Кременчужанам обіцяють «укрупнені хаби» замість 11 закритих бібліотек

16.06.2021, 15:31 Переглядів: 4 925 Коментарів: 12

 Проте чіткого розуміння, що буде з працівниками, які підпадають під скорочення - немає. Як немає поки що й концепції реформування бібліотек

На засіданні президії Кременчуцької міської ради 15 червня питання реорганізації міської бібліотечної системи, яке передбачає закриття 11 бібліотек, викликало бурхливе обговорення. Міський голова Віталій Малецький зауважив, що бібліотеки слід переформатувати у публічні, як це робиться в інших містах України. 

- У зв'язку з діджиталізацією та цифровізацією всіх процесів читати книжки стали менше... Треба знайти ресурси та кошти, щоб змінити систему. Подібний публічний простір створений у Кременчуці на вулиці Соборній, де проводять зустрічі з митцями, й зараз місце користується популярністю, - сказав міський голова.

За словами мера, бібліотеки мають перевести у медіатеку або публічний простір. Яскравим прикладом трансформації простору та осучаснення є бібліотека у Потоках, вважає міський голова.

Де концепція реформування?

Бюджет бібліотечної системи, який був, таким і залишиться, обіцяє мер. Вивільнені кошти підуть на оптимізацію бібліотечної системи. Та як бачить міська влада цю оптимізацію? Відповіді  на це питання під час засідання так і не пролунало.  

Депутат Олександр Плескун попрохав, щоб презентували концепцію розвитку бібліотечної системи. Мер пообіцяв презентацію на депутатській комісії. 

Що буде з людьми? 

Віталій Малецький повідомив, що у бібліотечній системі працює 6 керівників відділів пенсійного віку. 

- Ми всі пішли з 90-х, а бібліотеки залишилися, - додав він.

Та проєкт рішення, який виносять на сесію, передбачає скорочення не шістьох керівників, а 77 посад. На це звернула увагу депутатка Лариса Гориславець. Що буде з людьми? Малецький зауважив, що не йдеться про звільнення бібліотекарів. 

- Ми говоримо про те, що ми маємо штат, людей, яких плануємо перевести в укрупнені хаби. Якщо ми говоримо про людей, які мають бути на заслуженому відпочинку, але 73 роки... Щоб воно оновлювалося - мають приходити свіжі кадри, - повідомив міський голова, відповідаючи на питання депутатів щодо подальшої долі бібліотекарів. 

- За якими критеріями відбуватиметься скорочення? - поцікавилася депутатка Гориславець.

- На комісію мають прийти керівники (бібліотечної системи - ред.) Тетяна Майдак та Ірина Вологодська й пояснити, за якими критеріями буде йти відбір, - відповів міський голова.  

На Лашках впровадять буккросинг, обіцяє мер 

Лариса Гориславець запитала, що буде з віддаленими мікрорайонами, де закриють бібліотечну філію, адже ми декларуємо себе як місто без околиць. 

- На Лашках є контакт-центр, в одному приміщенні з бібліотекою. Ми книжки залишаємо там, поруч із контакт-центром, і фахівець центру буде наглядати за книжками. Прийшла людина, взяла книгу на довірі або через QR-код, як у супермаркеті, - відповів Віталій Малецький.

Таким чином на мікрорайоні Лашки мають запровадити буккросинг (процес звільнення книг). Людина, прочитавши книгу, залишає її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро), аби інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу має повторити процес.

Секретар міськради знайшов вкрадені бібліотечні книги на ринку

Під час президії секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко розповів історію, як він не підозрюючи купив книги з бібліотеки. На книгах були штампи тієї чи іншої бібліотеки. - Зайшов на ринок й вирішив придбати кілька книг. Коли прийшов додому й роздивився, що вони винесені з бібліотеки, - розповів секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко.

Закриття бібліотек - найрезонансніше питання майбутньої сесії

Питання про долю бібліотек  депутати обговорювали на президії понад півгодини. Проте почути думки самих бібліотекарів та керівництва бібліотечної системи цього разу не вдалося. На президію їх не запросили - ймовірно, запросять на комісії.  

Мер Віталій Малецький визнав, що питання про бібліотеки має обговорюватися у публічному просторі. Він прогнозує, що це питання буде найрезонанснішим на сесії.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 12

89
16 червня 2021 22:14

"Буккросинг у мікрорайоні Лашки" - вы просто вдумайтесь в эту фразу. По моему это несовместимые вещи smile


33 0
604
17 червня 2021 06:21

А що ще може запропонувати мерчик,який "пішов з 90-х" і не читає книжок?Як і вся його свита.А скоротивши бібліотечну систему можна добре "попиляти"бюджет,виділений з цією метою.

Ніхто ж не вважає,що ці кошти підуть вам для зниження нелюдських тарифів?


22 1
0
17 червня 2021 08:59

буккросинг на лашках, в цыганском районе... ага... мэр живет в параллельной реальности, город разваливается и деградирует


25 0
735
17 червня 2021 10:19

Якщо бібліотеки асоціюються з 90-ми... мені шкода наше місто.

 

P.S. Потрібно змінювати не кількість філій, а їх наповнення книжками. Коли там будуть регулярно з`являтися нові бестселлери, то і люди будуть до них ходити. Бібліотека це місце де можна почитати книжку не купуючи її, або ж таку яку ніде не купиш.

 

P.S.S. Місто з ще більшою швидкістю перетворюється в село...  Меру мабудь так зручніше, нагадує дитинство.


22 0
0
17 червня 2021 12:16

зачем книги, если есть газетка Кременчуцьки новини? бесплатная! на шару! читай не хочу.
Население деградирует, процент тупоголовых увеличивается.
Образование и наука на сегодняшний день должны быть на втором месте по приоритетности после армии.


19 0
0
17 червня 2021 13:16

Мне наш градоначальник все больше и больше напоминает Леню Черновецкого. Такой же космос в голове laughing


14 0
0
17 червня 2021 14:00

Кто защищает библиотеки, вы там сами когда были последний раз? Кто критикует идеи, выскажите свою, что там реально разумно можно было бы сделать?


5 22
735
17 червня 2021 15:08

Цитата: ags

Кто защищает библиотеки, вы там сами когда были последний раз? Кто критикует идеи, выскажите свою, что там реально разумно можно было бы сделать?

Давно, так как книги не обновлялись со времен распада совка. А закупается только то, что обязывает государство (великие книги наших президентов и т.д.) или какой-то треш (как я понимаю по откату).

 

Есть множество современных книг к прочтению на один раз, но ты ее покупаешь так как взять почитать негде. 

 

И если взять 9 млн на газетку и закупить новых книг, вот тогда и люди бы пошли.


12 0
0
17 червня 2021 15:14

Цитата: ags

Кто защищает библиотеки, вы там сами когда были последний раз? 

Поддерживаю)) хоть и все закройте - толку от них. В центральную не принимают - прописка им моя не нравится, а где прописка нравится - читать нечего, можно весь фонд спокойно сдавать на макулатуру.)))

хотя впрочем в центральной, то что хочется почитать то тож только в читальном зале ( причем заметьте - не редкие издания, а обычная украинская классика - Нечуй-Левицкий, Мирный и т.д.). итого. да ну вас тогда в пень с вашими мистецькими перфомансами и мастер классами)))  идите девушки-красавицы лучше в маркетопт работать)) 


8 13
159
17 червня 2021 23:21

Чего вы ждали от людей, которые в школьном возрасте скурили свои буквари на самокрутки?


5 1
1 177
18 червня 2021 09:40

Хотів спитати блаженного міського голову Малєцкого:

А у зв'язку з діджиталізацією та цифровізацією чотири заклади:

1) КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД КУЛЬТУРИ І ВІДПОЧИНКУ

2) КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД КУЛЬТУРИ І ВІДПОЧИНКУ "ПАРК МИРУ"

3) КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД КУЛЬТУРИ І ВІДПОЧИНКУ "ПАРК КРЮКІВСЬКИЙ"

4) КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД КУЛЬТУРИ "МІСЬКИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ І ВІДПОЧИНКУ "ПРИДНІПРОВСЬКИЙ" 

можна укрупнить до рівня єдиного хаба?

Чи так бабло піліть нєвдобно?

 


7 0
0
18 червня 2021 09:56

Вот перед нами уже есть результаты плохого знакомства с книгой.

Речь идет о Малецком- "Хаб",видите ли.

Англоязычный засланец.

Те же,кто здесь распинается,что в библиотеках нечего читать,расписываются в своей неграмотности и неспособности.

Если они подошли в стеллажу и увидели на интересующую их тему две книжки,отчего ощутили припадок нежелания читать-это их проблемы.

Потому что в библитеке книг на данную тему может быть и двадцать.

Как искать- подойдите к библиотекарям,пока их еще не сократили,они расскажут,к каталогу подведут,и покажут,как импользоваться. Захотите -можно и компьютерный поиск провести, что это за песня,от которой вы помните одну строчку.

Но тоже поспешите. Сейчас это еще есть,но скоро может не быть.


4 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх