«Нам не дають економити»: Кременчуцька ТЕЦ опломбувала засувку в багатоповерхівці

16.12.2020, 16:13 Переглядів: 20 160 Коментарів: 14

 

Співвласники будинку у кварталі 287 визначили людину, відповідальну за регулювання тепла. Хотіли економити на опаленні. А потім прийшли представники ТЕЦ — і опломбували засувки. Люди з'ясовують: на якій підставі?

Кінець економії 


Співвласники будинку №1, що в кварталі 287 на Молодіжному, вирішили регулювати подачу теплоносія, щоб економити на опаленні. Про те, що з цього вийшло, нам розповів один із мешканців будинку Володимир Дмитренко. ОСББ у будинку не створене, проте з’явилася ініціативна група: сам Володимир, Станіслав Рогов, Оксана Козачук. Провели збори співвласників, склали протокол, визначили відповідальну особу (Станіслава), якому й доручили регулювати подачу теплоносія. Протокол передали в керуючу компанію «Житлорембудсервіс». Мешканець, який відповідає за регулювання, робив заміри температури в квартирах (люди між собою домовилися не на нормативні 18, а на 20-22 градуси, щоб було комфортно). Крім того, співвласники створили чат, щоб обмінюватися інформацією. Регулювати тепло почали в минулому році - у другому під’їзді на той час були скарги на холод. Тоді мешканці самі викликали теплову інспекцію  (представників «Житлорембудсервісу» та ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ») - і в будинку відрегулювали систему. Як каже Володимир, кількість скарг зменшилася.

Та десь тиждень тому представники постачальника теплової енергії — ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ» - прийшли та й опломбували засувки (запірну арматуру) в будинку (і на головному вводі, і на стояках). 


Володимир обурюється такими діями тепловиків та вважає, що керівництво ТЕЦ просто зацікавлене в тому, аби люди більше платили. Крім того, наголошує він, труби та вводи у будинку — спільна власність його співвласників, якою опікується управитель — у даному випадку компанія  «Житлорембудсервіс». У самій компанії людям говорили про можливість регулювати температуру теплоносія (до речі, ТЪ теж писав про цю позицію управителів житла у матеріалі про спеку в квартирах та те, як її позбутися). 



- А якщо це труби не наші, чому тоді вони нам не платять за оренду підвалу? За транзит? Якщо це наші труби, то на якій підставі вони нам їх запломбували? Ми платимо за лічильником: скільки спалили – стільки й заплатили. А скільки нам використовувати, вирішувати нам. Мешканці 2-го під'їзду утеплили елеваторний вузол. Ми хочемо скинутися грошима на утеплення труб. Тобто ми щось робимо, аби економити, а вони — раз — і не дають нам економити! - обурюється Володимир. 


 

Засувка запломбована


Він визнає, що якраз тиждень тому температура в будинку знизилася, проте запевняє, що причиною стало не регулювання теплоносія, а в усьому винна ТЕЦ:


- Був сильний вітер, і температура «просіла». Згідно з температурним графіком ТЕЦ, температура на подачі мала бути 76 градусів, було ж 70. Проток 8,5 замість 12. Ми відкрили засувку – нічого не змінилося!


Та після цього вітру КремТЕЦ і опломбувала засувки. У Володимира ще одна версія того, чому ТЕЦ втрутилася у внутрішньобудинкову систему опалення. Він розповів, що в будинку живе мама Наталії Макаруші — заступниці директора КремТЕЦ із комерційних питань. 

 

- Вона звинувачує нас, що це ми розбалансували систему, - розповів мешканець.




 

 

«Одним холодно, іншим — спекотно» 


На якій підставі КремТЕЦ  опломбувала засувки, адже це — зона повноважень управителя житла? Про це ми запитали заступника директора керуючої компанії «Житлорембудсервіс» Віктора Волика. Він, до речі, розповів, що ТЕЦ всюди пломбує засувки в будинках, де є конфліктні ситуації — скарги на якість опалення. 


- На якій підставі вони це роблять, якщо засувки — спільна власність співвласників будинку, а не КремТЕЦ?
 

- Напевне, їхні дії пов'язані з тим, що надходить велика кількість скарг від людей: одним холодно, іншим — спекотно. Це рішення ТЕЦ, не наше. 
 

- Чому тоді ви як управителі житла пускаєте представників ТЕЦ до внутрішньобудинкових мереж? 
 

- У нас є розмежування по зонах відповідальності — по зрізах фундаменту будинку. Але прилади обліку та сопла у нас контролює теплова інспекція. Знімати показники теплових лічильників у підвалі теж приходить теплова інспекція. Межа розмежування мереж є, але сопла все одно коригує теплова інспекція. Є будинки, де люди «прикручують» засувки — і питань немає. Тобто люди регулюють — і ніхто не пломбує їм засувки. Чим керується Кременчуцька ТЕЦ — не знаю.  Напевне, там були якісь скарги. Хоча на тому будинку ми підкоригували сопла разом із тепловою інспекцію. Зробили так, щоб під'їзди прогрівалися однаково. З іншого боку, ніхто ж не лізе в щитову регулювати електроенергію — а це майже те саме.
 

- Але раніше (коли ми готували матеріал про спеку у квартирах) ви самі говорили, що спеціально навчені люди в будинках можуть регулювати опалення. Тепер читачі нам нагадали про цей матеріал і ставлять питання: чому нам казали, що можна, а насправді, виявляється — ні? 
 

- Якщо виникають конфліктні ситуації, і люди не можуть вирішити їх між собою, втручається енергопостачальна організація. Якщо йдуть конфлікти, як тоді діяти?


 



 

Регулювати тепло засувками заборонено — позиція КремТЕЦ


Керівництво ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ» каже, що засувки опломбували через скарги самих мешканців. І наголошує: регулювати у такий спосіб температуру в будинку — заборонено. 

 

- Відповідно ДБН та Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж регулювання подачі тепла за допомогою запірної арматури заборонено, - підкреслює Олександр Винник, керівник відділу збуту теплової енергії КремТЕЦ .  - Для регулювання служать відповідні системи — ІТП (індивідуальні теплові пункти). У цьому випадку відбувається автоматичне регулювання теплоносія відповідно до температури повітря.
 

- Питання ще в іншому. Мережі, у тому числі й запірна арматура, належать співвласникам будинку. Це теж закріплено в законі. Чому тоді ТЕЦ вручається у будинкові мережі?
 

- У нас як у виконавців послуг прямі договори: між Кременчуцькою ТЕЦ та абонентами, кінцевими споживачами теплової енергії. Якщо теплова енергія не надходить споживачу, хто винен? Виконавець послуги. Бо відповідно до договору ми повинні надавати якісну послугу. А це не вбачається можливим у зв'язку з деякими питаннями, не врегульованими із співвласниками. 
 

- Який саме документ дозволяє вам пломбувати запірну арматуру?

 
- Є документ, який не дозволяє проводити регулювання за допомогою запірної арматури. Ми є виконавцями послуги, який документ ще потрібен? Те, що люди роблять — протизаконно!


ТЪ зв`язався із заступником гендиректора КремТЕЦ із комерційних питань Наталією Макарушею. Вона каже, що й сама є співвласницею в будинку, про який іде мова — їй належить частка у квартирі матері. Проте, запевняє, що це не має відношення до пломбування: мама на опалення не скаржилась, натомість скарги надходили від інших людей. І теплова інспекція зафіксувала 15 градусів в одній із квартир — це було якраз перед тим, як ТЕЦ перекрила засувку. 


- ТЕЦ запломбувала засувки в усіх будинках, де зафіксована температура нижче нормативної. Йде розбалансування системи. Регулювати має право лише керуюча компанія (у даному випадку «Житлорембудсервіс»), і якщо це ОСББ — то особа, відповідальна за подачу тепла. Оскільки регулював не представник керуючої компанії, було прийнято рішення про пломбування, щоб не розбалансовувати систему. Акти пломбування підписує представник «Житлорембудсервісу», усе узгоджено! Теплова інспекція робить все спільно з керуючою компанією — і представник керуючої компанії розписується в акті. Є облік, є реєстр, і відповідальність за пломбу несе «Житлорембудсервіс». Якщо люди хочуть регулювати подачу тепла — нехай встановлюють ІТП. 


Керівництво КремТЕЦ додає, що  у певних випадках «закриває очі» на регулювання засувкою — але лише тоді, якщо від мешканців немає скарг. 


 

Закон 

Нормативні документи, дійсно, не передбачають регулювання подачі теплоносія за допомогою запірної арматури. 


«Застосовувати запірну арматуру як регулювальну не допускається», - так говорить п.12.11 Державних будівельних норм (ДБН) В.2.5-39:2008 «Теплові мережі».


 Те саме говориться і в Правилах технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених Наказом Мінпаливенерго №71 від 14.02.07 (зі змінами). Цитуємо:


«6.3.33. Використання запірної арматури для регулювання параметрів теплоносія не дозволяється» 


Що ж у підсумку?

1. Конфлікт у конкретно взятому будинку свідчить про те, що впливати на якість опалення люди зможуть, лише створивши об'єднання співвласників — тоді постачальник тепла не зможе опломбувати засувку без згоди голови правління ОСББ. 


2. Якщо ж управителя вам призначив виконком — ми бачимо, що обов'язок регулювати опалення управитель перекладає на мешканців-співвласників. Натомість постачальник тепла повноважень мешканців не визнає. І в будь-який момент (навіть якщо ви віднесли якийсь протокол управителю) за фактом може настати «кінець економії».


3. Якісне і законне регулювання теплоносія (і без конфліктів із виконавцем послуги) можливе за умови встановлення ІТП — до речі, кременчуцькі ОСББ мають позитивний досвід — брали на ці потреби теплі кредити. Отже, шлях у співвласників один — домовлятися між собою, аби жити краще. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 14

601
16 грудня 2020 16:40

Вулиця Театральна. Нещодавно придбав квартиру. Поставив нові супер дорогі і економні вікна. Фарбував двері, ставив на провітрювання. Комфортну температуру нагнало аж через тиждень після провітрювання, при тому що під вікнами метрові чавунні батареї. Під одним вікном батарея температурою 31 градус, під другим вікном 32 градуси. Кутова батарея 44 градуси, на кухні чавунні 3 секції з температурою 46 градусів. ОСББ немає. В платіжках за тепло - мама не горюй. За шо я платю?. "Місто для людей" керує. Судячи по різниці температур тут хтось душить задвижками. Кого мені любить мозги?


33 15
325
16 грудня 2020 17:34

Если объективно, ИТП - это и есть запорная арматура, только с автоматикой. Если есть человек, готовый регулировать подачу теплоносителя, зачем ИТП? Эти "нормативные документы" пролоббированы лишь с одной целью - не деть вам экономить.

 

Если на дптчиках счетчика стоят отдельные пломбы, то эту срывайте и регулируйте. Кому холодно - пусть догревают себе отдельно. Нечего в заложниках весь дом держать.


62 26
601
16 грудня 2020 17:51

Чавунна метрова, сталева 2-3 рядна метрова і біметал метровий - всі вони мають різний коефіцієнт тепловіддачі. Але платять всі однаково? Як можна на це вплинути?


10 20
0
16 грудня 2020 17:59

Я живу в доме где ОСББ (жека не было изначально, это кооперативный дом). У нас ещё за совковых времён в квартире было постоянно холодно. Батареи поменяли ещё в те времена, сразу после заселения. Поставили их много, сколько влазило под окно. Чугунные. При этом зачастую зимой бывало по 15 градусов. Всякие ТЕЦ лепили отмазки о том что, мол, вы где-то там на конце магистрали... Потом был установлен тепловой счётчик(давно, лет 15 назад наверное) на деньги жильцов. Сразу стало тепло(20-22 градуса), батареи остались те же. И всё было нормально до того момента пока субсидии не начали давать наличными в руки... В этом году стало холодно реально грудосов 18 было у меня. Люди начали возмущаться, кто-то даже "петицию" на подъезде написал, что мол у него 15 градусов в доме - что за дела, хватит экономить. Сейчас стало всё нормально. К чему я это веду. Регулировать заслонкой зимой - глупая идея. Что ней можно делать, это в межсезонье, когда на улице градусов 10, просто выключать отопление на день и включать вечером. Это работает хорошо. Если у кого-то в кваритре жарко, нужно ставить там регуляторы на батарею а не закручивать всему стояку теплоноситель. Платят все одинаково, но у кого-то 22 а у кого-то 15. Это не правильно


53 18
0
16 грудня 2020 18:17

А у вас циркуляционные насосы стоят, чтобы можно было прикрутить задвижку без последствий для циркуляции по дому, экономисты хреновы?



Цитата: Чувааак

Вулиця Театральна. Нещодавно придбав квартиру. Поставив нові супер дорогі і економні вікна. Фарбував двері, ставив на провітрювання. Комфортну температуру нагнало аж через тиждень після провітрювання, при тому що під вікнами метрові чавунні батареї. Під одним вікном батарея температурою 31 градус, під другим вікном 32 градуси. Кутова батарея 44 градуси, на кухні чавунні 3 секції з температурою 46 градусів. ОСББ немає. В платіжках за тепло - мама не горюй. За шо я платю?. "Місто для людей" керує. Судячи по різниці температур тут хтось душить задвижками. Кого мені любить мозги?


Проблемы циркуляции (когда душат задвижками) проявляются на дальних от подачи стояках. Что у соседей сверху-снизу? Тоже по 32 градуса батареи?


16 7
0
16 грудня 2020 18:42

Цитата: Kremen.Club
Проблемы циркуляции (когда душат задвижками) проявляются на дальних от подачи стояках. Что у соседей сверху-снизу? Тоже по 32 градуса батареи?

 

Нет, у соседей снизу и свеху по 60 градусовsmile


11 7
110
16 грудня 2020 19:39

А в чем проблема сорвать пломбу ?


30 6
4 365
1
16 грудня 2020 20:50

ну тут они правы задвижка-не регулятор, шо ж он прямую прикрутил, далье шо? шо с обраткой? с давлением? ІТП должен быть по любому.
 


19 37
0
17 грудня 2020 10:14

Цитата: zzzzzz

ну тут они правы задвижка-не регулятор, шо ж он прямую прикрутил, далье шо? шо с обраткой? с давлением? ІТП должен быть по любому.
 

 

Верно. Регулировать запорной арматурой нельзя. Хочешь регулировать - переделывай систему отопления, ставь циркуляционный насос, ставь отдельно регулировочный вентиль за запорным и крути его сколько хочешь. А запорный не трожь.


17 7
26
17 грудня 2020 10:42

У нас все, кто получают хорошие  субсидии постоянно  кричат, что им холодно, а  у  кого их нет, то им нормально, не холодно, потому  что они платят  свои денежки.Лучше бы  снизили тарифы и  убрали субсидии, потому  что  не всегда их дают  справедливо.  Никто не проверяет, нуждаешься ли ты  в субсидии. Я  вообще считаю, что систему субсидий нужно менять,  давать ее только  нетрудоспособным гражданам.


40 6
540
1
17 грудня 2020 12:20

Цитата: zzzzzz

ну тут они правы задвижка-не регулятор, шо ж он прямую прикрутил, далье шо? шо с обраткой? с давлением? ІТП должен быть по любому.
 

Цитата: Kremen.Club
Цитата: zzzzzz

ну тут они правы задвижка-не регулятор, шо ж он прямую прикрутил, далье шо? шо с обраткой? с давлением? ІТП должен быть по любому.
 

 

Верно. Регулировать запорной арматурой нельзя. Хочешь регулировать - переделывай систему отопления, ставь циркуляционный насос, ставь отдельно регулировочный вентиль за запорным и крути его сколько хочешь. А запорный не трожь.

Вы оба конечно же правы. Но положа руку на сердце давайте тогда признаем, что любое вмешательство в систему отопления недопустимо. А это и установка батарей кому каких вздумается, в том числе и дополнительных, и теплые полы, и непредусмотренные проектом полотенцесушители в ванных и т.д. Да даже закрывая краны у себя на батарее и пуская теплоноситель по байпасу, на котором установлен шаровый кран мы уже чуть-чуть уменьшаем сечение и пропускную способность системы.


20 23
95
17 грудня 2020 14:20

Нужно направить Тэцюков на внеочередные экзамены:

В.2.5-39:2008 «Теплові мережі».
Норми поширюються на теплові мережі (включно із системами теплопостачання, системами поста-
чання гарячої води, .........................від вихідної запірної арматури колекторів джерел теплової енергії (зовнішніх
стін джерел теплової енергії) до вхідної запірної арматури (вузлів вводів) споживачів.

Если есть протокол собраниея жильцов то пломбы это незаконное вмешательство.


10 6
1 031
17 грудня 2020 15:34

В данном случае будет тягомотина еще та . Мой совет : создавайте ОСББ . Если в доме нет кандидатуры наймите со стороны. Мы например (наш дом), вообще устроили "тендер" среди 4-х представителей на председателя дома. Теперь вот, кроме теплового счетчика, стоят еще и "умные" насосы на тепло, которые регулируют отопление в зависимости температуры улицы , подачи теплой воды и температур в квартирах ( да температура в квартирах разная , но не опускалась ниже 19 град. и не поднималась выше 23 град.). 


6 7
38
17 грудня 2020 15:34

Цитата: vortex

Я живу в доме где ОСББ (жека не было изначально, это кооперативный дом). У нас ещё за совковых времён в квартире было постоянно холодно. Батареи поменяли ещё в те времена, сразу после заселения. Поставили их много, сколько влазило под окно. Чугунные. При этом зачастую зимой бывало по 15 градусов. Всякие ТЕЦ лепили отмазки о том что, мол, вы где-то там на конце магистрали... Потом был установлен тепловой счётчик(давно, лет 15 назад наверное) на деньги жильцов. Сразу стало тепло(20-22 градуса), батареи остались те же. И всё было нормально до того момента пока субсидии не начали давать наличными в руки... В этом году стало холодно реально грудосов 18 было у меня. Люди начали возмущаться, кто-то даже "петицию" на подъезде написал, что мол у него 15 градусов в доме - что за дела, хватит экономить. Сейчас стало всё нормально. К чему я это веду. Регулировать заслонкой зимой - глупая идея. Что ней можно делать, это в межсезонье, когда на улице градусов 10, просто выключать отопление на день и включать вечером. Это работает хорошо. Если у кого-то в кваритре жарко, нужно ставить там регуляторы на батарею а не закручивать всему стояку теплоноситель. Платят все одинаково, но у кого-то 22 а у кого-то 15. Это не правильно

100% мы наверное в одном доме живем


8 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх