Президент Зеленський підписав закон, який дозволяє призивати резервістів без мобілізації

21.04.2021, 12:02 Переглядів: 3 095 Коментарів: 5

 

Напередодні рішення підтримали народні депутати

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє призивати на військову службу резервістів без мобілізації в особливий період.



30 березня Верховна Рада ухвалила ініційований президентом закон №3553, який має на меті реформувати систему військових комісаріатів та дозволяє призивати без мобілізації резервістів у випадку «особливого періоду». 


- Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації, - йдеться на сайті Офіса президента. 


Зазначається, що це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, щоб підвищити їх боєздатність під час військової агресії, що «стрімко наростає». Крім того, документ дозволить швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці.


Що у законі:

  • Закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.
  • В особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.
  • Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо.
  • На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб (зокрема, гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом 6 місяців після припинення такої служби).
  • Закон реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах (зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів).
  • Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг» (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів).
  • Закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадовців, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу та умисне псування чи втрату з необережності військово-облікових документів.
  • Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

138
21 квітня 2021 12:32

Защитников на передовую чтоб не мешали им землю дерибанить с 1 июля.


28 11
1 169
21 квітня 2021 14:49

В первых рядах призываемых резервистов хочу увидеть Кошевого, Пикалова, Жидкова и Казанина.


29 6
4 363
1
21 квітня 2021 19:44

Так а шо, война не закончилась? А как же глаза в глаза? Так это опять порох наживается на войне и не хочет ее закончить? Так на стадионе было? Шото притихли зеприхильники....пузыри носом пускают, судя по рейтингам.


12 15
0
21 квітня 2021 22:38

Цитата: zzzzzz

Так а шо, война не закончилась? А как же глаза в глаза? Так это опять порох наживается на войне и не хочет ее закончить? Так на стадионе было? Шото притихли зеприхильники....пузыри носом пускают, судя по рейтингам.

Та ладно, чего это притихли ? А дизы Вам тогда кто поставил ?)

Они упорно не хотят верить в то, что ошиблись с выбором. 


6 8
4 363
1
22 квітня 2021 06:47

Цитата: УКРАИНЕЦ
дизы Вам тогда кто поставил ?) Они упорно не хотят верить в то, что
та это втихую пару типов с разных айпи шпилят. Я имел ввиду где веселые комментарии, как мы хорошо задили без барыг, с низкой коммуналкой и без войны. Про вирус и дороги даже говорить не хочется. И да где обмен всех на всех?


3 11

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх