Боротьба проти знищення кременчуцьких бібліотек: справа набуває дедалі більшого розголосу

23.09.2021, 16:03 Переглядів: 4 209 Коментарів: 3

  

Як відомо, депутат Кременчуцької міської ради Богдан Лазоренко звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить визнати незаконним та скасувати рішення міської ради, що стосується знищення бібліотечної системи в нашому місті.

В якості третьої особи до справи залучили Міністерство культури та інформаційної політики України. Саме профільний орган виконавчої влади, надіславши пояснення щодо позову депутата Лазоренка, і пролив світло на цю справу. Як вбачається з офіційної відповіді міністерства, кременчуцькі чиновники не лише систематично ігнорують їхні рекомендації щодо процесу реорганізації бібліотек, а й відмовляються надавати відповіді і роз’яснення стосовно тих рішень, які й оскаржує депутат. 

Справа на контролі в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 

 
Пояснення Міністерства культури та інформаційної політики, щодо позову Лазоренка Б.Р.

Виходячи з інформації, яку надіслало Міністерство культури та інформаційної політики України Богдану Лазоренку, можна зробити висновок, що ситуація, пов’язана із закриттям бібліотек, привернула увагу значної кількості високопосадовців. Після набуття суспільного розголосу у справу втрутився генеральний директор  Національної бібліотеки України для дітей А.І. Гордієнко, який і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Керівництво Національної бібліотеки України для дітей чітко зазначило, що внаслідок прийняття такого рішення якість надання бібліотечних послуг в регіоні значно погіршиться. В свою чергу, представник омбудсмена просить міністерство розглянути питання, викладені у адресованому до них зверненні, та повідомити Уповноваженого з прав людини до 13 серпня 2021 року про вжиті заходи з метою захисту прав мешканців Кременчука на отримання якісних послуг у сфері культури. Не важко здогадатися, що жодних заходів, про які йде мова, міські владники забезпечувати не стали, ба, навіть вирішили не відповідати міністерству на їхні численні листи і звернення. 

 
Лист Представника Уповноваженого з прав людини до Міністерства культури

Чому підлеглі Малецького ігнорують міністерство? 

Іншим доволі резонансним фактом у цій справі є найперший лист Міністерства культури та інформаційної політики України, відповідно до якого профільний орган не погодив реорганізацію Кременчуцької міської централізованої бібліотечної системи. Саме цей документ і спробували приховати розробники горезвісного проєкту від депутатів напередодні самого голосування. Як виявилося згодом, практика замовчування фактів та ігнорування вказівок стала усталеною і доволі звичною для підлеглих нашого міського голови. 18 серпня, на позачерговій сесії, протиснувши більшістю голосів друге протиправне рішення, депутатам забули сказати про лист, який надійшов із Міністерства культури до Кременчуцької міської ради двома тижнями раніше. Саме в листі від 6 серпня посадовці столиці висловлюють своє занепокоєння і вимагають пояснень стосовно рішення, яке було прийняте всупереч позиції міністерства, а також вказують на факт прискіпливої уваги з боку керівництва  Національної бібліотеки України для дітей та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Натомість, навіть через місяць, відповіді від Кременчуцької міської ради на вищезазначений лист не надходило. Так само без відповіді залишився і лист міністерства вже від 1 вересня, яким останнє звернулося до кременчуцьких посадовців через необґрунтованість і недостатність інформації та невідповідність запиту погодити оновлену структуру рішення міськради, де назви пунктів видачі книг змінили на бібліотечні філії. 

   
Листи, які направило Міністерство до Кременчуцької міської ради, і не отримало відповіді

Як повідомив депутат Лазоренко, до нього продовжують надходити звернення розгніваних кременчужан, чиї мікрорайони вже залишились без закладів культурного дозвілля, з яких поспіхом почали вивозити книги. У світлі цих подій, припущення про те, що на приміщення бібліотек хтось давно накинув оком, виглядає все реальнішим. 

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
23 вересня 2021 16:25

библиотеку уберут, а бутик или ресторан откроют


34 2
875
23 вересня 2021 18:59

Цитата: andre2102
библиотеку уберут, а бутик или ресторан откроют
Нє, "МОРЕ Піва" забацають smile


24 0
198
23 вересня 2021 19:28

На правах рекламы?

7 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх