Грошей стало більше: кременчуцький бюджет-2018

8.01.2018, 08:35 Переглядів: 3 597

Порівняно з 2017 роком, міський бюджет на момент його ухвалення виріс на суму понад 850 мільйонів гривень. Утричі збільшаться витрати на розвиток міста. Гроші ділили щедро: збільшили видатки й на зарплату, і на ЖКГ, не забули й про власний піар

22 грудня на сесії Кременчуцької міської ради депутати ухвалили міський бюджет-2018. Майже без обговорень, хоча й коригували показники “на ходу” - саме цього дня обласна рада ухвалила бюджет Полтавщини, через який із Держбюджету до Кременчука надійшло 853 млн грн на субсидії, пільги, медикаменти та інші потреби.


29 грудня рішення про міський бюджет опублікували на офіційному сайті міськради. Тож можемо проаналізувати, що цього року отримало місто “під ялинку”.


Мовою цифр

2 млрд 757 млн грн
— такими є доходи міського бюджету на 2018 рік, який міська рада ухвалила на сесії 22 грудня

2 млрд 752 млн грн
— такими є видатки міського бюджету на 2018 рік, який міська рада ухвалила на сесії 22 грудня


1 млрд 468 млн грн
— власні доходи міського бюджету — без коштів, які передаються із Держбюджету з цільовим призначенням на освіту, медицину і соцзахист


Фінансування Суми, млн грн
Субсидії, соцдопомога 915,60
Освіта 670,90
Медицина 352,77
ЖКГ 194,31
Держуправління (на чиновників) 145,01
Будівництво 92,34
Дороги 80,85
Культура 68,09
Транспорт КТУ 46,83
Спорт 39,39
Вилучення до Держбюджету 54,97
Інші витрати 91,02


Аналізуємо витрати

«ТелеграфЪ» представив витрати міського бюджету на двох діаграмах. Так, на першій діаграмі у відсотковому співвідношенні ви можете бачити, скільки грошей вилучається до Держбюджету, скільки йде на зарплати, енергоносії, утримання міста (благоустрій міста, поточні ремонти, харчування, медикаменти тощо), скільки залишається на розвиток. У бюджеті міста є така стаття - “бюджет розвитку”, до якої входять всі витрати на будівництво, капітальні ремонти та інші капітальні вкладення — наприклад, внески до статутних фондів комунальних підприємств, які в цьому році перевищили 30 мільйонів гривень.


На другій діаграмі “Витрати по галузях” можемо бачити у порівнянні, скільки грошей йде на соцзахист (субсидії, соцдопомога), освіту, медицину, культуру, спорт, державне управління (утримання штату чиновників та їхні приміщення), житлово-комунальне господарство. Ці витрати вказані з урахуванням капітальних вкладень на галузі, що фінансуються з бюджету розвитку — на обладнання, техніку, капітальні ремонти приміщень.


Окремо вказані сума коштів на будівництво, яке фінансуються з бюджету розвитку, та кошти на дороги і транспорт, оскільки на них йде значна частина бюджету.


Висновки

  1. Маємо доходи на 854 мільйони більші, ніж минулого року.
  2. Третина витрат (фактично стільки ж, як і минулого року) призначена на пільги, субсидії населенню та соціальну допомогу. Це гроші, які Кременчук отримує цільовим призначенням із Держбюджету. Представники влади люблять називати бюджет соціальним. Проте радіти такому розподілу витрат чи сумувати? Це — питання, адже такі великі витрати на соціальний захист свідчать про те, що кременчужани бідні та не можуть оплатити комуналку без субсидій.
  3. Майже третина витрат бюджету піде на зарплати бюджетникам (медикам, освітянам, працівникам культури та спорту, чиновникам). Фонд зарплат у цілому збільшено на 23% - у зв’язку зі зростанням мінімалки до 3723 гривень (із 3200) та зростанням ставок єдиної тарифної сітки бюджетників.
  4. Можна порахувати інакше: дві третини бюджету — це витрати на соцзахист, зарплати, компослуги (тобто на проїдання) та вилучення до Держбюджету (Кременчук залишається містом-донором). І лише третина загального обсягу бюджету залишиться місту “на життя” - утримання міських галузей та розвиток (будівництво, капітальні ремонти, придбання обладнання й техніки).
  5. Якщо аналізувати витрати по основних галузях, на другому місці (після витрат на соцзахист — тобто субсидії та допомогу населенню) — витрати на освіту, на третьому — витрати на медицину. Кременчук утримує ці галузі частково із власних доходів, частково — отримує освітню та медичну субвенції з Держбюджету. Але слід врахувати, що близько 80% цих грошей піде на зарплати медикам та освітянам.
  6. Бюджет розвитку, з якого фінансується будівництво, складає 341,6 мільйона гривень. У 2017 році (на момент затвердження бюджету) він складав 111,86 мільйона гривень (хоча потім при перерозподілі бюджету додатково було розподілено 52 мільйони). Але зараз витрати на розвиток плануються із самого початку втричі більші, ніж торік.


Бюджетні новини

  • ... на дороги піде 80,85 мільйона гривень. Із них 30,2 млн грн піде на капремонт; на поточний ремонт — 40,44 млн грн, ще 10 мільйонів місто віддасть за кредит, який влада взяла торік на ямковий ремонт. Витрати на дороги зростуть на 30% порівняно з минулим роком.
  • ... 46,83 мільйона гривень піде цьогоріч на тролейбусне управління. Це на 35% більше, ніж торік. Нагадаємо, місто залучило кошти за кредитом ЄБРР на нові тролейбуси.
  • ... на капремонти в закладах освіти в 2018 році піде 48,58 млн грн, що удвічі більше, ніж торік. Майже 20 мільйонів призначено для дитсадків, 23,9 мільйона — для шкіл, решта — на позашкільні заклади: табір “Зоряний”, будинок дитячої та юнацької творчості, клуб юних моряків “Гардемарин”, школи естетичного виховання.
  • ... на екологію передбачено 6,43 млн грн. (На діаграмі видатків по галузях ця сума в “інших витратах”, бо надто мала). Чому так мало? Екологічний фонд формується за рахунок екологічного податку, а більша його частина йде до бюджетів вищих рівнів. Для порівняння: у 2017 році екофонд складав 5,3 млн грн.
  • ...на власний піар — тобто на комунальні ЗМІ - місто витратить з бюджету 7,66 млн грн. Багато це чи мало? Напевне, таки забагато, бо це не обов’язкові витрати, а розкіш. Для порівняння: на екологію йде менше на 1,23 мільйона. Нижче — про фінансування інших, важливіших потреб, на які місто витратить менше, ніж на ЗМІ.
  • ... на програму “Стоп інфаркт” місто витратить 3,38 млн грн. Це програма безкоштовних експрес-діагностики та лікування інфаркту міокарда.
  • ... бюджет забезпечить кременчужанкам безоплатні пологи. Як і в минулому році, надаватимуть пологові сертифікати. На Програму охорони материнства та дитинства передбачено 6,92 млн грн.
  • ... 100 млн грн складуть капітальні витрати на ЖКГ (крім витрат на будівництво). Багато грошей призначено на купівлю нової техніки. Так, ШРБУ придбають її найбільше — на 40 мільйонів гривень, тобто цілий комплекс для ремонту доріг — фрезу, котки, асфальтоукладач та інше, що дозволить ремонтувати дороги одразу в двох мікрорайонах міста.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх