До Верховної Ради внесли законопроєкт щодо врегулювання доплат та надання відпусток військовим

30.05.2023, 16:31 Переглядів: 1 438

 

Пропонується законодавчо вдосконалити механізм виплати додаткової грошової винагороди та надання відпусток військовослужбовцям під час дії воєнного стану

Робоча група парламенту, яка разом з представниками Міноборони та інших силових відомств з березня поточного року готувала пропозиції щодо удосконалення механізму виплати додаткової грошової винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану, нарешті подала до Верховної Ради законопроєкт №9342. У цьому документі, зареєстрованому 29 травня, пропонуються внести зміни до деяких законодавчих актів щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану.

Зокрема, у Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» пропонується доповнити статтю 9, яка визначає порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям, окремою частиною щодо порядку виплати додаткової грошової винагороди під час дії воєнного стану.  

Розмір цієї додаткової винагороди пропонується встановити від 30 до 100 тисяч гривень пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабміном.

Військовослужбовцям строкової служби пропонується щомісячно виплачувати додаткову винагороду у розмірі 6000 грн.

Військовослужбовцям, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) пов’язану із захистом Батьківщини під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби, встановленою ВЛК, пропонується щомісячно виплачувати додаткову винагороду також у розмірі 6000 грн протягом всього часу перебування у розпорядженні.

Курсантам вищих військових навчальних закладів розмір щомісячної додаткової винагороди пропонується визначити у 2350 грн.

Зазначимо, що додаткову винагороду військовослужбовці отримують на додаток до щомісячного грошового забезпечення, розмір якого залежить від військового звання, посади, вислуги, надбавок, премій та становить не менше 20 тисяч грн для солдата з мінімальною вислугою.

Окрім того, у законопроєкті №9342 пропонується змінити пункт 18 статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», яка регулює права військових на відпустку. У новій редакції передбачається, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю до 10 календарних днів. Тобто загалом військові можуть перебувати в оплачуваній відпустці до 40 днів протягом року.

Основна відпустка може надаватися частинами, але не більше трьох і за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії в підрозділі.

Кожну із цих відпусток пропонується надавати без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад (але не більше 2-х діб в один кінець).

Поки готувався цей матеріал із Телеграм-каналів декількох народних депутатів стало відомо, що законопроєкт № 9342, внесений тільки учора, сьогодні, 30 травня, вже ухвалений у першому читанні. За нього проголосували 333 народні депутати. Очікується, що у другому читанні він буде ухвалений найближчими днями.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх