Списки сімейних лікарів. Визначайтеся

25.12.2017, 08:37 Переглядів: 55 422

 

У кременчуцьких поліклініках з’явилися списки сімейних лікарів, з якими пацієнти мають у 2018-му підписати декларацію на обслуговування

Керівник Кременчуцького міського управління охорони здоров’я Дмитро Петращук повідомив, що у кременчуцьких поліклініках та Центрах первинної медико-санітарної допомоги вже вивісили для ознайомлення списки сімейних лікарів, з якими кременчужани мають у 2018-му підписати декларацію.


«ТелеграфЪ» обійшов колишні поліклініки і переконався, що списки дійсно вивісили. Ми зібрали їх до купи, щоб вам було зручніше дивитися та порівнювати. Перед вами перелік сімейних лікарів по місту, а не лише на вашій дільниці, тож можете пошукати знайомі прізвища та поцікавитися новими.


Нагадаємо: з січня 2018-го року інститут дільничних лікарів з поліклінік офіційно піде у небуття. Замість звичних дільничних лікарів запрацює інститут сімейних лікарів. Власне, вже зараз дільничних лікарів немає, залишилися лише дільничні педіатри.


Також звертаємо увагу читачів на важливу деталь: поліклініки з 2018-го року втрачають свій звичний статус, вони набувають статусу медзакладів другого рівня – тих, де ведуть прийом вузькопрофільні фахівці (кардіолог, невропатолог, уролог тощо).


 


Зверніть увагу – наразі у кожній колишній поліклініці працює дві установи – власне поліклініка і Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Саме у ЦПМСД пацієнти отримують первинну медичну допомогу – ту, яку раніше надавали дільничні. І потрапити безкоштовно на прийом до вузькопрофільного фахівця наразі можна лише за направленням сімейного лікаря, який працює у ЦПМСД.



Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) запевняє, що послуги ЦПМСД та сімейних лікарів, що там працюють, будуть для пацієнтів 100-відсотково безоплатними, бо їх у повному обсязі оплачуватиме держава.


А ось як буде з послугами вузькопрофільних фахівців із поліклінік, ще невідомо. Ми звикли, що у поліклініках приймають безкоштовно, а вже у лікарнях починають вимагати гроші. Натомість поліклініки, за схемою медреформи, переходять на вторинний рівень, а за тією ж медреформою, послуги медзакладів вторинного та третинного рівня будуть повністю платними.


Це – в теорії. А наразі ніхто, ані керівник міськздороввідділу, ані керівники поліклінік, не можуть чітко відповісти на це запитання.


Тож поки що варто запам’ятати єдине: до сімейного лікаря ходимо на прийом безкоштовно. І аналізи, на які він виписує направлення, робимо безкоштовно.


Тому повертаємось до списків сімейних лікарів, що з’явилися у колишніх поліклініках.


 


Щоб було зрозуміліше, що за списки перед вами, та які функції матимуть лікарі, зазначені у них, «ТелеграфЪ» поставив кілька запитань фахівцю. На наші запитання відповідає Ольга Гордієнко – заступник головного лікаря КНМП “Центр ПМСД №1” (комунальне некомерційне медичне підприємство “Центр первинної медико-санітарної допомоги №1” (колишня поліклініка №1):


- Пані Ольго, це списки сімейних лікарів вашого медзакладу?
- Так, це списки лікарів КНМТ “Центр ПМСД №1”, але правильно вони називаються не сімейні лікарі, а лікарі загальної практики-сімейні лікарі. Скорочено ми пишемо: лікарі ЗПСЛ. Те саме стосується і медсестер – це медсестри ЗПСМ.


- З лікарями, зазначеними у списку (тут їх 16), пацієнти зможуть у 2018-му підписати декларацію про обслуговування?
- Так.


- Щоб працювати з пацієнтом, лікар має зареєструватися в електронній системі МОЗ eHealth та отрмати електронний підпис. Ваші лікарі зареєстровані у системі?
- Так, всі наші лікарі вже зареєстровані у системі eHealth і більшість із них вже отримали електронний підпис, який треба мати для виписування електронних рецептів. Звісно ж, наш Центр ПМСД №1 теж зареєстрований у системі.


- Пацієнт може обрати будь-якого лікаря зі списку чи його закріплять за колишнім дільничним лікарем?
- За нормою медреформи, територіальна прив’язка зникне, тож пацієнт зможе обрати собі будь-якого лікаря зі списку.


- Коли пацієнти зможуть приходити для підписання декларацій з лікарями?
- Не можу відповісти на це запитання, це не моя компетенція, такі рішення ухвалюються на рівні Міністерства.


- Як пацієнти дізнаються про початок підписної кампанії?
- Ми плануємо попереджати їх через медсестер загальної практики-сімейної медицини. Адже маємо списки пацієнтів по дільницях.


- Що люди наразі мають робити зі списками сімейних лікарів?
- Вони отримали можливість знайомитися зі списками та приймати рішення і обговорювати його з лікарями. Ви ж розумієте, що лікар не може бути поза процесом вибору. Пацієнт має розуміти, що він повинен не лише обрати лікаря, а й отримати його згоду на обслуговування.


Мер про сімейних лікарів


 

Поточного тижня мер Кременчука Малецький зробив наступні заяви:


- Виходячи з того навантаження, яке на сьогодні мають сімейні лікарі, якщо таке навантаження збережеться і після підписання декларацій, вони зароблятимуть у межах 20 тисяч гривень на місяць, – сказав міський голова.


- З січня почнуть підписувати декларації, а сімейні лікарі запрацюють у липні 2018-го року, – сказав мер, відповідаючи на запитання журналістів про офіційний початок роботи інституту сімейних лікарів у Кременчуці.


Відповіді на найпоширеніші запитання:


- Чи ходитимуть сімейні лікарі на виклик, додому до пацієнта?
- Чіткої відповіді на це запитання нормативні матеріали медреформи не містять. Не можуть на нього відповісти і самі лікарі. Вони кажуть, що, скоріше за все, ходитимуть лише на вмотивовані виклики в межах своєї територіальної дільниці.
Територіальна дільниця – це дільниця в межах району, де працює лікар.
Вмотивований виклик матиме нормативні ознаки: тобто, які показники температури, тиску та загального стану пацієнта є підставою для виклику лікаря додому. Просто «мені погано» не спрацює.


- Платним чи безоплатним буде виклик сімейного лікаря додому?
- Офіційна відповідь на це запитання наразі відсутня. Достеменно відомо, що послуги сімейних лікарів будуть для пацієнта безоплатними, бо за них заплатять з держбюджету. Натомість ось типова відповідь сімейного лікаря, з яким спілкувався «ТелеграфЪ»: «Якщо я працюю у центральній частині міста, навряд чи я поїду на виклик до пацієнта у Крюкові чи на дальній Раківці, бо хто мені оплатить машину та пальне? А службові машини нам наче не передбачені. Тож якщо він хоче лікаря додому, міркуйте самі...»


- Де дізнатися про інших сімейних лікарів, крім тих, що працюють у поліклініці?
- У колишніх поліклініках, а нині Центрах ПМСД, ви можете дізнатися лише про сімейних лікарів, які працюють у цьому закладі. Шукати інформацію про інших лікарів доведеться самотужки, Центри ПМСД не зобов’язані надавати інформацію про всіх наявних у місті сімейних лікарів.


*Щоб збільшити зображення - натисніть на нього.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх