Про бунт, психологічні перевірки та майбутнє льотного коледжу: Олексій Котов дав інтерв'ю «Телеграфу»

20.11.2019, 13:02 Переглядів: 10 023 Коментарів: 1

 

З наступного року 1 200 000 гривень за наліт для отримання пілотського посвідчення платитиме держава, але за умови, що випускник КЛК працюватиме пілотом у системі МВС

Після акції протесту, яка нещодавно сколихнула Кременчуцький льотний коледж, «ТелеграфЪ» звернувся до директора даного навчального закладу Олексія Борисовича Котова, аби взяти у нього офіційний коментар з цього приводу. Він розповів нам про бунт, психологічні перевірки, ситуацію у гуртожитку, а також про те, що чекає льотний коледж та його курсантів у найближчому майбутньому.



Про наслідки мітингу та стан речей у коледжі



- Скажіть, чим усе вирішилося після мітингу студентів та курсантів? Які заходи уже вжиті?


На 90% усі прохання, які тоді висловили, уже вирішилися. Студентська рада з'їздила у Харків, вони подивилися, як живуть справжні курсанти, як вони ходять строєм, як живуть у гуртожитку, як ходять на заняття. І звідти повернулися з позитивним настроєм і творчим натхненням.


Зараз плануємо на 25 річницю ХНУВС туди поїхати у складі групи, щоб уже наступним студентам показати, що таке вищий навчальний заклад поліції і що це не так все і страшно.



- А правда, що після бунту студентів та курсантів приїздили комісії, звідки вони були?


Чесно кажучи, бунту я не побачив. Не зовсім зручне місце для розмови вибрали хлопці та дівчата, але я думаю, то їм хтось погано підказав, от і все. Перед тим я збирав студентську раду.



- Тобто ви знали, що вони невдоволені?


Звичайно. Я їх тому і збирав. Вони мені висловили ті проблеми, які їх турбують на даний час. Я їм сказав: добре, розберусь, вирішимо. Тим більше, що ті проблемні питання не такі, які неможливо вирішити.


Те, що прибиральниці ними (мешканцями гуртожитку — ред.) були незадоволені, то я їм казав і раніше, я їх попереджав що це буде. Прибиральниці пішли — вони почали самі прибирати. З точки зору виховання - тижня їм вистачило, щоб усвідомити, що треба бути охайними, перш за все для себе. 8 листопада були прийняті на роботу дві прибиральниці, які в даний час наводять у гуртожитку порядок.



- Діти зараз до санвузлів не торкаються?


Так, вони прибирають у своїх кімнатах, днювальний забезпечує порядок у коридорі. У кімнаті, де готують їжу, та у сушарні, де вони сушать після прання білизну, за порядок також відповідає днювальний. А санвузол та душова — там прибиральниці підтримують порядок, бо там інший рівень якості повинен бути, використання хімічних засобів, гігієна повинна бути більш висока.



- Ці правила, щодо прибирання у туалетах — вони і у Харкові студентів стосуються?


Звичайно. Взагалі система така: якщо ти вступив на бюджет і за тебе платить держава, то ти повинен по-державному ставитись до форми одягу, до інвентарного майна, яке тобі видали. І згідно угоди, яку абітурієнт складає під час заселення в гуртожиток, підтримувати порядок у місцях мешкання та загальних місцях.


Розумієте, раніше бюджет був номінальний. Випускника ніхто не працевлаштовував, усі йшли на «вільні хліба», як кажуть. А зараз їм гарантована служба у системі Міністерства внутрішніх справ, а це: МНС, прикордонники, Національна гвардія та Національна поліція.



- А щодо розкладу? Зараз діти навчаються у дві зміни?


Вони і тоді не навчалися у дві зміни. Просто зміна була така: одні починали з 8 години ранку, а інші починали з другої чи з третьої пари, враховуючи те, що викладачів не вистачає.


Зараз переглянули програму, це, звичайно, буде менш ефективно, але поєднали групи — і викладачі проводять заняття для декількох груп одночасно.


Також змістили трохи перерви між заняттями, збільшили термін на прийом їжі, щоб це їх влаштовувало. Взагалі відмінили заняття пізніше 18.00.



- Як щодо стройової підготовки?


Стройовою підготовкою займалися факультативно лише курсанти-бюджетники 1 курсу. На страйку, який, ви кажете, тут був, були в основному 3-4 курс. Або ж вони злякалися, що скоро й до них доберуться, але це марно - вони так думають. Бо вони вступали вчитися ще у тій системі, при НАУ, і ніхто не збирався їх додатково навантажувати, тому що до них вимоги працевлаштуватися у системі МВС немає.


Хоча, якщо у них буде бажання і вони після випуску письмово підтвердять його, то в принципі ми можемо і їм допомогти працевлаштуватися у системі МВС.


І високого рівня стройової підготовки від них ніхто не вимагав, проводилися елементарні речі: як стояти в строю, як привітатися і т.д. Якщо людина після навчання потрапить служити у систему, де це є одним з елементів її праці, то щоб там не виглядати білою вороною, вона повинна усвідомлювати, що це таке і як це робиться.


Я домовлявся з Національною гвардією, щоб вони присилали сюди підготовлених досвідчених інструкторів, щоб хлопці кваліфіковано проводили це заняття, тому що у коледжі фахівців у цьому взагалі немає.



- Тобто у першокурсників, які вступали у цьому році, це у контракті є?


З ними поки що контракту, що вони будуть служити у Міністерстві внутрішніх справ, ніхто не складав. За планом, це відклали на 3 курс, ось з цими, нинішніми курсантами. А життя показує, що треба угоду укладати під час вступу, бо багато хто не чітко розуміє, і батьки у тому числі, куди вони віддали свою дитину і хто фінансує цей навчальний процес.


Стройова підготовка планувалася до зими, просто надати ази. І це було факультативно, заняття не більше 30 хвилин. Як от в школі є військова підготовка, початкова. Зараз вже холодно, до весни стройова підготовка проводитися не буде.


Весною бажаючі напишуть письмово до мене прохання надати можливість їм підняти рівень стройової підготовки. З бажаючими будемо працювати, і вони матимуть перевагу для працевлаштування в системі МВС.



- А розкажіть про комісії, які приїздили?


У такому прямому усвідомленні, що комісія — це для того, щоб когось образити, не було. Приїхали психологи і соціологи з ХНУВС і Міністерства внутрішніх справ для тестування викладачів, а також курсантів і студентів.


Соціологічна група, яка приїхала сюди, провела анонімне опитування, воно проходило по електронній мережі, інформація йшла напряму у загальну центральну базу даних, тобто у мене навіть немає цієї інформації. Керівництво коледжу не мало можливості впливати на відповіді на питання, викладачів збирали окремо, без мене, студентську раду окремо.


Його проводили фахівці, досвідчені психологи, соціологи. Опитування зробили не для того, щоб виявити хто революціонер, а навпаки, з'ясувати, які ще питання на перспективу можуть призвести до дискомфорту.


Проводили анкетування, щоб дізнатися фактичний стан у загальному плані, тому що те, що тут відбувалося (під час бунту 7 листопада — ред.), — тут було максимум чоловік 30-40 наших, а решта — зі сторони.



- Чому Ви так думаєте?


Тому що подивилися і багато хто з викладачів, і вихователів з гуртожитку, взагалі до цього не бачили деяких людей, які тоді зібралися.


Для того і приїхала спеціальна соціологічно-психологічна комісія, щоб з'ясувати загальне положення у коледжі. Вони попрацювали, провели аналіз, виявили, чим народ дійсно стурбований. Загальний висновок був такий: не зовсім ефективно проводиться роз'яснювальна робота. Тому цей перехід від НАУ до ХНУВС кожен використовував по-своєму.


Кожен куратор або вихователь, коли до нього хтось звертався, висловлював під ракурсом свого розуміння, тобто не згідно чинного законодавства, а хто як міркує, той таким чином і розказує. А курсанти один одному передають та ще більше накручують, знаєте, як «зіпсований телефон».


Я дізнався, що курсантів серйозно попереджали, щоб вони не зверталися до мене з цими проблемними питаннями, які їх турбують, бо «Котов військовий, він вас одразу вижене». Це, може, комусь було і вигідно.


Наприклад, про мешкання у гуртожитку. Колись сюди влітку приїхав ректор, подивився, випускники коли йшли з гуртожитку, попробивали двері, поламали стіни — усі ж Шварценеггери, і кожен намагається один одному показати хто є хто. А гіпсокартону багато не потрібно, його плечем ткнув — і там дірка.


Що могли ми — 10 кімнат відремонтували, санвузли довели до ладу, електроплити планували закупити сучасні, але поки що не вистачає коштів.


У зв'язку з тим, що електропроводка у поганому стані, заборонили використовувати потужні електроприлади: чайники, мікрохвильовки і т.д. Поміняли проводку лише у кімнаті для приготування їжі, і там підготували й місце спеціальне в плані пожежної безпеки, де можна приходити, ставити чайник, вмикати у спеціальну розетку.


Отак ходиш, перевіряєш, як діти там мешкають, і бачиш розетки темного кольору, значить, перевантажили. Зарядки телефонів, комп'ютери велику потужність не беруть, тому розетки у спальних приміщеннях призначені для того, щоб такі речі використовувати. А чайник можна і забути вимкнути. Багато прикладів, коли пожежі відбувалися саме через це.


Так от цю інформацію, щодо заборони використовувати потужні прилади в спальнях, а користуватися лише в кімнаті для приготування їжі, туди до них донесли, що взагалі заборонили використовувати розетки, ніби їх взагалі знімуть.



- За результатами цієї перевірки нікого не звільнять, не відрахують? За те, що бунтували?


А за що? По-перше, ніхто там не бунтував. По-друге, ніхто нікого не збирається звільняти. Якщо ти навчаєшся, якщо ти працюєш, якщо збираєшся бути фахівцем, і спрямований на це, ми готові допомогти. Я за оці пів року жодного не звільнив примусово, якщо й шли, то за власним бажанням.


У середу, 13 листопада, збирали викладачів, потім студентів та курсантів, щоб роз'яснити ситуацію. Також додатково зібрали і запросили батьків, щоб вони могли задати питання, які їх цікавлять. Все було демократично і прозоро.



- Розкажіть, що у льотному коледжі буде з медичною частиною, вона взагалі закриється, не буде працювати?


Вона зараз працює. Це у нас медичний центр, він призначений для обстеження льотного складу, аби надавати їм дозвіл на льотну роботу.


У зв'язку зі зміною підпорядкування, необхідно усі документи ліцензійного плану переоформити. І на даний час іде процедура переоформлення. Тому наші льотчики проходять зараз обстеження в Кропивницькому, у Дніпрі, отримували там медичне свідоцтво, що вони придатні до льотної роботи.


Я думаю, до Нового року ми це питання закриємо. І медичний центр в подальшому буде функціонувати належним чином.


Кожного року льотчики мають проходити поглиблене обстеження, обладнання у медичному центрі для цього є, фахівці всі є, допуски (що лікар спроможний обстежити та підписати документ, що людина може літати або ні) усі лікарі мають.


Але щоб функціонувати як медичний центр у повному обсязі, нам ще треба завершити ліцензування, ми як раз цим займаємося.


 


Що чекає льотний коледж та його курсантів у найближчому майбутньому



- Працевлаштування у системі Міністерства внутрішніх справ стосується лише пілотів?


Це стосується не лише льотного складу, а й інженерно-технічного складу. І якщо фінансисти, економісти висловлять бажання, то і їх також будуть розподіляти, також є вакансії, де можна працевлаштуватися, тобто це серйозна система.


Чому на пілотах усе це зосереджене? На підготовку пілота витрачається близько 1 200 000 гривень для того, щоб він отримав SPL-свідоцтво. Раніше пілоти випускалися без свідоцтва з дипломом бакалавра. І, хто мав спроможність собі паливо закупити, той і мав наліт. Тому що випускник, щоб отримати свідоцтво типу SPL, повинен налітати 135 годин. А це серйозний «клаптик» авіагасу і моторесурсу вертольотів.



- Тобто я правильно розумію, що тепер держава буде виділяти на це кошти?


Так, на бюджетників. На тих, хто навчається за контрактом, ніхто поки що виділяти не буде. Якщо ж бюджетник або за профнепридатністю, або за станом здоров'я, або по неуспішності відрахувався, то ми згідно з рейтингом кращого з контрактників маємо можливість перевести на це вакантне бюджетне місце. Але у тому випадку, якщо він підпише угоду, що буде згодний після випуску працювати у системі Міністерства внутрішніх справ.


Я вважаю, що це - хороша державна програма, і в принципі серйозні бюджетні кошти витрачати так просто, щоб потім випускник пішов у комерційну справу, ніхто не буде, це не зовсім по-господарськи.



- То курсанти обов'язково мають підписати угоду, що будуть далі працювати?


Взагалі зараз вирішується питання на високому рівні, і я думаю, з наступного року така угода підписуватиметься батьками або повнолітнім абітурієнтом, що він вступає вчитися на бюджет, якщо збирається продовжувати своє життя в системі МВС. Якщо ні — то сенсу його тримати на бюджеті немає.


Крім того, якщо він протягом навчання змінив свою думку, то повинен буде відшкодувати вартість бюджету, який він використав, через суд або власноруч.


Якщо студент дійшов до 3 курсу і налітав на вертольоті Мі-2, отримав SPL, то він потім укладає угоду, що збирається продовжити не просто у системі, а конкретно, наприклад, у прикордонній справі. Тоді ми його на 4 курсі перенавчаємо на французький сучасний вертоліт H125, який стоїть на озброєнні прикордонників.


Якщо він каже «я хочу працювати в МНС», ми його перенавчаємо на H145, якщо каже «я хочу бути нацгвардійцем», ми його перенавчаємо на H225, що стоїть на озброєнні Національної гвардії.



- І це все тут, на базі льотного коледжу у Кременчуці чи треба буде їхати до Харкова?


Ні, тут. Ми з початку 2020 року уже стоїмо на плані до весни отримати спочатку два H125, один H145, щоб ми могли тут його освоїти, опанувати прилади експлуатування нашим інструкторським складом і інженерно-технічними службами. І влітку можна буде починати готувати випускників на них.



Але випускнику до цього часу потрібно буде набрати ще 135 годин нальоту і отримати SPL на вертольоті Мі-2. Мі-2 у нас є, я думаю, що це питання буде вирішуватися належним чином.


Навіть ті випускники, які випустилися не зовсім підготовленими — у кого взагалі немає нальоту, у кого є частина цього нальоту, якщо вони висловлять бажання служити у системі МВС, ми укладаємо угоду та продовжуємо за програмою післядипломної освіти з ними льотну програму. Дипломи бакалаврів у них вже є, а от свідоцтво SPL ми їм надаємо.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
20 листопада 2019 22:00

Менты они и в Африке менты с ихними ментовскими замашками. Для чего бухгалтеру маршировать? Пахнет советской казармой, тупой солдафончиной. Хана будет училищу, преподы увольняются. Жаль людей которые его столько лет сохраняли  


19 12

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх