Платитимуть у 100 разів більше: у Кременчуці почнеться полювання на «присадибних» комерсантів

6.11.2019, 14:31 Переглядів: 14 979 Коментарів: 17

 

Із першого січня 2020 року до бізнесменів, що займаються комерцією на присадибних ділянках та в гаражах, завітають чиновники з виконкому, щоб змусити платитити за землю більше

Міська влада обкладе збільшеним у 100 разів податком на землю підприємців, які використовують присадибні ділянки та гаражі у комерційних цілях. З цією метою міська рада ухвалила два рішення.


Так, на сесії міськради 26.06.19 року депутати затвердили ставки земельного податку на наступний 2020 рік. Вони не зміняться порівняно з 2019 роком, окрім тих випадків, коли присадибні земельні ділянки та ділянки для гаражів використовуються у комерційних цілях (наприклад, хтось створив у приватному секторі СТО, стоянку для авто, майстерню тощо). Для таких ділянок встановлено ставку земельного податку в розмірі 3% (замість 0,03%, який діє для присадибних ділянок).


На останній сесії міськради 24 жовтня депутати визначилися з тим, як виявляти «присадибних» комерсантів, що мають сплачувати за землю по-новому, тобто у 100 разів більше, ніж зараз. Так, сесія ухвалила рішення з довгою назвою «Про затвердження Положення про виявлення земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та для будівництва індивідуальних гаражів, які частково або повністю використовуються в комерційних цілях для провадження господарської діяльності».


Відповідно до цього Положення, міський голова своїм розпорядженням має створити спеціальну комісію, до складу якої ввійдуть представники виконкому (надалі Комісія). Ця комісія й вирішуватиме, кому платити збільшену ставку податку. Нововведення почне діяти з 1 січня 2020 року. 


Положення також передбачає, що в роботі Комісії, яка ухвалюватиме рішення про ставку земельного податку для вищезазначених підприємців можуть брати участь самі громадяни, які частково або повністю використовують земельні ділянки для комерції.


Як виявлятимуть «прихований» бізнес на присадибних ділянках


Положення зобов'язало низку підрозділів виконкому в процесі здійснення своїх повноважень виявляти підприємців, які використовують присадибні ділянки для комерції, та направляти повідомлення про них першому заступнику міського голови (цю посаду обіймає Володимир Пелипенко). А також надавати матеріали голові Комісії.


Це такі підрозділи виконкому:

  • Автозаводська та Крюківська районні адміністрації;
  • управління земельних ресурсів;
  • управління містобудування та архітектури;
  • управління контролю за станом благоустрою;
  • інспекція ДАБК;
  • управління розвитку підприємництва, торгівлі, побуту та регуляторної політики.

У повідомленні мають бути зазначені:

  • перелік об’єктів, їхні адреси (місцезнаходження);
  • ПІБ власника (якщо така інформація відома);
  • фото об’єкту нерухомості та земельної ділянки.


Матеріали на порушників земельного законодавства, які використовують присадибні ділянки для комерції, розглядає Комісія і голосує за рішення про збільшену ставку податку. Документи на її засідання готує управління земельних ресурсів виконкому. На Комісію запрошуватимуть тих осіб, відносно яких розглядаються матеріали. Проте якщо вони не з'являться на засідання, Комісія ухвалить рішення без них.


За результатами засідання Комісія складає Акти.


Акт Комісії повинен містити:

  • найменування Комісії, яка склала акт;
  • дату розгляду матеріалів;
  • відомості про суб’єкта, відносно якого надійшли матеріали на розгляд Комісії; 
  • викладення обставин, встановлених при розгляді матеріалів; 
  • зазначення розміру земельного податку який необхідно сплачувати власнику земельного податку.

«Акти Комісії після підписання з усіма документами що слугували його прийняттю направляються невідкладно до податкового органу», - сказано у Положенні. На підставі цих матеріалів податкова й нараховуватиме плату за збільшеною ставкою.


Кого звільнять від плати


«Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм відповідно до вимог ст. 281 Податкового кодексу України», - також сказано у Положенні.


Стаття 281 передбачає пільги для таких категорій:

  • інваліди першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок ЧАЕС.


Пільги для присадибних ділянок для них у межах міста — не більше 0,1 га; для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 га.


Оскільки в громадян не змінюється вид цільового використання землі, то й у випадку комерційної діяльності на присадибних ділянках (чи ділянках для гаражів) вони можуть скористатися пільгами, пояснила Ірина Безверха, керівник управління земельних ресурсів виконкому.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 17

417
6 листопада 2019 14:48

Давайте зробимо їх (підприємців) ще раз!


38 9
604
6 листопада 2019 15:24

Ну що тут скажеш-за що боролись,на те й напоролись.Вважаю,що особливе задоволення отримають зе-фанати.Тепер для людей,що своїм горбом заробляли на своєму ж подвір'ї ,настане ера бідності.



Цікаво,для тих,хто "настукає" на сусіда про заняття бізнесом у своїй садибі,гроші платитимуть?Повинні хоча б 30 сребреників дати,це в стилі зебілів.


40 45
0
6 листопада 2019 16:04

Цитата: mangust-1

Ну що тут скажеш-за що боролись,на те й напоролись.Вважаю,що особливе задоволення отримають зе-фанати.Тепер для людей,що своїм горбом заробляли на своєму ж подвір'ї ,настане ера бідності.



Цікаво,для тих,хто "настукає" на сусіда про заняття бізнесом у своїй садибі,гроші платитимуть?Повинні хоча б 30 сребреників дати,це в стилі зебілів.

печалька

сельрада то старая


16 3
938
6 листопада 2019 16:04

Цитата: mangust-1

Ну що тут скажеш-за що боролись,на те й напоролись.Вважаю,що особливе задоволення отримають зе-фанати.Тепер для людей,що своїм горбом заробляли на своєму ж подвір'ї ,настане ера бідності.

роздуми про таке велись ще при Порошенку, так шо прибережіть свою жовч для іншого випадку, бо тут - промах

 

Цитата: mangust-1
це в стилі зебілів.
ЄСВ випадково не вони придумали, чи податок на прибуток, чи обмеження на субсидії як то 50 тисяч?

 

Взагалі то ідея не погана, бо земля давалась людям не під бізнес. Але по місту таких не багато, від сили сотня.


20 16
0
6 листопада 2019 16:09

mangust-1

текст вначале внимательней читай - причем тут президент к городским депутатам?

 


22 11
1 656
6 листопада 2019 16:23

Цитата: почемучка

 

Взагалі то ідея не погана, бо земля давалась людям не під бізнес. Але по місту таких не багато, від сили сотня.

Очень плохая идея,просто мы знаем кто будет проверять и это еще одна точка не законного обогащения .

А вот пример.

Есть предприниматель торгует на рынке,тару и товар хранит в гараже или на приватизированном участке где и проживает и что дальше?+100


14 9
604
6 листопада 2019 19:57

Цитата: hunter
Есть предприниматель торгует на рынке,тару и товар хранит в гараже или на приватизированном участке где и проживает и что дальше?+100

Або той же підприємець вирощує на своєму городі,наприклад,картоплю і продає її.

А інший на такому ж клаптику землі побудував гараж,обладнав його підйомником і лазером і також заробляє гроші.
А в третього росте амброзія і він ні палець об палець.

І виходить,що якщо перші два платять налог+100,то той,хто не працює,виграє,не роблячи нічого.

А знають зе-фанати,що це вже колись було?Що свиней різали вночі і затикали їм рило,щоб не почули сусіди і не здали налоговому інспектору?Що дерева в садку рахували і заставляли платити за майбутній урожай?

Так оце і є кінець ери бідності?


24 16
240
6 листопада 2019 22:13

ну с одной стороны - вроде как правильно... хотим больницы, дороги и т.д. как в Европе, а налоги платить напрочь не хочем - пускай кто-то другой заплатит....

а с другой - ну вроде как и обидно пополнять бюджет города для организации очередных "откатов" для наших радетелей и выплаты огромадных зарплат и "оздоровительных" для чиновников, которые кроме как "благоустроем" ( в современном переводе - мастерским воровством) не прославились... 


16 4
738
1
6 листопада 2019 22:23

єра доносів сусід на сусіда.


10 2
0
6 листопада 2019 23:01

А у меня сосед самогон в гараже гонит !!!!С него будут брать бакшиш??


5 1
222
7 листопада 2019 05:57

Цитата: pavlov37

А у меня сосед самогон в гараже гонит !!!!С него будут брать бакшиш??


Перед тем, как сдавать соседа, убедитесь, что вам за это заплатят 30 гривен.

Цитата: Туся
ера доносів сусід на сусіда

Мені дехто казав (чи достовірно, поки що не перевіряла), що існує думка доплачувати тим, хто постійно буде строчити доноси

 


2 3
4 363
1
7 листопада 2019 08:42

Цитата: почемучка
роздуми про таке велись ще при Порошенку
вам порох еще сто лет мешать будет, тут понятно, когда **** -кто то же должен быть виноватым. Вы выучили новое слово ЕСВ, которое в каждый комментарий запихиваете?


6 5
938
7 листопада 2019 08:50

Цитата: zzzzzz
вам порох еще сто лет мешать будет, тут понятно, когда обосралИсь-кто то же должен быть виноватым. Вы выучили новое слово ЕСВ, которое в каждый комментарий запихиваете?
Я вважаю що кожен має право на думку, але я не погоджуюсь коли вішають ярлики. Я не гнав ні на тих кого називають вишиватниками, порохоботами чи зебілами, ібо коже робить висновок на основі свої знань і на рівні свого інтелекту. Тому мені ніхто не заважає.

І два - ЄСВ це теж податок, як і ПДВ, і на прибудок, і пенсійний фонд, і в т.ч. на землю,різниця тільки в тім що в різні кошики вони попадають. ЄСВ я платю із свого карману, і не покладаюсь ні на кого


4 2
0
7 листопада 2019 08:52

Ну на самом деле не так Всё страшно, чтобы брать плату на землю, она должна быть в комунальной собственности. А у нам в 90% случаев получится, что земля частная собственность, а по этому никаких повышений оплаты для частных собственников быть не должно.


4 1
1 457
7 листопада 2019 09:47

Цитата: qawsed1
чтобы брать плату на землю, она должна быть в комунальной собственности. А у нам в 90% случаев получится, что земля частная собственность, а по этому никаких повышений оплаты для частных собственников быть не должно
ну а налог вы на землю с дачного участка не платите? и где у нас земля в частной собственности у дачных кооперативов? вот скоро рынок земли откроют, будет еще веселей


2 5
680
7 листопада 2019 16:26

тут недавно статья была что му*к по соседству на своем участке СТО устроил или что то типа СТО и целый день металл режет, вот от таких оленей это!


3 0
367
1
8 листопада 2019 13:31

инвалида пристроить и все 


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх