Парк «Придніпровський»: місце громадського харчування - чи осередок культури та відпочинку?

22.07.2021, 15:34 Переглядів: 10 180 Коментарів: 10

 

«ТелеграфЪ» прогулявся алеями парку, аби спробувати знайти відповідь

Днями в редакцію звернувся читач, стурбований долею улюбленого місця відпочинку кременчужан - парку культури та відпочинку «Придніпровський». Останньою краплею для нього стала поява чергового закладу харчування - пересувного кіоску «Ілона», котрий з'явився біля однойменного кафе. Чоловік побоюється, що дирекція парку та влада міста надто багато уваги приділяє сектору громадського харчування - і недостатньо піклується про парк в цілому.

«ТелеграфЪ» вирішив прогулятися Придніпровським парком та поцікавитися станом інших об'єктів, адже «культура та відпочинок» - це не тільки їжа.

Заклади громадського харчування

 

Щодо їжі, то гості парку точно не залишаться голодними: бари, кафе та ресторани рівномірно розташувалися по всій території. Наразі їх тут аж 9: «Папина паста», «Pizza di Papa», «Чотири сезони», «Tarelka», дві «Ілони» (основне кафе та пересувний кіоск), «Експрес», «Дрова», «Барбарис» - і майже у всіх продають в тому числі спиртні напої.

Якщо деякі з ресторанів мають цілком привабливий вигляд і не порушують гармонію парку, то інші ріжуть око, як це сталося з «Ілоною». Адже заклад розмістився просто на центральній алеї, і разом з новою тимчасовою спорудою візуально став її центральним об'єктом. Проте, мер міста вважає, що все добре і йде тільки на благо Придніпровському парку та всім кременчужанам:

- Власник висадить там дві сакури, поставить додаткові лавочки, аби територія дійсно виглядала гарно. 

Аналогічної думки дотримується і виконуючий обов’язки директора парку Олександр Мірошніченко:

- Людям не варто турбуватися, це ж для їхньої зручності, для їхнього блага. Це пересувний вагончик, він відпрацює сезон - і потім поїде на відпочинок, його приберуть.

Не всім мешканцям міста подобається й гучний музичний репертуар кафе «Експрес»: діти в парку атракціонів змушені гратися під шансон 90-х років, що лунає з динаміків. Така собі «машина часу» на березі Дніпра.

Дитячий майданчик

 

Кілька років тому новий, великий та сучасний майданчик «Roshen» у самісінькому центрі парку атракціонів став справжнім подарунком кременчуцьким дітлахам. Діти з ентузіазмом почали гойдатися на гойдалках, лазити по лабіринтам та спускатися з гірок.

Час минав, діти виростали, приходили інші - а майданчик поступово руйнувався. Здається, окрім яскравого фарбування мало що робиться: подекуди гойдалки поламані, стирчать потенційно небезпечні цвяхи та болти, деревина розсипається. Надпис «Roshen» давно замалювали, тож ми запитали у Олександра Мірошніченко, на чиєму балансі знаходиться об'єкт та хто відповідає за його стан.

- Так, цей майданчик знаходиться на нашому балансі. Намагаємося його ремонтувати, але коштів не на все вистачає. Наступного року плануємо його замінити, адже майданчик дійсно в поганому стані, він часто потерпає від вандалів.

Пан Мірошніченко пообіцяв «Телеграфу» відремонтувати проблемні ділянки майданчику найближчим часом.

Туалети - громадські і не тільки

 

Сумнозвісний громадській туалет Придніпровського парку вже давно не працює. Сама будівля буквально розсипається і поступово заростає бур'яном, нагадуючи кадр з фільму жахів.

- В найближчий час плануємо хоча б забанерити цю споруду, - прокоментував пан Мірошніченко, - а в перспективі знести. Можливо, змінити цільове призначення цієї ділянки. Щодо громадського туалету – є план генеральної реконструкції, який перенесений на невизначений термін. Це мала б буди двоповерхова будівля з роздягальнями та душовими, проте не можу точно сказати, коли буде фінансова можливість втілити план у життя.

Не так давно завдяки неодноразовим скаргам мешканців міста неподалік з'явилися безкоштовні біотуалети, проте питання громадського туалету залишається відкритим.

До послуг відпочиваючих також туалетні кімнати багатьох ресторанів. Ми поцікавилися, куди ж вони зливають відходи - адже парк є місцем відпочинку на свіжому повітрі, і навряд чи до кожного з нині існуючих закладів харчування підведена каналізація.

- Частково заклади громадського харчування підключені до каналізаційної системи міста («Барбарис», «Експрес», «Папина паста»), до кількох плануємо підвести каналізацію найближчим часом. Інші заклади мають вигрібні ями. Іноді бувають невеличкі проблеми з запахом, якщо асенізатори не приїжджають вчасно, але намагаємося швидко їх усувати, - розповів Олександр Мірошніченко

Багаторічні недобудови та напівзруйновані споруди

 

Мабуть, кожен мешканець міста одразу згадає ці об'єкти, більшість з яких закрита банерами «Я люблю Кременчук». Обабіч центральної алеї нас гостинно зустрічають два павільйони, незрозуміло для чого збудовані багато років тому. Банери з них вже прибрали - адже негода та любителі стріт-арту добряче над ними попрацювали. 

Трохи далі на центральній алеї парку бачимо каркас фонтану, що рясно заріс бур'янами. Ми задалися питанням, коли і хто збирається завершити цю потенційну прикрасу парку? Як виявилося, тут плани є, і вони мають досить високі шанси бути втіленими в життя.

Фонтан має стати частиною архітектурного ансамблю при музеї ковальства, який хочуть звести на місці колишнього павільйону ігрових автоматів ліворуч від чаші фонтану. Згідно плану, він втілить у металі, воді та камені історію Кременчука, починаючи зі скіфських часів. І це буде зовсім нова споруда, а не та, яка планувалася в минулі роки.

Щодо ділянки під розмальованою графіті руїною, на яку перетворюється павільйон, тут має постати музей ковальства, який стане частиною проекту «Легенди Кременчука». Тут планується не тільки експозиція, а й будуть проводитися майстер-класи від ковалів міста. Наразі триває збір коштів на втілення в життя цього амбітного проекту.

Стріт-арт на брезенті

 

Полотна брезенту, що прикривають недобудови від чутливого ока кременчужан, поступово претворюються на своєрідні «витвори мистецтва». Тут і малюнки, і непристойні написи, і навіть вірші з претензією на філософський зміст. Відкритим залишається питання, чи дійсно вони прикрашають парк – але альтернатив у цьому питанні дирекція поки що не бачить.

Дерева 

 

Ми запитали у директора парку «Придніпровський» і про стан зелених насаджень, адже парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва.

- Точне число дерев, які довелося знести, я вам сказати не можу. Скажу тільки, що просто так дерева ніхто не рубав, ми видаляємо тільки ті рослини, які знаходяться в аварійному стані або загинули. Нажаль, таких досить багато: фонд парку застарів, до того ж в останні роки все частіше дерева потерпають від екстремальних погодних умов.

Намагаємося саджати нові дерева, останнього року висадили близько сотні. Це не так вже й багато, але й не мало. Проблема ще й в тому, що маленькі деревця часто гинуть в тіні старих дерев – а на комплексне оновлення ділянок парку Полтава нам дозволу не дає. Взагалі, з екологічного фонду обласний центр зовсім не виділяє коштів на оновлення Придніпровського парку, хоча на власні парки гроші знаходять.

Як бачимо, в парку «Придніпровський» багато що робиться: проклали велодоріжки, зробили чудову алею вздовж набережної, територію прикрашають квітами та арт-об’єктами на кшталт гвинтокрила.

Проте, ще є над чим працювати, аби зробити улюблений парк кременчужан дійсно осередком культури та відпочинку - а не місцем, де можна ситно поїсти, милуючись краєвидами. Можливо, владі міста та небайдужим підприємцям варто зосередитися саме на цьому, а не на тому, чим же нагодувати гостей парку.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 10

601
22 липня 2021 17:37

Проте, ще є над чим працювати, аби зробити улюблений парк кременчужан дійсно осередком культури та відпочинку - а не місцем, де можна ситно поїсти, милуючись краєвидами. Можливо, владі міста та небайдужим підприємцям варто зосередитися саме на цьому, а не на тому, чим же нагодувати гостей парку.

 

Кожен новий рік біля ялинки з дозволу і благословення нашої влади відкривають генделики, власне як і на інші гучні свята. Люди чого до ялинки йдуть - нажертись чи весело провести час/відпочить???


34 7
103
22 липня 2021 18:00

Цитата: Чувааак
Кожен новий рік біля ялинки з дозволу і благословення нашої влади відкривають генделики, власне як і на інші гучні свята. Люди чого до ялинки йдуть - нажертись чи весело провести час/відпочить???

Я иду с ребенком на Елку, ребенок захотел кушать, я с женой захотел кофе, и сваших слов надо развернутся и пилить домой?? Люди которые живут в кваритирах им же так с руки поставить мангал на балконе и нажарить мяса! По вашей логике дак и елка *** не нужна растрата денег !!!



фи.г.а это дерево а не ругательство звездочки тут ни к чему smile


17 20
106
22 липня 2021 18:38

Парк  — земельный участок с естественной или специально посаженной растительностью, обустроенными дорогами, аллеями, водоёмами. Предназначенная для отдыха и прогулок открытая озеленённая территория, с продуманным ландшафтным дизайном, подчиняющимся рельефу местности. Парк Приднепровский  содержатся государством (уборка территории, оформление деревьев и кустарников) и предоставляются для отдыха всем желающим.

В парках не предусмотрены генделыки. Если на територии есть генделыки, то это уже не парк, это територия с генделыками. Вопрос простой, кто разрешил изменить назначение земельного участка с парка на територию с заведениями питания?


52 3
0
22 липня 2021 20:59

Громадський туалет можна газетою за 11млн обклеяти, щоб дуже в очі не кидався и офіс ТРК туди перенести хай звідти новини доносять за 20млн...


77 0
423
22 липня 2021 21:30

Цитата: rva
Вопрос простой, кто разрешил изменить назначение земельного участка с парка на територию с заведениями питания?
Відповідь теж проста -той ,кому вигідно (грошовий еквівалент ).Зараз просто так нічого не робиться.


17 0
367
1
22 липня 2021 22:24

бабло побеждает и зло и добро ...как то так 


14 0
592
23 липня 2021 08:12

Кроме закатать все в плитку там ровно ничего и не сделали.

Уроды на всех уровнях. Даже сартир построить не могут.

Хотя на входе хорошие 4 построили...


20 1
601
23 липня 2021 10:37

Цитата: Sharperok
и сваших слов надо развернутся и пилить домой??
а якшо мені жінку захочеться в кущах? Нам додому йти? Або з автомата чи мисливської рушниці постріляти - теж хочеться! І шо робить коли хочеться?

Якщо генделика чи лотка немає, тобто немає де взять шашлика, морозива чи кави, то вже і не хочеться, бо хочеться тоді коли його бачиш чи чуєш носом, або бачиш як пяні шатаються і тобі хочеться піймати з ними хвилю. А на майбутнє раджу забивати кендюх ПЕРЕД прогулянкою. Воно і корисніше, бо знаєш шо сам і знаєш з чого приготовив, та і дешевше


13 12
680
23 липня 2021 12:32

А что в туалет свой иллона не пускает?


3 1
735
23 липня 2021 14:20

Дуже гарна картина відкривається коли гуляеш с дитиною і тут з "На дровах" або "Барбарису" "в дрова накушані" виповзають. Ну а що поробиш коли одним хочеться відпочити, іншим морозива, а треті не розуміють як можна тверезим взагалі існувати. Майже демократія. Головне "занести" кому треба. Вчора бачив Івана Москалика за кермом новенького білого Toyota Land Cruiser. Дерева і кущі хабарів не дають нажаль...


19 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх