Директором льотного коледжу став бойовий пілот з Олександрії Руслан Яковлєв (уточнено)

4.11.2020, 17:02 Переглядів: 11 783 Коментарів: 2

 

ТЪ дізнавався про перспективи КЛК ХНУВС під керівництвом нового очільника

4 листопада у Кременчуцькому льотному коледжі ХНУВС змінилося керівництво – співробітникам та пресі представили нового директора Руслана Яковлєва, діючого пілота першого класу.



Від командира військової частини до директора навчального закладу


Полковник Руслан Петрович Яковлєв до цього служив командиром військової частини Нацгвардії №2269, яка дислокується в Олександрії. 18 квітня 2019 року пішов у запас, про це повідомляло видання «Голос громади».


У 1995 році він закінчив Кременчуцький льотний коледж, далі – Кіровоградьку державну льотну академію, маючи 55 годин нальоту на вертольоті Мі-2 та 30 годин — на Мі-8. 22 роки прослужив у Збройних Силах України. З 2014 до 2018 року брав участь в АТО, працював пілотом з бойовими вильотами, возив генерала Сергія Кульчицького, виконував бойові завдання.


Льотчик нагороджений відзнаками Міністерства внутрішніх справ – нагрудним знаком «За відзнаку в службі» та власною вогнепальною зброєю.


 



На запитання, на що звертатиме увагу в першу чергу на новій посаді, Руслан Яковлєв відповів, що має відбутися навчання авіаційного персоналу всіх напрямків, а також важливо отримати сертифікацію аеродрому на польоти, аби льотчики-випускники могли перейти до відповідних структур і виконувати польоти. Серед завдань – посилити кадровий потенціал, долучити нових спеціалістів науково-педагогічного складу.


Через те, що сьогодні, 4 листопада, Руслан Яковлєв вступив на посаду та лише починає приймати справи, більше з пресою спілкувався проректор ХНУВС Володимир Шульга, який приїхав до Кременчука.


Руслан Яковлєв та Володимир Шульга


Зокрема, він пояснив, з чим була пов'язана зміна керівництва:


- Міністерство внутрішніх справ – це структура, де ротації і зміни не є чимось надзвичайним, і виходячи з окремих завдань, які стоять на цю хвилину, керівництво зробило пропозицію призначити Руслана Петровича на посаду директора. В той же час попередній директор (Олексій Котов – ред.) призначений на посаду помічника ректора ХНУВС. І тому такі ротації – це планові речі, які відбуваються постійно. Я вважаю, що молодий керівник, пілот гелікоптера, повинен дати додатковий стимул для більш потужного розвитку Кременчуцького льотного коледжу.


За його словами, Олексій Котов працюватиме й у Харкові, й допомагатиме у КЛК по мірі тих завдань, які поставить керівництво ХНУВС.



Що зміниться у льотному коледжі у найближчому майбутньому


Володимир Шульга розповів, що наразі коледж закінчує сертифікувати аеродром, програми АТО та навчання пілотів і курсантів технічних спеціальностей. Але все ж є певні проблеми, вони пов'язані саме з сертифікацією у Державній авіаційній службі України.


- Я думаю, що навесні, коли в нас по плану вже заплановані саме практичні навчання для пілотів, ми будемо на 100% готові для того, щоб на нашій техніці повністю всі пілоти мали відповідний наліт, - наголосив він.


Володимир Шульга поділився, яка нова техніка з'явиться у КЛК ХНУВС вже найближчим часом.

  • По-перше, у цьому році почали ремонт трьох гелікоптерів Мі-2, які близько двох років не підіймалися в небо через льотну непридатність, на це Міністерство внутрішніх справ виділило 15 млн грн.
  • По-друге, до кінця листопада коледж отримає у рамках міжнародного контракту між компанією Airbus Helicopters і МВД, який підписав міністр Арсен Аваков, тренажер FFS – льотний симулятор повної рухомості.
  • По-третє, на наступному тижні має надійти також макет гелікоптера H-225 Super Puma – ці вертольоти стоять на озброєнні Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Національної гвардії. За допомогою нього техніків-авіоніків зможуть готувати не лише в аудиторіях і на симуляційних програмах, тепер вони матимуть змогу зазирнути у кабіну, побачити, як працюють певні агрегати, авіоніка.
  • По-четверте, у наступному році планують закупити від 4 до 6 легких одномоторних гелікоптерів (на них будуть надавати початковий курс навчання для курсантів), а також два гелікоптера H-125, які в рамках контракту поставляються в Україну і надійдуть для навчальних цілей в КЛК.



Ми також поставили пану Шульзі кілька питань, які нас цікавили.


- Чи планують співробітникам льотного коледжу піднімати зарплати з наступного року?


- Як тільки ми залітаємо, отримаємо сертифікат і почнуться польоти, то, звичайно, збільшиться обсяг роботи для льотного «отряда», технічних служб. І відповідно до збільшення годин роботи цих структурних підрозділів буде збільшена й заробітна платня.


- А чи укомплектований льотний загін на аеродромі?


- На сьогоднішній день з цим є певні проблеми. Для сертифікації, для того, щоб отримати відповідні дозволи, він укомплектований. Але ми розуміємо, що коли вся техніка, яка зараз і ремонтується, і буде закуплена, підніметься в небо, то, звичайно, нам потрібні будуть і додаткові пілоти, і додаткові механіки. Але ця ситуація виникла ще до того, як льотний коледж був переданий до системи МВС.


У тих умовах, які були два-три роки назад, а я нагадаю, що у 2016 році було набрано два пілоти, у 2017 – жодного до Кременчуцького льотного коледжу на місця бюджетного замовлення, така кількість співробітників відповідала реаліям, які відбувалися. Але на сьогоднішній день ми набираємо кожен рік по 26 пілотів на перший курс, і вони будуть потребувати нальотів, то та кількість, яка нам дісталася у спадщину, вона вже не достатня. І це питання буде одним із пріоритетних в діяльності нового керівника коледжу.


Також ми поцікавилися долею випускників минулого року, які виконали свої перші польоти на аеродромі «Коротич», чи зможуть вони отримати свої посвідчення пілотів.


- Пілоти, які отримали диплом бакалавра за спеціальністю «Пілот», практичне навчання вони, на жаль, не змогли отримати – це об'єктивна реальність, – зізнався Володимир Шульга та додав, що це знову ж таки пов'язано з проблемами з сертифікацією. – Це та проблема, яку ми констатуємо і визнаємо, але всім курсантам, які закінчили льотний коледж, було запропоновано робоче місце в структурних підрозділах МВС. Частина наших випускників погодилася далі проходити службу пілотами в Національній гвардії в Олександрійській частині, і зараз вони здобувають практичні навички саме на базі цієї частини на тій техніці, яка знаходиться там.


Крім Мі-2 та Мі-8 до військової частини в Олександрії надійшли два гелікоптери H-225 Super Puma. Проректор висловив сподівання, що випускники коледжу в найближчому майбутньому зможуть літати саме на цих вертольотах.


- Коли КЛК пройде сертифікацію, чи зможуть ті випускники, які випустилися раніше, налітати у коледжі години?


- Не бачу взагалі проблем з цим питанням. Коли буде сертифікація (а вона буде!), бо це завдання, яке треба здійснити в найкоротший термін, стоїть перед новим керівником, то, звичайно, всі, хто до цього закінчував КЛК і з якихось причин не зміг отримати практичні навички, вони зможуть їх отримати в льотному коледжі.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

0
4 листопада 2020 18:39

..."діючого пілота 5 класу"...

 

А что это за класс такой? Раньше у военных было:

-Военный лётчик без класса (выпускник);

-Военный лётчик 3-го класса;
-Военный лётчик 2-го класса;
-Военный лётчик 1-го класса;
-Военный лётчик-снайпер.

Я заканчивал КЛУГА в 1983г. Ушёл на пенсию с 1-м классом.

А за 5-й - первый раз слышу. Напишите, кто знает)


26 2
0
5 листопада 2020 11:12

Там попередній начальник-самодур розігнав викладацький склад, хто там тепер, недавні випускники викладають?


10 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх