Що кременчужанам треба знати про субсидію: актуальні зміни

7.10.2019, 15:25 Переглядів: 11 040 Коментарів: 6

 

Отримувати монетизовану субсидію можна готівкою через один із 38 банків (чи через пошту) або безготівково – на ваш вибір

У жовтні розпочинається призначення субсидій на опалювальний період. «ТелеграфЪ» підготував огляд актуальних змін, на які слід звернути отримувачам житлових субсидій. Допомогла нам у цьому Лідія Глоба, начальник управління соцзахисту населення Автозаводського району.


Також ми нагадаємо, кому слід обов’язково звернутися особисто за субсидією – подати нову заяву та декларацію.


Субсидії готівкою або безготівково – на ваш вибір


Субсидія у грошовій формі може призначатися готівкою або безготівково – на вибір отримувача. При безготівковій формі банк самостійно перераховує кошти від субсидії виконавцям комунальних послуг.


- Якщо людина вже отримувала субсидію готівкою, але хоче перейти на безготівкову форму,  вона повинна прийти в управління соцзахисту і написати заяву. Безготівкова субсидія йтиме лише через «Ощадбанк», - пояснила Лідія Глоба.


Проте, нагадаємо, боржникам субсидія може бути призначена лише в безготівковій формі - така зміна була запроваджена з 1.05.19 року, і вона актуальна зараз. 




Отримуєте субсидію готівкою – можете самі обрати банк


На відміну від безготівкової форми, для отримання субсидії готівкою споживачу дається право обирати банк. Раніше (від початку монетизації) такого права не було – держава визначила лише один банк для отримання субсидій - «Ощадбанк». Тепер уряд розширив перелік уповноважених банків: спочатку до 34, потім до 38. Крім того, отримувати субсидію (за бажанням) можна й через «Укрпошту» (у касах відділень або доставка поштарем додому). Раніше, нагадаємо, через пошту отримувати субсидію могли лише пенсіонери.


Отримувач субсидії може змінити «Ощадбанк» на інший банк (або «Укрпошту»), для цього потрібно подати відповідну заяву до органу соціального захисту, наголошує Лідія Глоба.


Перелік 38 банків для отримання субсидій

Не відкрили рахунок у банку – субсидія прийде на пошту


Ще одне нововведення для тих, хто так і не відкрив рахунок на субсидію в банку, а ходив отримувати її через систему «Швидка копійка» в «Ощадбанку». Тепер гроші прийдуть через пошту за адресою, вказаною у зверненні за субсидією.


- Є такі випадки, коли людина вже отримувала субсидію у готівковій формі, але не відкривала рахунок у банку. Тепер слід звернутися із заявою до органу соцзахисту, щоб обрати банк. Якщо людина цього не зробить, субсидія в цьому випадку піде на «Укрпошту», - пояснює Лідія Глоба.


Якщо субсидія новопризначена, і при цьому отримувач не обрав банк, вона нараховуватиметься у безготівковій формі через «Ощадбанк».


- Потім людина має право (якщо вона хоче отримувати субсидію в готівковій формі) прийти в управління соцзахисту за місцем проживання, написати заяву та обрати один із 38 банків або «Укрпошту», - каже наша співрозмовниця.


«Де гроші?» Тепер відповідатимуть УСЗН


За реєстри отримувачів субсидій та нарахування тепер повністю відповідають органи соцзахисту на місцях. Раніше у цьому питання була плутанина: пенсіонерами-субсидіантами опікувався Пенсійний фонд, через який і йшли виплати. А не пенсіонерами – органи соцзахисту. Нагадаємо, при цьому в реєстрах виникли помилки, які на початку монетизації лише збільшили черги в «Ощадбанку».

Тепер Мінсоцполітики внесло зміни у механізм обігу субсидіальних коштів та обіцяє, що люди швидко зможуть вирішити всі питання «на місці».


«Якщо раніше місцева влада, яка фактично призначала людині субсидію, не мала впливу на обіг коштів (через заплутаний механізм виплати на центральному рівні) і не могла відповісти на запитання «а де гроші» і «чому не прийшла субсидія», то тепер саме вона опікуватиметься цим питанням і може швидко вплинути на ситуацію», - роз’яснює Мінсоцполітики.


Субсидія та борги


Нагадаємо, за борг за житлові і комунальні послуги понад 340 гривень можна позбутися субсидій. Наші читачі часто запитують: за який період не повинно бути боргів? Які саме борги враховуються, а які – ні?


Як пояснила Лідія Глоба, виконавці послуг надали до УСЗН інформацію про борги субсидіантів станом на 1.05.19 року.


- Якщо люди вже отримували субсидію, то, призначаючи цей вид допомоги на опалювальний сезон, ми  не будемо звертати увагу на борги, які виникли після 1 травня 2019 року. Але якщо людина звертається за субсидією вперше, у цьому випадку ми враховуємо борги станом на опалювальний період.


Якщо ж через борги ви вже отримали відмову у призначені субсидій (за підсумками минулого опалювального сезону), Мінсоцполітики радить одну з трьох опцій:

  • Звернутися до підприємства-надавача послуг для реструктуризації боргу (особливо актуально у випадку значної заборгованості);
  • Погасити заборгованість і звернутися за субсидією (актуально у випадках невеликої заборгованості);
  • Як виняток, коли людина не може погасити заборгованість, але є гостра потреба у субсидії, питання її призначення може вирішити спеціальна комісія (при виконкомі).

Як перейти з пільги на субсидію


Як і раніше, на житлово-комунальні послуги можна отримати лише один вид соціальної допомоги: пільгу або субсидію. Але ці види допомог можна змінювати. Наприклад, є кременчужани, які на неопалювальний період отримували пільги на оплату комунальних послуг. Якщо такий пільговик бажають оформити субсидію на опалювальний період, він повинен спочатку звернутися до управління соцзахисту із заявою про припинення пільг на компослуги. І лише потім подавати заяву на призначення субсидії.


Кому слід звертатися по субсидію особисто


Більшості отримувачів субсидії на опалювальний період її перерахують автоматично: усю роботу зроблять місцеві органи соціального захисту.


Проте частині субсидіантів слід особисто звернутися за призначенням субсидії до органів соцзахисту. Це такі категорії:

  • внутрішньо переміщені особи;
  • орендарі житла приміщення;
  • домогосподарства, яким було призначено субсидію на фактичну кількість осіб, що мешкають у житловому приміщенні (тобто зареєстрованих членів родини, які фактично не проживають, УСЗН виключали за рішенням комісії);
  • якщо відбулися зміни у складі домогосподарства.
  • домогосподарствам, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші за мінімальну зарплату.

- Якщо люди з цієї категорії отримувачів вони не звернулися із новими заявами у травні, вони мають звернутися зараз. Якщо у травні вже зверталися особисто, то зараз уже звертатися не треба: на опалювальний період буде автоматично призначена субсидія, - пояснила Лідія Глоба.


На замітку: щоб не проґавити субсидію з жовтня, фактично є час для звернення до 15 грудня (органи соцзахисту мають право призначати субсидію «заднім числом», але при зверненні не пізніше, ніж через 2 місяці, за винятком окремих життєвих ситуацій).

Куди звертатися з питаннями щодо субсидій:

  • Крюківський район: вул. І. Приходька, 90, тел. 6-13-63, (096)403-29-69, (095)582-03-92;
  • Автозаводський район:пр. Свободи, 66, тел. 77-32-28, 77-29-95, (068)265-68-25.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

4 365
1
7 жовтня 2019 15:34

еще забыли добавить. что при увольнении или смене места работы, если ЕСВ не будет заплачен во время предоставления субсидии,(( а при переходе на другое место работы получается какой то зазор по времени) то ее снимут и заставят вернуть все деньги, которые были заплачены до этого-то есть за весь период субсидии.


7 1
364
7 жовтня 2019 15:53

Все було просто і зрозуміло. Тепер кожні пів року все ускладнюють і заплутують. Причина цього одна - щоб якомога менше людей звертались за субсидіями.


32 0
1 088
7 жовтня 2019 16:58

Причина цього одна - щоб якомога менше людей звертались за субсидіями.

Увы, это так, как не прискорбно признавать!

Но мы же ведь идём в Европу!

Там ведь нет субсидиантов. Вроде-бы!


6 4
0
7 жовтня 2019 17:12

А на этот сезон заключили ли договора с поставщиками тепла и горячей воды на учёт субсидий при оплате для тех, кто подал заявление с января этого года? В прошлом сезоне за тепло и воду они платили полностью, а только в конце июня получили монетизацию в Ощаде. И надо ли таким людям обращаться всё таки за субсидией снова?


1 0
76
8 жовтня 2019 20:15

В европе да-нет понятия субсидия, там есть кое-какие льготы, но не тотально! НО!!!-У них  не издеваются так с населения, да просто им не  дадут это сделать с собой-не подымают за короткий период коммуналку в 22-25 раз!!!! Есть привязка цен и зарплат к инфляции-жесткая привязка! В Украине же всё через ж------пу! Народ позволяет себя иметь-и ешё кое-кто радуется этому! Болезненый садомазохизм, короткая политическая память, да и во многом всё равно -неискоренимая рабская психология-всё это и даёт змогу властям крутить и накручивать, грабить и грабить!


11 2
0
11 жовтня 2019 22:45

комуто уже начислили?:


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх