Що приготував кременчуцький бюджет-2019

8.01.2019, 13:28 Переглядів: 4 583 Коментарів: 1

 

Більша частина грошей піде на «проїдання» - зарплати бюджетників, соцзахист, поточне утримання Кременчука. Серед витрат на життєдіяльність міста у пріоритеті дороги і комунальний транспорт

12 грудня міська рада затвердила бюджет Кременчука на 2019 рік по доходах у сумі 2 млрд 630 млн грн і по видатках (тобто витратах міста) – 2 млрд 623 млн грн, при цьому 7 млн грн складе резервний фонд.
Відрахування до Держбюджету складуть майже 87 мільйонів із власних доходів міста (74% яких, до речі, складає податок на доходи з фізичних осіб – той, що ми всі платимо із власних зарплат).


Загальна цифра міського бюджету-2019 для Кременчука навіть дещо менша, ніж у 2018 році (тоді бюджет склав 2,7 млрд грн). Чому? Тому що сума на субсидії, пільги та соціальну допомогу цьогоріч менша, ніж торік. Так, минулого року на субсидії, пільги, соцдопомогу при затвердженні бюджету було передбачено 915 мільйонів; цьогоріч на соцзахист — 626,7 млн грн, при цьому на субсидії, пільги та соцдопомогу — 509,7 млн грн. Як бачимо, держава таки скорочує субсидії.


Не в повному обсязі (лише на перший квартал року) надійшла медична субвенція, що пов’язано з реформуванням галузі та зміною порядку фінансування. Гроші на медицину – це зобов’язання уряду.


Проїдання чи розвиток?

Що ж насправді приготував нам міський бюджет? Ми показали витрати на двох діаграмах (дивись нижче).
На першій діаграмі ви можете бачити, скільки грошей у відсотковому співвідношенні йде на зарплати, компослуги та енергоносії, соцзахист (разом з коштами держави на пільги та субсидії), утримання міста (благоустрій, медикаменти, харчування у лікарнях та дитячих закладах, поточні ремонти тощо).


Наразі бачимо, що найсуттєвіша частина витрат міського бюджету — 37% — це зарплати самих бюджетників (при створенні діаграми врахований їхній обсяг із нарахуваннями – ЄСВ та військовим збором). 19% йде на утримання міста.


Отже, як і в попередні роки, більша частина грошей міського бюджету-2019 піде на «проїдання» - зарплати, соцзахист, поточне утримання міста. На розвиток (спеціальну статтю – бюджет розвитку) закладено 335,7 млн грн (наразі це менш ніж 13% міського бюджету).
На другій діаграмі ми бачимо, як розподіляються витрати по галузях. Ці витрати вказані з урахуванням бюджету розвитку — грошей на капітальні вкладення: нове будівництво, капремонти, інвестиції в придбання обладнання, техніки тощо.


Діаграма показує: найбільше витрат бюджету піде на освітянську галузь. На другому місці соцзахист (за рахунок грошей на адресну допомогу — субсидії, пільги тощо), третє місце посідає утримання медицини (незважаючи на те, що гроші на охорону здоров’я надійшли від держави не в повному обсязі). Витрати на держуправління (тобто чиновників з усіма приміщеннями, які вони займають) — фактично коштує стільки ж, як утримання всього житлово-комунального господарства.


Краще чи гірше, ніж торік?

Щоб зрозуміти картину, варто подивитися на власні доходи міста, без тих грошей, які передаються з Держбюджету (на пільги та субсидії, частково на освіту – на зарплату вчителів та на медицину). Отже, власні доходи міста складуть 1 млрд 760 млн грн. За даними міськфінуправління, це таки на 450 млн грн (на 34,4%) більше, ніж очікується за фактом виконання бюджету у 2018 році. Тобто усе ж таки краще, ніж торік. Але варто враховувати, що й витрати бюджету зростуть – підвищується мінімалка (із 3723 грн до 4 173 грн),  єдина тарифна сітка першого розряду бюджетників (до 1920 грн) – відповідно, ростуть зарплати бюджетників.  За нашими підрахунками, порівняно з 2018 роком, зарплати з нарахуваннями «потягнуть» на 197 млн грн (або на 23%) більше, ніж торік. 


Дороги в пріоритеті, але не капремонт

Порівняно з 2018 роком на наступний рік влада в півтора раза (на 54%) збільшила фінансування ремонтів доріг: на них піде 97,25 млн грн. Але варто враховувати, що у цю суму входить і погашення «ямкового» кредиту в сумі 32 млн грн, який минулого року брало КП ШРБУ на поточний ремонт доріг.
На капремонт міських доріг заплановано 16,8 млн грн (і це удвічі менше, ніж у бюджеті 2018 року – тоді на капремонти було передбачено 30,2 млн грн). На поточний ремонт – 32,3 млн грн. До речі, перший варіант бюджету-2019 передбачав 124 млн грн на дороги, але потім цю суму влада чомусь урізала.


Майже вдвічі збільшене фінансування комунального транспорту: нагадаємо, тролейбуси та автобуси купують у кредит, а обслуговування транспорту теж лягає на міський бюджет.


бюджет розвитку

Купити ангіограф, будівлю банку та огородити звалище: на що підуть інвестиції

Подивимося на розподіл бюджету розвитку – фактично це міські інвестиції. Як уже сказано, це 335,7 млн грн із бюджету. З цього фонду фінансуються й послуги з перевезення тролейбусами – це 28 мільйонів гривень.
Також із цього фонду фінансується будівництво і так звані «інші заходи соціально-економічного розвитку територій» - під них потрапила купівля історичної будівлі банку, що на площі Перемоги (нині «Укрсоцбанк») – на неї передбачено 9,68 млн грн. Мерія збиралася купити банк ще торік, але потім гроші «перекинули» на погашення заборгованості КП «Теплоенерго» перед ТЕЦ КВБЗ.


Наводимо перелік інших суттєвих витрат бюджету розвитку:

  • 51,3 млн – на капремонти в закладах освіти, зокрема 10 млн грн – у дошкільних закладах, майже 40 мільйонів – у школах, також фінансування на капремонти отримають і позашкільні заклади освіти і табори відпочинку.
  • 61,97 млн грн піде на підтримку комунальних підприємств – поповнення їх статутного капіталу.
  • 22,5 млн грн піде на об’єкти житлово-комунального господарства, зокрема 4 млн грн призначено на огорожу Деївського сміттєзвалища. Навіщо? Директор КАТП 1628 Сергій Шиян каже, що огорожа – неодмінна вимога отримання ліцензії на захоронення відходів. Натомість будівництво сміттєпереробного заводу не передбачається.
  • 30,3 млн грн – на капітальні витрати в медзакладах, зокрема 10 млн грн планується на сучасний ангіограф, необхідний для хворих на серцево-судинні захворювання. Половину 12 млн грн – на будівництво. Найбільші витрати - 6,9 млн грн - на реконструкцію приміщень кардіохірургічної служби лікарні «Кременчуцька». Нагадаємо: є й державне співфінансування цього об’єкта, мер обіцяє його завершити в 2019 році.
  • 5 млн грн – на реконструкцію дитсадка на Раківці, на вулиці Манагарова, 5-А, яка в 2018 році згальмувала.
  • 5 млн грн – на комплексний благоустрій прибудинкових територій.
  • 5 млн грн – на реконструкцію житлового фонду.
  • 4 млн грн – на реконструкцію краєзнавчого музею, яка триває вже 10 років.
  • 4 млн грн – на парк «Придніпровський», із них 1 млн грн на окремий проект – реконструкцію освітлення; нагадаємо, повна вартість реконструкції парку відповідно до тендерної документації оцінена в 30 мільйонів гривень, відтак гроші, закладені в міському бюджеті, не дозволять завершити реконструкцію парку.
  • 3 млн грн - на поліпшення ставка в «Міському саду».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
9 січня 2019 09:09

А що з податками в місцевий бюджет? Того року платили 10%, а цього як будемо? Вже є рішення сесії?


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх