Про субсидії, доходи, закордон і безробіття: відповідаємо на запитання кременчужан

16.07.2018, 11:29 Переглядів: 44 581

 

До редакції «Телеграфа» знову надійшла низка запитань від наших читачів про зміни до Порядку призначення субсидій. Фахівці Крюківського управління соцзахисту населення підготували відповіді.


Немає доходів – немає і субсидії, навіть якщо ти офіційний безробітний

- Чи є чітка позиція щодо тих, хто перебуває на обліку у Центрі зайнятості і допомогу не отримує? Чи достатньо цього, щоб, розраховуючи субсидію, врахували дохід у розмірі одного прожиткового мінімуму та нарахували його без участі Комісії? Чи обов'язково потрібно навчатись при цьому від Центру зайнятості, інакше стояти на обліку без доходу для субсидії немає сенсу? І якщо Центр зайнятості у своїх довідках не відображає факт навчання - яким чином доводити це відділу субсидій?


Відповідь: Субсидії не призначаються тим, хто не має офіційних доходів. Тож особа, яка перебуває на обліку в службі зайнятості та не отримує виплат (не має ніяких доходів), не має і права на субсидію, у тому числі за рішенням комісії. Проте якщо людина перебуває на обліку в службі зайнятості як така, що шукає роботу, і впродовж цього часу навчається в центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, вона має право на призначення житлової субсидії на загальних підставах, тобто без комісії.


Щоб підтвердити факт навчання, особа має надати довідку зі служби зайнятості до управління соцзахисту населення.

Факт навчання в центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості надає право на призначення житлової субсидії навіть без отримання доходів. У даному випадку буде враховано дохід на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб на кінець періоду, за який враховуються доходи.



Про перебування за кордоном

- Якщо родина подає заяву на Комісію за тим фактом, що хтось із зареєстрованих багато років не мешкає за місцем реєстрації (проживає будь-де за кордоном), звичайно ж, ця людина знаходиться за кордоном понад 60 діб. Чи розглядатиме Комісія таку справу, чи це 100% відмова?


Відповідь: За умови перебування члена домогосподарства або когось із членів їхньої сім’ї за кордоном понад 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи та відсутності доходів, права на призначення субсидії сім’я не має, в тому числі за рішенням комісії.

Але, якщо за кордоном понад 60 днів перебуває пенсіонер, який отримує в Україні пенсію, або особа, яка отримує в Україні, наприклад, допомогу при народженні дитини,- родина, членом якої є зазначені особи, матиме право на субсидію.


До 60-денного періоду перебування за кордоном не враховуються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджується відповідними документами.



- Якщо хтось із членів родини поїхав за кордон від родини і не знявся з реєстрації. Але фактично йдеться про не проживання даної особи. Як Комісія розглядатиме питання в цьому випадку? Чи зможе родина отримати субсидію?


Відповідь: Особа має право звернутись із заявою до комісії стосовно призначення житлової субсидії, але позитивного рішення Комісією винесено не буде, відповідно до абзацу 10 п. 7 Положення: «Житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено у разі, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії, були такими, що зазначені в абзацах другому — четвертому підпункту 3 пункту 6 цього Положення, і такі особи перебували за кордоном сукупно понад 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії».


- Чи впливає на отримання субсидії той факт, що людина була за кордоном понад 60 днів по карті поляка? І якщо ні, то чи достатньо оплатити єдиний внесок і субсидію можна отримати? Дякую.


Відповідь: Якщо член домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства перебував за кордоном сукупно понад 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, та не мав у цей період доходу, його дохід був менший за мінімальну заробітну плату та не сплачував ЄСВ – права на одержання житлової субсидії не має, в тому числі за рішенням Комісії.


У даному випадку субсидія може бути призначена за рішенням Комісії, якщо людина, яка мешкала за кордоном, сплатить єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому за мінімальний (у 2018 році це 819,06 грн), за два місяці поспіль перед днем звернення за призначенням субсидії. При цьому ЄСВ необхідно сплачувати протягом усього періоду отримання субсидії щомісячно. У разі несплати ЄСВ хоча б у одному місяці субсидія повертається за весь період призначення (опалювальний/неопалювальний).


Про доходи та реєстрацію членів родини

- Розкрийте тему про незареєстрованих членів родини.

  • Наприклад, зареєстровані бабуся з онуком - чи слід вказувати доходи батьків онука?
  • Або зареєстровані дитина з мамою, в якої з батьком дитини шлюб розірваний - чи є батько дитини членом цієї родини і чи потрібно вказувати його дохід, про який розлучена дружина може взагалі не знати?
  • Чи навпаки: шлюб не розірвано, але чоловік не зареєстрований із дружиною і взагалі живе за кордоном і не підтримує ані зв'язку, ані грошима - чи потрібно декларувати того, хто є членом родини лише на папері?


Відповідь: 

  • Відповідно до ст.3 Сімейного Кодексу України дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає, тому, якщо у помешканні зареєстрована бабуся з онуком, дохід батьків цієї дитини враховується для призначення житлової субсидії.
  • Якщо батьки дитини розлучені і місце проживання визначено з матір’ю, дохід батька для цієї родини не враховується.
  • Якщо шлюб не розірвано, батько проживає за кордоном, немає підстав для виключення його зі складу сім’ї, незалежно від того, чи надає він допомогу, чи ні.


- Хочу звернутися до вас із запитанням щодо нової процедури нарахування субсидії. Я офіційно працюю на підприємстві, заробітна плата 4500 грн. Проживаю і прописана з донькою 6 років у квартирі багатоквартирного будинку, площа квартири 45 кв. м. Субсидію отримую. З чоловіком офіційно в шлюбі, але він прописаний за іншою адресою. Він ФОП 2 групи, доходи є, податки сплачує. Вивчивши матеріали нововведень, я розумію, що субсидія нам тепер не "світить"? Чи можна довести, що чоловік зі мною фактично не проживає і нас із донькою не забезпечує або існують механізми все ж таки за моїх обставин отримати субсидію?


Відповідь: Відповідно до ст.3 Сімейного Кодексу України подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Отже, в даному випадку для цієї родини будуть враховані доходи батька незалежно від того, проживає він за цією адресою чи ні. Для платників єдиного податку другої групи враховується дохід у розмірі двох мінімальних зарплат (7446 грн, тобто 3723*2).


- У нашому будинку приписані четверо осіб: батько, мати, дитина 2,5 року і я зараз у декретній відпустці. Загальний дохід 9500 грн. За новими правилами для субсидії мають враховуватись ще доходи чоловіка, навіть якщо він із нами не прописаний. Чоловік ФОП на загальній системі оподаткування. Чи можемо ми в такому випадку претендувати на субсидію?


Відповідь: У попередніх прикладах ми уже розглядали ситуації, коли дружина та чоловік зареєстровані окремо. При призначенні субсидії все одно враховуються доходи подружжя - і чоловіка, і дружини. Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід, обчислений в таких розмірах мінімальної заробітної плати, встановленої станом на кінець періоду, за який враховуються доходи:

  • однієї мінімальної заробітної плати — для платників єдиного податку першої групи;
  • двох мінімальних заробітних плат — для платників єдиного податку другої групи;
  • трьох мінімальних заробітних плат — для платників єдиного податку третьої групи.

Для розрахунку субсидій для підприємців-спрощенців не береться до уваги дохід, інформацію про який отримало УСЗН від Державної фіскальної служби України. Береться 1-2-3 розміри мінімальної заробітної плати, залежно від групи платника єдиного податку, при цьому сума доходу не зменшується на розмір ЄСВ.


Для ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування для розрахунку субсидії враховується весь дохід, отриманий на запит УСЗН від Державної фіскальної служби України.


Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.


Для розрахунку розміру субсидії необхідно мати інформацію про доходи всіх членів домогосподарства та членів їхніх сімей, незалежно від місця їхньої реєстрації.


Для розрахунку субсидії враховується мінімальна заробітна плата в розмірі 3200 грн. за ІІІ-ІIV квартал 2017 року.


Приклад

Як розраховується субсидія для ФОП

У квартирі, загальна площа якої 53,40 кв м., зареєстровані два пенсіонери, один із яких є ФОП ІІ групи.

Загальна сума платежу за житлово-комунальні послуг складає 793,44 грн.


Сукупний дохід за ІІІ - ІIV квартал 2017 року для обчислення розміру субсидії = пенсія однієї особи за шість місяців у розмірі 9113,94 грн.+ пенсія другої особи за шість місяців у розмірі 8712,00 грн. + дохід ФОП ІІ групи 38400, 00 грн.(враховано дохід у розмірі двох мінімальних заробітних плат).


  • Середньомісячний сукупний дохід сім’ї 9370,99 грн.
  • Середньомісячний дохід на одного члена сім’ї 4685,50 грн.
  • Частка середньомісячного сукупного доходу 20,67 % (4685,50:2:1700х15%).
  • Розмір обов’язкової частки платежу становить 1936,98 грн (20,67%х 9370,99 грн.)
  • Розмір житлової субсидії становить 793,44 грн.-1936,98 грн. = - 1143,54 грн.


Отже, субсидію на житлово-комунальні послуги призначено у нульовому розмірі, оскільки обов’язкова частка платежу 1936,98 грн. перевищує розмір плати за житлово-комунальні послуги 793,44 грн.


Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: olevsk-gromada.gov.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх