Ціна життя: що їли під час Голодомору — відтворені студентами страви

25.11.2023, 12:02 Переглядів: 6 231

О 16.00 пройде загальнонаціональна акція «Запали свічку»

У 2020 році до Дня пам’яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства відтворили страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруху з перетертої кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо.

Нагадаємо, що сьогодні о 16.00 загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку». 

ТРАВ’ЯНИКИ — випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону
ТРАВ’ЯНИКИ — випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону
ХЛІБЦІ — запечена кришена солома разом із просяною й гречаною половою, макухою з конопляного сім’я, товченого в ступі
ХЛІБЦІ — запечена кришена солома разом із просяною й гречаною половою, макухою з конопляного сім’я, товченого в ступі
СУП «БУР’ЯН» — зварений качан кукурудзи та трава
СУП «БУР’ЯН» — зварений качан кукурудзи та трава
ПАЛЯНИЧКИ — випечені подрібнені картопляні відходи з залишками зернят, замішані на гарячій воді
ПАЛЯНИЧКИ — випечені подрібнені картопляні відходи з залишками зернят, замішані на гарячій воді
ХЛІБ — тісто з перетертої кори зі жменькою висівок та листям лободи
ХЛІБ — тісто з перетертої кори зі жменькою висівок та листям лободи
ЗАТЕРУХА — запечене тісто з борошна кори берези та води
ЗАТЕРУХА — запечене тісто з борошна кори берези та води
БУРЯК — запечений буряк та молоде листя буряка
БУРЯК — запечений буряк та молоде листя буряка

Музей Голодомору долучився до ініціативи й зібрав розповіді очевидців в рамках проєкту «Голодомор: мозаїка історії» за підтримки УКФ.

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

Тоді з України вивезли весь урожай і худобу, не залишивши людям нічого. Ні крихти хліба. За даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Тобто, у пік смертності у червні 1933 року в Україні помирали щодоби — 34 170 осіб, тобто щогодини — 1 420 осіб, щохвилини — 24 особи. Кожні 5 секунд — 2 людини. Щоб вижити, українці їли усе: жолуді, шишки, листя, кору і траву.

 

Нагадаємо, 23 листопада о 12.00 біля пам'ятника жертвам сталінських репресій та тоталітарних режимів кременчужани вшанували пам'ять усіх, хто загинув внаслідок Голодомору 1932-1933 років.


Теги: Голодомор
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх