У шкурі пацієнта, Або безкоштовні аналізи по-кременчуцьки

5.03.2018, 12:01 Переглядів: 11 326

 

Запис на аналізи – заздалегідь. До лікаря видають талончик. Але при цьому ніхто не призначає пацієнту час прийому. Тобто вас реєструють у «живу» чергу, яку потім треба вистояти. Журналіст випробувала на собі, як воно, ходити в амбулаторію сімейної медицини.

Як реєструюють до черги

Усі ми час від часу буваємо в ролі пацієнтів. Особисто я не зверталася в амбулаторію сімейної медицини кілька років. Аж тут знадобилося здати цілу купу аналізів. Вирішила скористатися своїм правом здати їх безкоштовно. Отже, вирушаю на прийом до сімейного лікаря в амбулаторію сімейної медицини №5. Для розуміння – це колишня Третя поліклініка, тепер в її приміщенні розташовані три амбулаторії сімейної медицини. Лікар видає направлення без проблем, лише попереджає: на безкоштовні аналізи черга!  Треба записуватися заздалегідь у реєстратурі. (Платні аналізи можна здати тут же, в приватній лабораторії і без черг, може на те й розрахунок?)


В мене (слава Богу) ще не той стан, коли на аналізи треба терміново. Йду до реєстратури. Виявляється, що черга на аналізи фактично на тиждень наперед. Цікаво, виходить, правильне лікування (за результатами аналізів) пацієнтам призначать через тиждень?


Чую, як попереду обурюється жінка, бо її хочуть записати на різні аналізи на два різні дні.


- Та навіщо ж я буду два дні сюди ходити? Записуйте уже все на один! – просить вона.


З’ясовується, що вона вже була на лікарняному – лікувала печінку. Та на початку лікування аналізи їй не призначали – направили лише через тиждень, коли вже полікувалася, і то тому, що попросила сама. Отакої!


Мені дістається останнє місце на кров із вени на 28 лютого – те саме місце, від якого відмовилася попередня пацієнтка.


- Аналізи у нас з восьмої години, краще прийти якраз на восьму, бо кров повинна відстоятися! - каже дівчина у реєстратурі.


Нічого не розумію про «відстояну» кров і про те, чому всім пацієнтам одразу треба приходити на 8 годину – адже автоматично утворюється черга, якої могло б не бути.


Наступає 28 лютого – результат у вигляді довжелезної черги не забарився. В основному, стоять дисципліновані люди похилого віку. Одна жінка бідкається, що в неї високий тиск, просить її пропустити. Черга і не проти, але прийом о восьмій не починають…


 


Доки чекаємо, я пишу пост у Фейсбук та згадую віце-мера Ольгу Усанову, прохаючи пояснити, що ж це таке у нас з роботою амбулаторій?



Прийом починають о 8.16. Працює один лаборант, ще одна медсестра реєструє пацієнтів у журналі. Якби роботу почали вчасно, то встигли б прийняти чоловік на п’ять більше – і черги на аналізи не доводилося б так довго чекати.


Під моїм постом у Фейсбуку вже купа коментарів, люди питають, а де ж обіцяний електронний запис до лікарів?


Результат: щоб здати аналіз, я витратила у черзі годину - і це при тому, що ведеться попередній запис у реєстратурі. 


Поділюся ще враженнями від реєстратури. Три віконця, кожне - в одну амбулаторію (№3, 5, 6). Людей немає, стою я і ще один чоловік. Тітка в окулярах ліпить довжелезний список ділянок скотчем на вікні. Мені каже: «Зачекайте». Приголомшлива здатність мурижити людей, навіть якщо це не черга. Чекаю. Тітка в білому халаті йде до іншого віконця - на мене нуль уваги. Переходжу до іншого віконця - питається, навіщо їх тоді три ? Пані, нарешті, видає мені ледве видимий талончик до лікаря - тоненьку смужку. Час, звичайно, не вказаний. Навіщо ж тоді взагалі потрібна реєстратура? І запис?


Побувавши у шкурі пацієнта та набравшись вражень, йду питати про систему амбулаторного прийому віце-мера Ольгу Усанову.


Коментар


Ольга Усанова, заступник міського голови, яка курирує медицину:


- Ольго Петрівно, чому в амбулаторіях такі черги на аналізи, чому так працює система? І якщо вже є черги, то чому талончики не видають на час прийому?


- Я бачила ваш пост на Фейсбук, - відповіла Ольга Усанова. – У той же день, десь о 12 годині зібралися керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, керівники лікарень, при яких є поліклініки, тобто вузькі спеціалісти. Ми опрацьовували схему, як проводити процес забору аналізів – всі питання, які ви порушили. Чого нам вдалося досягти по 5-й та 6-й амбулаторії? Ми навіть вирахували відсоток, скільки звертається пацієнтів – навантаження на працівників амбулаторії: в інших закладах, і там. Там, справді, більше населення і більш старшого віку, тому частіше люди звертаються за дослідженнями, ніж в інших закладах. Вирішили додати ще одного працівника на заборі аналізів. Збільшуємо кількість досліджень, тобто талон вам дадуть «сьогодні на завтра».


- Залишається ще питання – запис до лікаря. Приходиш, отримуєш талон, але в ньому написано – з 10 до 14 години. Чому так? Адже теж можна вирахувати навантаження, щоб людина не сиділа в черзі.


- З приводу часу. Те, що стосується забору аналізів: з 8 до 10 години ранку. Вони намагалися колись давати точний час, але він збивається: одна людина не прийде, інша запізниться… Дуже складно нормувати. Але не обов’язково приходити на 8 годину, якщо людина прийде на 9 – вона потрапить, якщо визначена дата прийому. З приводу прийому лікарів. Зараз ми над цим працюємо. У нас є проблема – неукомплектованість штатів. Є кілька вакансій, які не заповнені, і у вересні ми очікуємо інтернів, яких плануємо призначити на посади сімейних лікарів. Це перша проблема. Друга проблема – необхідно формувати оці часові проміжки, зараз над цим працюємо. Така задача поставлена, це дуже слушне зауваження.


- Але ж приватні клініки уже так працюють, визначають час.


- Так, у них є електронна реєстрація.


- Чи буде в нас електронна реєстрація? Запис до лікаря?


- На цей рік плануємо закупити обладнання – комп’ютерні робочі місця для всіх лікарів. Медична інформаційна система, яка буде там встановлена, дозволить вести  електронний запис. Це майбутнє, до якого ми йдемо, і, думаю, за два роки воно буде. Буде кабінет пацієнта, він зможе онлайн записуватися до сімейного лікаря. Сімейний лікар веде картку пацієнта – також онлайн. Формується електронний рецепт. І всі результати досліджень та прийому лікарів будуть зберігатися на сервері. В будь-якій точці країни чи земного шару можна буде туди зайти і взяти результати, якщо людина хоче проконсультуватися в іншого лікаря.


За словами Ольги Усанової, цьогоріч заплановано закупити 59 робочих місць для сімейних лікарів, частина комп’ютерів уже є. Усього в місті 133 сімейних лікаря.


- Дуже вдячні вам за оперативну інформацію, - наостанок сказала пані Усанова про мій пост у Фейсбук про роботу амбулаторії.


Та, завжди будь ласка! Ми ж завжди раді, коли є реакція на критику. Але чи є? Перевіримо. Сьогодні, 5 березня вирушаю здавати контрольний аналіз, як призначив лікар. (До речі, запис, дійсно, запропонували «сьогодні та завтра»). На кров з пальця черги нема. Працює два лаборанта. Але на аналізи з вени знову о 8.10 назбиралося 9 чоловік. Щоправда, прийом уже йде (не так, як минулого разу). Але на заборі аналізів працює один лаборант, обіцяного віце-мером другого як не було – так і немає.


 

Свіже фото черги зроблене 5 березня. 


Пропонуємо читачам писати відгуки під цим матеріалом: наскільки задовольняє вас робота амбулаторій сімейної медицини?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх