли його як топфото) віцемер Ольга Усанова вручає одну квітку колективу бібліотеки.  

Але куди виконком щодня діває по оберемку квітів? Про це та інше ми хотіли дізнатися в замовника та надіслали інформаційний запит. Ось про що ми питали: 

  1. Обгрунтування сум закупівель.
  2. Пояснення, на які саме «протокольні заходи» призначені квіти. 
  3. Копію додаткової угоди з ФОП Тараненком про збільшення обсягів закупівель із 265 000 до  280 000 грн. 

 

Але виконавчий комітет (в особі керуючого справами Руслана Шаповалова, який підписав відповідь про відмову) абсолютно безпідставно не надав запитуваної інформації. Хоча ця закупівля не стосується потреб оборони, тобто будь-яка таємниця для суспільства апріорі виключена.

 

Формально мерія обґрунтувала свою відмову тим, що запит, направлений електронною поштою, не містить ЕЦП — електронного цифрового підпису. Але Закон України «Про доступ до публічної інформації» не містить жодної вимоги про ЕЦП. Підпис особи вимагається лише «за умови подання запиту в письмовій формі». Але запит (відповідно до закону) може бути навіть усним. Щобільше, розпорядники мають обов’язок максимально спрощувати подання запитів, створювати електронні форми для зручності запитувачів. У цьому випадку також не передбачено ніякого ЕЦП, жодної додаткової ідентифікації особи. 

До речі, журналісти «Телеграфа» раніше неодноразово зверталися електронною поштою до мерії із запитами, і відповіді на них отримували. Тож у нас немає ніяких сумнівів про те, що під приводом війни мерія просто «згорнула» демократичні механізми спілкування з громадою та підзвітності за використання бюджетних коштів. Відмову у наданні інформації ми оскаржуємо. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

915
8 лютого 2023 12:01

Не в оправдання фіолетових. На жаль хоронимо наших Героїв кожен день... На жаль...


6 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх