Нардеп Жеваго подав законопроект про «спецдозвіл» на розслідування незаконного збагачення та брехні в деклараціях

15.02.2018, 12:38 Переглядів: 3 387

Якщо даний законопроект приймуть, це істотно ускладнить антикорупційні розслідування

Народний депутат України Костянтин Жеваго в співавторстві з народним депутатом Яковом Безбахом подав Проект закону про внесення змін до статті 214 Кримінально-процесуального кодексу України (щодо особливостей початку досудового розслідування по окремим категоріям правопорушень).


Йдеться про правопорушення за статтями Кримінального кодексу 366-1 (декларування недостовірної інформації) і 368-2 (незаконне збагачення). Зокрема, законопроект передбачає, що відомості в ЕРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань) за цими статтями вноситимуться лише після висновків про ознаки наявності даних злочинів. Висновок має зробити центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику (тобто НАЗК) після повної перевірки декларації.


«…органи досудового розслідування вибірково порушують кримінальні провадження за ст.ст. 366-1, 368-2 КК України, без отримання будь-яких висновків НАЗК, що свідчить про їх упередженість», - йдеться у пояснювальній записці законопроекту Жеваго-Безбаха.


По суті, цей законопроект забороняє Національному антикорупційному бюро (НАБУ) розслідувати незаконне збагачення (і взагалі будь-що на основі електронних декларацій), аж доки не дозволить НАЗК. Про це йдеться в програмі Олександри Дрік «Антикорупційний майдан», що виходить на 24-му каналі. Автор і ведуча наголошує, що законопроект та інші спроби заблокувати антикорупційні розслідування з’явилися якраз після того, як НАБУ оголосила про завершення першого розслідування «брехні» у деклараціях та оголосила підозру в незаконному збагаченні голові Держаудитслужби.



- У той самий час, ініціатори багаторівневої кампанії за блокування розслідувань НАБУ самі є фігурантами справ бюро, - зазначає ведуча.

Зокрема, за даними «Антикорупційного майдану», Костянтин Жеваго, який подав законопроект, теж є фігурантом розслідування НАБУ.


НАБУ і так не завжди поспішало відкривати  провадження в антикорупційних справах. Що стосується Жеваго, то НАБУ відкрило провадження за рішенням суду, до якого звернулася фізична особа за скаргою на бездіяльність антикорупційного бюро. Таку інформацію ми знайшли в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Сама ж справа стосується привласнення (розтрати) майна та зловживання службовим становищем акціонерами - власниками істотної участі АТ «Банк «Фінанси та кредит» (банк-банкрут входив до фінансової групи Жеваго) та Головою Національного банку України (на той час – Валерія Гонтарєва).


Також НАБУ порушило кримінальне провадження стосовно Жеваго за статтею 366-1 (незаконне збагачення). Про це у вересні 2017 року повідомив на своєму сайті журналіст Олександр Дубинський, навівши на підтвердження інформації лист НАБУ. За даними журналіста, причина відкриття кримінальної справи - приховування нардепом Жеваго в декларації даних про кредит, який він узяв у власному банку «Фінанси та кредит».


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх