«Вы там держитесь, грохнут нациков и все будет хорошо»: Радченко шокований реакцією російських боксерів на війну в Україні

15.06.2022, 12:00 Переглядів: 7 179

 

Кременчуцький боксер розповів, як і де зустрів початок повтомасштабної війни

Професійний боксер з Кременчука Сергій Радченко розповів Fanday.net про відношення до війни іменитих важковаговиків.

«Ми чуємо сирени та вибухи. Серьога, це війна»

- Сергію, де тебе застала війна (повномасштабний наступ росії 24 лютого – ред.)?

- Про те, що на Україну напали і почалася війна, я дізнався вдома у рідному Кременчуці. Займався організаційними питаннями з відкриття свого боксерського залу «Rocky Boxing Club», готував розклад, щоб на початку березня почати тренувати дітей.

Рано вранці 24 лютого мені зателефонував друг, який живе у Києві: «Ми чуємо сирени та вибухи. Серьога, це війна».

Я не міг повірити, як і більшість українців. Відразу почав турбуватися про близьких, які мешкають у містах, які першими зустріли окупантів. Дзвонив близьким, друзям, знайомим, які були змушені спускатися до бомбосховищ, паркінгів, метро, ??щоб переконатися, що вони пережили чергову страшну ніч.

 

- У Кременчуці ти досить відома особистість. Напевно від тебе чекали активної позиції щодо війни з РФ та волонтерської діяльності. Чим ти займаєшся зараз?

- Я одразу висловився, що повністю підтримую Україну. Це мій будинок, я тут народився і виріс, і не розумію, як у такій ситуації можна мовчати.

Волонтерська діяльність працює постійно. Почувши про війну, допомагав чим міг: через свої соцмережі шукав добровольців, альтруїстів, які могли відвезти з Києва додому до Кременчука людей, які не мали своїх машин. Радий, що вийшло.

Координував, стиковував людей із волонтерами, які допомагали евакуювати жінок з дітьми до відносно безпечних регіонів України та Європи.

Коли російська армія почала бомбити Харків, деякі жителі регіону знайшли притулок у Кременчуці. Я зі своєю ініціативною групою «Ми поряд» оперативно організував пункт прийому та видачі гуманітарної допомоги. А територія клубу «Прем'єр», де розташований боксерський зал «Rocky Boxing Club», що тільки відкрився, стала гуртожитком для переселенців.

 

- Знаю, що ти активно ведеш свій інстаграм і звертався до росіян. Чи був якийсь зворотний зв'язок?

- Так, у перші дні війни у ??своїх соціальних мережах я зробив публічне звернення, сподіваючись, що мене, як професійного спортсмена, який веде громадську діяльність, почують. І той, хто не вірить, що в моїй країні, Україні, йде кривава та злочинна війна - схаменеться

Своїм посланням, я намагався достукатися, насамперед, до спортсменів, які проживають у росії, і є лідерами думок, я звертався до здорового глузду.

Намагався пояснити росіянам, зомбованим пропагандою, що війна в Україні це не блеф, не гра і ніяка не визвольна операція – на мою країну справді підло напали. В Україні російська армія справді вбиває мирних людей!

«Відреагували на моє звернення Брієдіс, Шпілька, президент польської федерації боксу та промоутери»

- Наразі дуже активно українському народу допомагають поляки. Ти спарингувався з багатьма професійними боксерами з Польщі та Балтії. Вони надають підтримку Україні у цей складний час?

- На моє звернення відреагували такі спортсмени, як Майріс Брієдіс, Артур Шпілька, президенти федерацій польського боксу та промоутери професійних боксерських компаній. І багато хто з них підтримав Україну не лише словом, а й ділом!

Вони регулярно передають гуманітарну допомогу в Україну, де я зі своєю ініціативною групою «Ми поряд» у нашому розподільчому центрі фасуємо та видаємо потребуючим переселенцям та місцевим жителям продуктові набори, дитяче харчування, памперси, гігієну для жінок та дорослих, одяг, постільну білизну, подушки, рушники, корми для тварин, а також підтримуємо наскільки можна медустанови.

 

Я дуже вдячний своїм небайдужим європейським колегам, спортсменам, за цю своєчасну та таку необхідну допомогу.

Мої благодійні ініціативи знайшли відгук у Гданську і мене підтримала боксерська Федерація цього міста, а також лідери волонтерських організацій Польщі.

Волонтери спільноти «Tczew dla Ukrainy» приїхали до Кременчука та привезли два мікроавтобуси гуманітарної допомоги. А в Польщу ми передали українські книги для бібліотеки у Гданську, яку хочуть відкрити для українських дітей переселенців. У цьому нам допомогли кременчужани та українське видавництво «Брайт Букс».

Я із задоволенням побув для гостей міста гідом і показав їм свій рідний, улюблений Кременчук та нашу могутню річку Дніпро.

Сергій Радченко та Майріс Брієдіс
Сергій Радченко та Майріс Брієдіс

«Шпилька запропонував реванш за правилами ММА, щоб привернути увагу європейців до війни в Україні»

- Навесні 2020 року вся Польща вимагала твого реваншу з місцевим боксером Шпількою. Війна примирила колишніх суперників?

- Я вдячний за розсудливість та сміливість Артуру Шпільке, який рішуче відгукнувся на підтримку України.

Він навіть запропонував мені зробити бій-реванш, який не відбудеться в боксі, тепер за правилами ММА і за умови, що це буде у надважкій вазі.

Шпилька керується ідеєю, що мій з ним бій, українського та польського спортсмена приверне додаткову увагу європейської громадськості до трагедії, яку переживають зараз українці. Я, безумовно, погодився з його ініціативою і прийняв рішення віддати частину свого гонорару від бою на підтримку ЗСУ України та людям, які цього потребують

- Гловацький також надає підтримку?

- Польські волонтери збираються приїхати до Кременчука ще раз, з додатковою підтримкою від ексчемпіона світу Кшиштофа Гловацького.

Оскільки ми з Гловацьким давно вже знайомі і навіть проводили офіційний поєдинок, прийняли рішення провести благодійний аукціон, на якому як лот буде представлено боксерські рукавички з його та моїм автографом. Усі виручені гроші підуть на підтримку України.

«Кудряшов відповів: «У росії сказали, що там азовці сиділи і це зовсім не пологовий будинок, а військова база»

- Свого часу ти також допомагав готуватися до поєдинків російським боксерам - Рахіму Чахкієву та Дмитру Кудряшову. Намагався побудувати діалог із цими спортсменами та донести правду про війну?

- Так, намагався. Зворотний зв'язок на моє звернення в соціальних мережах дали два мої спортивні товариші, вже колишні товариші, яким я неодноразово допомагав готуватися до важливих професійних боїв, як спаринг-партнер.

Наприклад, це Олімпійський чемпіон Пекіна, чемпіон світу за версією IBO, чемпіон Європи за версією EBU Рахім Чахкієв, а також учасник всесвітньої супер серії 8, чемпіон за версіями WBC Silver (2016-2018), WBA International Дмитро Кудряшов. Але їх реакція на те, що творить росія в Україні, мене шокувала.

Радченко та Чахкієв
Радченко та Чахкієв

- Наскільки мені відомо, у Чахкієва абсолютно проросійська позиція. Це так?

- Так, Рахім Чахкієв почав розповідати мені про Бандеру та його спадкоємців, нацистів, яких грюкнуть і все буде добре, а мирне населення України спеціально ніхто вбивати не збирається. Чахкієв міркував про те, що мені потрібно просто почитати одну книгу, де точно вся правда написана про денацифікацію України.

Рахім сказав: «Шкода, що росія не змогла знайти інших виходів». Насамкінець додав: «Ви там тримаєтеся, гримнуть нациків і все буде добре».

Я відповів Чахкієву, що живу в Україні з самого дитинства, це моя рідна земля, і нацистів в Україні, на яких він посилається, ми не маємо. Що це нав'язана пропаганда, якою напихають усіх росіян. Я сказав, що його думка - це не його думка, а впроваджена з екранів російського телебачення в мозок мас, що руйнує дезінформацію.

І його переконання щодо Бандери та його спадкоємців – це казки. Це теж саме, якби я, українець, не володіючи історією його рідної Інгушетії, почав розповідати йому з непохитною впевненістю, те, що прочитав на паркані, замість слухати і чути правду з його вуст.

- Як відреагував на війну в Україні Кудряшов?

- Із Дмитром Кудряшовим у нас дискусія вийшла барвистішою і розтягнулася. На жаль, на його мозок російська пропаганда теж мала непомірний вплив.

На мою розповідь про те, що російські окупанти в Україні підривали пологові будинки та церкви, Кудряшов відповів: «У росії сказали, що там азовці сиділи і це зовсім не пологовий будинок, а база військова і взагалі, російська армія бомбить лише військові об'єкти, а не цивільні будинки».

Дмитро сказав, що народ росії не вийде зупиняти дії путінської влади, і якщо в Україні стріляють російських солдатів, то у росіян вихід один - йти у військкомат і брати автомат до рук.

У процесі бесіди, мабуть, у мене трохи вийшло похитнути картину світу Дмитра, він уже за кілька тижнів говорив, що вже й не зрозуміє, кому вірити, адже виходить, що в новинах показують скрізь різне.

Кудряшов говорив про НАТО і що, якби росія не нападала на Україну першою, то за підтримки США Україна напала б на них.

- Хто з боксерського світу розчарував тебе найбільшим ставленням до війни в Україні?

- Я був шокований від зухвалих висловлювань Олександра Повєткіна щодо України, які він опублікував у своєму інстаграмі.

Мені сумно спостерігати, як дорослі люди втрачають зв'язок із реальністю, приймаючи за чисту правду вміло сплетену російську вигадку.

Автор: Телеграф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх