Секс по-новому: як кременчужанам не потрапити за ґрати через непорозуміння

10.01.2019, 18:01 Переглядів: 35 928 Коментарів: 35

 

Чи треба просити розписку-дозвіл на секс

Відзавтра, 11 січня, в Україні запрацює оновлений Кримінальний кодекс. Закон «Про внесення змін до окремих законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про протидію насильству щодо жінок, домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», який змінює існуюче трактування понять «зґвалтування» і «сексуальне насильство» в Кримінальному кодексі, прийняли ще в грудні 2017 року, але чинності зміни набудуть з 11 січня 2019 року. Тож від п'ятниці Україна приєднається до 10 країн, де секс без згоди вважається зґвалтуванням.  


Розписка не допоможе

За новими правками, будь-яка особа після інтиму може написати заяву, що не давала на це згоди. До того в Україні притягнути до відповідальності за зґвалтування можна було в разі, якщо до жертви застосовували погрози, силу або зловживали її безпорадним станом (несвідомість, сп'яніння, психічний розлад, інвалідність). Тепер звинуватити ґвалтівника можна буде і в тому випадку, якщо він не отримав чіткої згоди на секс (вербальної, невербальної чи письмової). Відповідно до закону, навіть якщо відмова не пролунала досить твердо, це все одно вважається незгодою. Жертвам насильства тепер не потрібно буде доводити в суді, що вони чинили опір нападу – досить буде повідомити, що не було однозначної згоди.


 

Але що саме можна вважати згодою, закон чітко не трактує. Немає в ньому і точного визначення, як можна довести отримання або відсутність згоди на статевий акт. Користувачі інтернету відзначають, що відсутність чітких критеріїв для його визначення приведуть до зростання випадків шантажу з боку нібито жертв насильства. І пропонують для перестраховки брати перед сексом розписку про згоду. Але це також не вихід, адже як ви доведете, що розписка написана без примусу?


Відповідно до закону, будь-який секс спочатку буде вважатися добровільним, і завданням слідчого буде з’ясувати, чи була згода. Якщо один з партнерів не сказав іншому чіткого «так» або просто промовчав перед інтимом, то це може трактуватися як незгода. Все ж, доводити свою правоту доведеться обом сторонам: жертві, яка написала заяву, потрібно буде довести, що вона не давала згоди, а «ґвалтівнику» — навести аргументи, що згода була.


З іншого боку, якщо статевий акт завдав фізичної, моральної або матеріальної шкоди одному з партнерів, то факт зґвалтування незаперечний. 


При цьому залишається відкритим питання, як ідентифікувати цю необхідну згоду й що робити, якщо один з партнерів її дав, але потім передумав й оголосив про зґвалтування.


Смартфон вам на допомогу

Вже створені мобільні додатки, які мають допомогти у фіксуванні і підтвердженні згоди на секс (наприклад LegalFling). Ці сервіси створюються за принципом подібного шведського додатку (в Швеції підтвердження згоди на секс вважається обов’язковим з літа 2018 року).


За допомогою додатку можна фіксувати згоду на секс. Для цього потрібно свайпнути в певну сторону, вибравши відповідну для ситуації та партнера відповідь.


Зґвалтування чи обов'язок

Крім того, тепер навіть подружжя може поскаржитися одне на одного, якщо інтимний зв'язок між ними відбувся без попередньої згоди одного з подружжя. Часто люди вважають, що зґвалтування у шлюбі не існує, адже це «виконання подружнього обов'язку». Але штамп у паспорті не може примусити вас робити те, чого ви не хочете.



Більш того, секс-насильство, здійснене людиною щодо члена його колишньої або нинішньої сім'ї (чоловіка/дружини), а також особи, з якою підозрюваний перебував у близьких відносинах (наприклад, у цивільному шлюбі), тепер є обтяжуючим фактом. В результаті, за новими нормами за зґвалтування сторонньої людини загрожує від трьох до 5 років в'язниці, а за аналогічне насильство відносно чоловіка чи дружини - від 5 до 10 років ув'язнення.


Тепер в розслідуванні додатково будуть враховуватися і так звані супутні обставини, як, наприклад, уразливий стан - коли жертва залежна від ґвалтівника і не може йому відмовити.


Хто захистить чоловіків

Раніше стаття 152 КК України називала зґвалтування «статевими зносинами із застосуванням фізичного насильства чи загрози його застосування».


Тепер же зґвалтуванням будуть вважати «вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи». Це фактично ставить у рамки чоловіків. Але жінки теж можуть бути насильниками, без цього самого «проникнення» або із ним. Якщо жінка примусила чоловіка до вагінального сексу, то як йому довести зґвалтування?


З іншого боку, людину тепер можна звинуватити у «сексуальному насильстві» за будь-які дії сексуального характеру, які не пов'язані безпосередньо зі статевим актом, але пройшли без згоди партнера.


Секс для підлітків - зась


Одним із нововведень є те, що тепер будь-який секс чи сексуальні дії за взаємною згодою з малолітніми (до 14 років) карається відповідно 8-15 і 5-10 років позбавлення волі (ч.4 ст.152 і ч.4 ст.153 КК). До 2018 року в Україні був заборонений секс лише з особою, яка не досягла статевої зрілості, що визначалося медичною експертизою ( ст. 155 КК – ч. 1 — до 5 років обмеження/позбавлення волі, ч.2 —  5-8 років позбавлення волі), а з минулого року — секс повнолітнього з особою, молодшою 16-річного віку. Тепер кримінальна відповідальність настає і для підлітків (14-18 років), які мали секс або сексуальні дії з особою до 14 років незалежно від згоди чи фізичної зрілості останньої. Нагадуємо, що особа, яка досягла віку 14 років, в силу статті 22 Кодексу несе відповідальність за статтями 152 та 153 Кодексу. 


 


Тож 18-річні за добровільний секс (з проникненням чи без) з партнером молодшим 16-ти отримує до 5 років обмеження/позбавлення волі, а якщо вони родичі, то від 5 до 8 років позбавлення волі. А особа від 14 років за добровільний секс з партнером молодшим 14 років, отримує від 5 до 10 років, а якщо секс був з проникненням — від 8 до 15 років позбавлення волі.


Суб’єктами цієї норми можуть бути і жінки, і чоловіки у гетеросексуальних чи гомосексуальних стосунках.


Тож не забудьте поговорити зі своїми 14-річними дітьми і пояснити їм, що за добровільний секс із 13-річним партнером вони можуть потрапити за ґрати аж на 10 років.


Вас врятує адекватність, порядність та самоконтроль. Але це не точно

Як тепер бути, щоб не загриміти за ґрати через непорозуміння?


Перш за все слід змиритись з тим, що про секс доведеться говорити. Як іще ви зможете впевнитись в тому, що партнер дійсно хоче того ж, що і ви, якщо не запитаєте.


Потім варто усвідомити і прийняти, що «ні» означає відмову. Без варіантів. І будь-які сексуальні дії варто припинити. Чоловікам слід забути, ніби жіноче «ні» - це «так, але потім» або «не знаю». А жінкам не ображатися, якщо після їх грайливого «ні» чоловік припинив вмовляння.


Забудьте про секс напідпитку - протверезівши партнер може заявити, що був у безпорадному стані і не міг чітко відмовити. Це, до речі, не нововведення. Статевий акт учинений з використанням безпорадного стану потерпілої особи, коли вона за своїм фізичним чи психічним станом не могла розуміти вчинюваних з нею дій або чинити опір винному вважався зґвалтуванням і в попередній версії закону. Такий стан може виникнути через хворобу, похилий вік, фізичні недоліки, малолітство, патологічне сп'яніння і т. ін. Алкогольне чи наркотичне сп'яніння визнають безпорадним станом, якщо жертва була настільки п'яною, що не могла усвідомлювати дійсності чи розуміти, що з нею робиться. При цьому не важливо споїв її насильник чи будь-хто інший. Довести, що жертва була безпорадною внаслідок вживання ліків, наркотиків чи алкоголю має експертиза.


Не сприймайте будь-який прояв симпатії чи флірту як згоду на секс. Те, що хлопець чи дівчина посміхнулись вам в барі зовсім не означає, що вони не проти ближче розгледіти ваші геніталії.


Центр інформації про права людини створив чудову анімацію, яка доступно пояснює, що таке згода на секс і як зрозуміти, що людина проти на прикладі чаю.


Свіжа об'ява у «Приватній газеті»:

«Молода охайна й дуже педантична пара шукає хлопця або дівчину, які засвідчать, що секс був за згодою».


Сподобався матеріал – преміюй автора!

5168755416652952 (ПриватБанк)


Ну то як, ви даєте згоду?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 35

0
10 січня 2019 18:20

 Изнасилование женщины как то реально представить. Но вот изнасилование мужчины, честно, не могу в голове без улыбки вообразить даже. Хотя как знать, в жизни всякого бывает joy Так что звучит как руководство  "семь раз отмерь..." 


16 38
228
10 січня 2019 18:30

А, если оба одновременно заявят? Допустим, барышня - чтобы преследовать какие-то свои интересы, а сударь - в целях ответного самозащитного хода. Давайте угадаю: суд встанет на сторону женщины :)


58 1
1 656
10 січня 2019 18:45

Пока не подорожали резиновые женщины,надо прикупить,а то от новых законов попахивает laughing


56 2
0
10 січня 2019 18:47

Если половой акт произошел по устному согласию, а участник №1 написал заяву про изнасилование, то участник №2 тоже должен написать заяву про изнасилование. Для №2 это единственный выход. Дополнительная проблема если №2 - мужчина. Ему придется дополнительно рассказать о тех моральных страданиях, которые он пережил после изнасилования этой жестокой женщиной...


48 0
0
10 січня 2019 19:07

Хм а как же равноправие в неадекватной стадии? Пытаются тебя изнасиловать ну с вертушки пробей и все.


7 6
0
10 січня 2019 19:42

Поэтому я всегда в левой руке держу видеокамеру и снимаю происходящее на расстоянии вытянутой руки крупным планом. Правая рука всегда свободна и позволяет выполнять с женщиной все необходимые нехитрые манипуляции в doggy-style. Бывает что ставлю камеру на стол, и тогда мои способности раскрываются в полной мере. Простые, но частые поступательно-возвращающиеся эффектные движения еще ни одну не оставили равнодушной.

На всякий случай теперь буду хранить видосы не 1 год , а 5 лет. Вдруг какую то мэдмуэзэль переклинит и она захочет меня на себе женить путем шантажа.


43 11
220
1
10 січня 2019 19:47

Теперь поцарапанная спина спина мужчины свидетельствует о том что его изнасиловали laughinglaughing а если еще и пуговицу оторвали, то все,  труба, дело готово для передачи в суд laughinglaughing


37 3
0
10 січня 2019 20:07

теперь с собой везде видеорегистратор+powerbank носить smile

 

сколько же хоум-порно теперь появится ?


29 3
0
10 січня 2019 20:37

Это ж не по-державному))) Алкоголь -соавтор стольких детей,сколько ж ходит подарков 8го марта,23 февраля,Нового Года... И все на абсолютно трезвую голову )))Теперь безопасный секс только в борделе )))


18 1
0
10 січня 2019 20:44

Надо ввести талоны на исполнение супружеских обязаностей. Если талоны ещё не использованы, тебя просто обязаны "отоварить". Ну а если талоны закончились, тогда извини, как говориться, подвинься 

 


13 2
222
10 січня 2019 20:53

Сказочные Д*...
это самый эпичный закон нынешней власти... просто рукалицо...


40 2
75
10 січня 2019 21:38

А какой ещё более тупой закон собираются принять? Теперь реально шантажа может стать много, также подставка в плане обиды за что-то, к примеру тоже измены, а здесь и удобная прога для слежения кто с кем и когда. 


20 0
209
10 січня 2019 22:18

Я чуть с белого коня не упал как увидел эту новость. Эх...прощай Оксана, я хотел пригласить тебя на свидание, но теперь мне уже страшно за себя.


42 1
85
10 січня 2019 23:10

Цитата: hunter
Пока не подорожали резиновые женщины

Навряд ли резиновая женщина даст Вам устное согласие, так что,

со всеми вытекающими... smile


14 0
767
10 січня 2019 23:24

Ну что-ж! Здравствуй ивропа! Здраствуйте-гей-славяне!

Прощай институт брака и семьи. И поприветствуем же вымирание нации.

А так же ждем массового открытия баров "Голубая Устрица".

36 11
209
10 січня 2019 23:27

Цитата: Solenoid
А так же ждем массового открытия баров "Голубая Устрица".
интересно как это будет выглядеть если оба гея "мужика" подадут иск, тут уж точно будет все в равноправном поле


14 1
0
11 січня 2019 01:41

Последние пять лет не покидает ощущение того, что всемирный конгресс психиаторов проводит над Украиной чудовищный эксперимент.


64 3
33
11 січня 2019 03:27

Цитата: stronzo

А, если оба одновременно заявят? Допустим, барышня - чтобы преследовать какие-то свои интересы, а сударь - в целях ответного самозащитного хода. Давайте угадаю: суд встанет на сторону женщины :)

Судя по нашим судам ,суд станет на сторону богатого.В крайнем случае обвинит третье лицо если что.


24 2
0
11 січня 2019 04:20

Теперь до секса с женой желательно подстраховаться и взять с неё расписку и желательно при двух свидетелях (можно соседей), чтоб потом не дай бог чего... blush


26 3
0
11 січня 2019 07:17

Все будет хорошо, не разгоняйте зраду..


10 8
209
11 січня 2019 10:59

Цитата: Volvoвод

На всякий случай теперь буду хранить видосы не 1 год , а 5 лет.

Так так так, что тут у нас? Создание порно контента и хранение этого контента...хотя за это дадут меньше чем за "изнасилование".


12 0
107
1
D:
11 січня 2019 11:01

Цитата: Yustas

Все будет хорошо, не разгоняйте зраду..

Всё будет хорошо, когда будут депутаты нормальные и  счета за комуналку реальные....


14 5
4 363
1
11 січня 2019 11:50

Цитата: D
счета за комуналку реальные....
а подскажите, какие конкретно тарифы должны быть в цифрах? вот у кого не спрошу, кто хочет снизить тарифы, никто не может конкретно сказать , что вот на воду должен такой тариф должен быть, на газ вот такой и расчет. Даже пиддубна, вроде и депутат, который борется за снижение тарифов-не может дать эти цифры....как кто странно получается , хотим уменьшить, но не знаем на сколько и почему. Не та конечно тема про секс, но срач кто то начал...


10 29
184
11 січня 2019 12:19

подскажите, какие конкретно тарифы должны быть 

Само понятие "в цифрах" не верно. Нужно не цифры придумывать, а поднимать уровень жизни. Хоть 80% заработка пусть забирают тарифы, главное чтоб осталось на все остальное + в отпуск отдохнуть и оздоровиться. В общем чтобы жить а не существовать, довольствуясь минимумом.


23 2
0
11 січня 2019 12:43

Цитата: Всеволод

подскажите, какие конкретно тарифы должны быть 

Само понятие "в цифрах" не верно. Нужно не цифры придумывать, а поднимать уровень жизни. Хоть 80% заработка пусть забирают тарифы, главное чтоб осталось на все остальное + в отпуск отдохнуть и оздоровиться. В общем чтобы жить а не существовать, довольствуясь минимумом.

Тоді треба скаржитися на малу зарплату, а не на високі тарифи. 


8 11
0
11 січня 2019 13:10

І пропонують для перестраховки брати перед сексом розписку про згоду.

А шо за кіпіш через розписки?

У багатьох що з розписками, що без них, сексу як не було, так і не буде!


10 2
4 363
1
11 січня 2019 13:33

Цитата: Всеволод
Нужно не цифры придумывать
правильно не нужно придумывать, нужны расчеты , их нет...только минусовщики минусуют, а объяснить не могут почему...smile  шото хотят, а шо не могут сформулировать!!!! 


9 12
0
11 січня 2019 15:42

Чуваки, при чем тут тарифы? О чем статья? Тут собрались свидетели секты Юлии Владимировны? За бесплатный газ и комм услуги?


12 12
29
11 січня 2019 16:04

"Смешались в кучу кони, люди..."-это про комментарии. А на счёт закона, так это ж здорово! Нужно обо всём договариваться, даже, и о сексе! Вот и будет лишний раз для мужа/жены, девушки/парня и т.д. устроить романтический ужин и договориться даже и о исполнениии супружеского долга, ну или о переходе на другой уровень отношений (если не в браке). В наше время гаджетов люди перестали просто общаться между собой, вот и закон в помощь для двух сторон. Не вижу ничего криминального или сумасшедшего этом законе))).


5 28
68
11 січня 2019 17:04

ElenN, данный закон как раз романтику убивает. Романтический ужин, романтика, красота и тут в какой-то момент: "А напиши расписку, что у нас все по обоюдному". Очень здорово. Проблема в том, что законами регулируются уже все области жизни людей, даже самые интимнные.


27 1
132
11 січня 2019 17:19

Еще варианты: 1. За неделю - до того как - подается Два заявления в соответствующие органы (нужно создать, а то чиновников маловато)... 2. Процесс дожен происходить в присутствии участкового и двух понятых ... 3. Только на центральной площади в дни народных гуляний ...

По серьезному - возмущен, нет, не идиотизмом закона - тем, как низко ставят уровень нашего развития эти самые "законотворители"!



Цитата: ElenN

"Смешались в кучу кони, люди..."-это про комментарии. А на счёт закона, так это ж здорово! Нужно обо всём договариваться, даже, и о сексе! Вот и будет лишний раз для мужа/жены, девушки/парня и т.д. устроить романтический ужин и договориться даже и о исполнениии супружеского долга, ну или о переходе на другой уровень отношений (если не в браке). В наше время гаджетов люди перестали просто общаться между собой, вот и закон в помощь для двух сторон. Не вижу ничего криминального или сумасшедшего этом законе))).

У нормальных людей так все и делается! А что многие женщины говорят "не надо", а сами при этом думают: ну когда же ты, гад, к делу перейдешь, сколько можно сказки слушать ... - это Вам знакомо? Теперь - статья!


15 2
96
11 січня 2019 17:26

Цитата: ElenN
А на счёт закона, так это ж здорово! Нужно обо всём договариваться, даже, и о сексе!

То есть без этого закона было так: мужик бьёт бабу дубиной по голове и тащит к себе в пещеру? Лично с Вами до принятия этого закона мужчины вступали в сексуальные отношения без Вашего согласия? Впрочем, это личное... Очень рад за Вас, если, благодаря принятому закону, в Вашей жизни появятся романтические ужины.


23 0
132
11 січня 2019 17:26

Цитата: zzzzzz

Цитата: Всеволод
Нужно не цифры придумывать
правильно не нужно придумывать, нужны расчеты , их нет...только минусовщики минусуют, а объяснить не могут почему...smile  шото хотят, а шо не могут сформулировать!!!! 

Минусил потому что тарифы - Не тема статьи. 


6 1
209
16 січня 2019 10:25

Прошу депутатов принять контр закон, повел на свидание девушку, оплатил ужин, купил цветы, а она отказала в сексе. Это стоит расценивать как ограбление или мошенничество!


13 1
0
24 січня 2019 22:45

Якщо мені Ляшко відмовить це зрада?????))))


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх