Проєкт «про котиків»: як живуть кременчуцькі вуличні коти та чим вони корисні місту

13.01.2021, 16:29 Переглядів: 7 846 Коментарів: 7

 

«Я однозначно «за» програми, що направлені на контроль за бродячими котами. Адже основна мета - щоб тварина не стала джерелом інфекції для людини», - головний епідеміолог міста

Сьогодні, 13 січня, відбулася зустріч із волонтерами, заступницею директора КП «Спецсервіс-Кременчук» Мариною Кожушко та головним епідеміологом міста Ларисою Коровіною.


 

Згідно з проєкту рішення, який депутати затвердили на сесії міськради 22 грудня, котів віднесли до таких, що виконують природну функцію дератизації (знищення гризунів).

 


А як же блохи!


 

ТелеграфЪ взяв коментар у головного епідеміолога міста Лариси Коровіної:


- Чи можуть коти розносити інфекції? На скільки вони небезпечні для людини?

- Коти можуть бути джерелом інфекції корости, якою частіше хворіють дітки, лямбліозу, токсопламозу, що є особливо небезпечним для вагітних жінок; різні гельмінтози, а найстрашніше – сказ. І у нас були такі випадки у місті. Це все стосується бродячих котів, адже вони є основною масою небезпеки зараження для людини. Тому всі заходи направлені на лікування, прививання тварин – це тільки позитив, зменшення кількості тварин шляхом стерилізації – це безперечно плюс. Такі заходи завжди схвалюються.


«Пам’ятаю, років 8 назад, створювалися ветеринарами, працівниками «Спецсервісу» проекти, спрямовані саме на стерилізацію. Тобто тварин стерилізують та відпускають в їх адаптований простір. Я відреагувала із скептицизмом, адже мені було потрібно тут і зараз, щоб не бродили собаки, не кусали дітей, не порушували спокій міста. Я не вірила в цей ефект. Але пройшло 5 років і ми дійсно, практично не бачимо бродячих у скверах та парках, вони не кучкуються на зупинках, їх реально стало менше. Це говорить про те, що ця програма спрацювала і дала свій ефект. Тепер всі бачать результат»


- Як відомо, коти стали екосистемою, як Ви вважаєте чи справляються вони із природною функцією дератизації – знищення гризунів?

- Зі щурами боротьба одна – їх потрібно знищувати. Це не справа котів. Де є коти, де вони живуть – там гризунів немає, вони йдуть звідти.


- А блохи? Чи переносять вони інфекції?

- Блоха не переносить захворювань, крім паразитозу та живе виключно на тваринах. Але ми ж всі розуміємо, що після котів потрібно мити руки, тримати під контролем, дотримуватися норм та обачливо ставитися до безпеки свого здоров’я.



 


Домашні коти кусають кременчужан у 6 разів частіше, ніж вуличні


Марина Кожушко наголосила на тому, що:

- «Спецсервіс» піклується про те, щоб всі тварини були стерилізовані та привиті. Переконана, що вакцинація та дегельмінтизація у бродячих тварин використовується активніше, ніж у домашніх улюбленців. Волонтери більш відповідальні.


Лариса Іванівна погодилася та додала:

- Є статистика минулого року, де коти нанесли людям 106 пошкоджень і лише 16 з них – вуличні. Домашні коти практично всі не привиті. Хоча це дуже широко пропагується у місті.


«Я однозначно «за» програми, що направлені на контроль за  бродячими котами. Адже основна мета - щоб тварина не стала джерелом інфекції для людини»

 



Чому забитий підвал небезпечніший за котиків у ньому



ТелеграфЪ завітав до домівок безпритульних тваринок та поспілкувався із мешканцями, які забезпечують їх їжею та вдало співпрацюють із «Спецсервісом» задля надання вчасної допомоги.


 


Волонтери говорять про людей, які грішать на котів, що начебто тварини розводять бліх, але в цьому немає ніякої вини котиків. Це лише людська заслуга. З відео видно, що люди зовсім занедбали свої підвали і їм потрібно повчитися у тварин бути чистолюбивими.




Згідно із проєктом «Про заходи захисту котів від жорстокого поводження на території Кременчуцької міської територіальної громади», для захисту котів від жорстокого поводження, заборонили зачиняти віконні прорізи підвалів будинків. Не всі цього дотримуються і будуть нести відповідальність перед законом.



Волонтер Інна Хвостова зазначила, що закриття тварин в підвалі – це не лише порушення закону, а й призводить до появи плісняви та гризунів.


 - Хочу наголосити, що наглухо закритий підвал, це не тільки про котів, це порушення цілої низки законів і норм, за що передбачена адміністративна та навіть кримінальна відповідальність. По перше, це порушення Правил пожежної безпеки в Україні, згідно з якими не допускається закривати наглухо віконні прорізи підвалів, а також захаращувати їх або закладати. По-друге, це порушення санітарних вимог, відсутність вентиляції, підвищена вологість у підвальних приміщеннях спричиняють появу плісняви та грибків, йде руйнування фундаменту житлових будинків, не кажучи вже про те, що заводяться підвальні блохи та щури. По-третє, це порушення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», і якщо замурована заживо тварина, залишена на призволяще без їжі і води помре в підвалі, той хто його закрив несе кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі. А якщо пощастить і котика вдасться витягти живим, то такі «закривачі підвалів» мають заплатити штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


 


Як живуть Бабайка, Серьожка та Муська у будинку, де їм завжди раді


«Вони ж наші, наші охоронці, живу тут 20 років і хожу годувати. Багато кого беру додому на перетримку. Не потрібно боятися бліх – потрібно боятися жорстокості людей щодо тварин. Люди які закривають, замуровують у підвалах кошенят – дуже жорстокі. Ми завжди рятуємо, розриваємо, знаходимо доступ, бо кошенятка кричать, - мешканка жартує, що в них навіть графік є, для годування котиків.



 

 

Фото: Артем Коваленко
Автор: Дарія Губенко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

0
13 січня 2021 16:47

феерический бред эта идея про природную дератизацию smile а что в домах где есть коты мышей нет? есть - потому что плевать нынешние коты хотели на всех мышей вместе взятых. Они лучше в мусорке пороются, а в подвал, подъезд поспать и погадить сходят)) 

ЗЫ - у самой 3 кота pensive по идее мышей не должно быть в радиусе 250 метро)) а они почему то есть smile


33 35
132
13 січня 2021 22:50

Пропоную перерахувати УСІХ тварин, які Є "містьською екосистемою" - від собак ... гав ... щурів ... голубів ... до ... тараканів ... РОБИТИ  треба - а не статуси "перенайменувовувати"!!! (Щодо саме собак - ну дякую спецсервісу, які з бляшкою на вусі - зрозуміло).



Цитата: Saidis

 

ЗЫ - у самой 3 кота pensive по идее мышей не должно быть в радиусе 250 метро)) а они почему то есть

Хм. У меня - третья (кошка). Мышиный и птичий геноцид даже в перерывах ... Что дома (девятиэтажка, была - проблема), что на даче ... 


3 0
601
13 січня 2021 23:16

З мишами і щурами добре бороться затравка. Власне, як і з котами


14 39
27
14 січня 2021 08:59

Цитата: Чувааак

З мишами і щурами добре бороться затравка. Власне, як і з котами

Предлагаю администрации сайта вот ЭТО забанить сразу без разбора. 

[Предложение отклонено. Администрация]


24 8
94
14 січня 2021 22:05

Цитата: Bench
[Предложение отклонено. Администрация]

Администрация за жестокое обращение с котами? Вы поддерживаете предложение травить котов, как и грызунов? Офигеть!

Утверждение автора, что домашние животные почти все не прививаются это бред! Любой хозяин имея кота дома заботится о его здоровье и обязательно вакцинирует животного!


7 6
163
15 січня 2021 16:14

Цитата: Чувааак

З мишами і щурами добре бороться затравка. Власне, як і з котами

 

надеюсь прочитать материал в телеграфе, где будете Вы в главной роли с отравлением


6 4
938
18 січня 2021 10:30

Цитата: Джо
Цитата: Чувааак

З мишами і щурами добре бороться затравка. Власне, як і з котами

 

надеюсь прочитать материал в телеграфе, где будете Вы в главной роли с отравлением

аналогічна дзеркальна пропозиція сподівання прочитати про Вас в новині про істеричний пошук ліків від сказу від подряпання безпритульним котом. Як думаєте в кого шансів більше?

Подряпини від такого кота мій син вже був отримав. Чи то випадково, чи навмисно - наступив на хвіст. Звісно кіт в боргу не залишився, царапнув. І тут 2 шляхи - або бігти відразу по аптекам в пошуку сироватки, або шукати того кота і молитись що він через певний час не здох. Ледь піймав того кота, посадив в клітку, дармово тиждень кормив, не здох, відпустив. А якби здох???.... Поки через Вас це не пройде ви цього не зрозумієте


2 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх