No smoking friendly: що треба знати про новий антитютюновий Закон

11.07.2022, 07:00 Переглядів: 5 038

 

З 11 липня набувають чинності норми антитютюнового Закону, який прирівнює електронні сигарети до звичайних. «ТелеграфЪ» з'ясував, що саме зміниться і як діяти кременчужанам у разі виявлення порушень з боку курців

З 11 липня 2022 року в Україні набувають чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання у певних місцях нарівні із сигаретами, кальянами та електронними сигаретами. Також Закон забороняє курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності. «ТелеграфЪ» вирішив детально розглянути новий Закон і порядок дій у разі виявлення порушень з боку курців.

Як суспільство ставиться до нового Закону?

28 червня 2022 року в інформаційному агентстві «Укрінформ» громадська організація «Життя» презентувала результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), щодо вживання тютюну та електронних сигарет серед населення України та ставлення до антитютюнових заходів.

Згідно з репрезентативним опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року серед жителів України (віком 18 років і старших), 80% респондентів підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання у громадських місцях (їх курять за допомогою спеціальних пристроїв брендів glo, IQOS та інших). Також 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму - таких як робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі.

 

Більшість респондентів підтримують заходи для запобігання початку куріння серед дітей та молоді:

  • 78% - заборону продажу сигарет та тютюну з ароматичними добавками;
  • 76% - заборону продажу рідин для електронних сигарет з добавками;
  • 79% - заборону реклами пристроїв для нагрівання тютюну.
  • 92% - заборону продажу неповнолітнім пристроїв для нагрівання тютюну, електронних сигарет та рідин до них.

Де саме заборонять курити?

Згідно Закону, забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

  • у ліфтах і таксофонах;
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;
  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • на дитячих майданчиках;
  • у місцях загального користування житлових будинків;
  • у підземних переходах;
  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;
  • на вокзалах та станціях;
  • на зупинках громадського транспорту.

Також сільські, селищні та міські ради можуть постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених місцях.

Окрім цього, Закон передбачає розміщення медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, а на сигаретах розмір такого попередження становитиме 65?% від розміру упаковки. 

Заборонять продажу сигарет зі смаками та ароматами, адже це діє як своєрідне заохочення для залучення дітей до куріння.

Значну увагу в документі приділили й забороні реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну тощо.

Як діяти у разі виявлення порушення?

Дослідники КМІС поцікавилися, як би вчинили респонденти, якби хтось курив у забороненому місці. Абсолютна більшість (84%) вдалися б до певних дій. Зокрема, 55% попросили б курця припинити курити чи перейти до іншого місця, 9% поскаржилися б персоналу закладу, а 3% - правоохоронним органам. Ще 17% респондентів самі б змінили місце перебування.

Скаргу на порушення правил куріння можна подати на сайті Держпродспоживслужби в електронному варіанті. Слід зазначити, що за вчинення протиправних дій понесе відповідальність не лише сам курець, а й суб'єкт господарювання, на території якого відбулося порушення.

Порушення правил куріння передбачає накладення штрафу від 51 до 170 гривень. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170–340 грн згідно зі ст. 175–1 КУпАП.

 

Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб спричинених курінням. Значної шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати рік складають 3,2% ВВП України, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплатат та лікування хвороб, викликаних курінням.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх