Плата за кредит на дороги: 18 комунальних приміщень у Кременчуці може відійти Матициним

7.12.2019, 12:03 Переглядів: 5 347 Коментарів: 3

 

Приміщення передаються в іпотеку як забезпечення боргу за ремонт кременчуцьких доріг у кредит у фінансовій компанії Матициних «ПФБ кредит». Отже, якщо мерія вчасно не поверне борг, комунальні приміщення перейдуть кредитодавцю

Кредит на дороги під заставу майна

Фінансова компанія «ПФБ кредит» отримає в іпотеку 18 нежитлових приміщень, що належать територіальній громаді міста і перебувають на балансі КГЖЕП «Автозаводське». Це майно мерія вирішила передати під заставу за кредит, наданий фінансовою компанією на поточний ремонт доріг.


Так, 6 грудня виконком Кременчуцької міської ради поспіхом ухвалив низку рішень про погодження проєктів договорів, які передбачають надання комунальних приміщень в іпотеку. Питання були внесені на розгляд як додаткові. Виконком погодив додаткову угоду до договору про кредитну лінію, укладеного між комунальним підприємством «Шляхове ремонтно-будівельне управління» (ШРБУ) та «ПФБ кредит». А також погодив договори іпотеки між цією ж фінансовою установою та КГЖЕП «Автозаводське», яке й відповідатиме комунальним майном за кредит на дороги. Такі складні майнові відносини виникли через те, що саме ШРБУ, котре користується кредитом, тепер не може забезпечити його заставою.


Нагадаємо, ШРБУ отримало відновлювальну кредитну лінію в розмірі 12 мільйонів гривень на три роки – згоду на це у 2018 році дала сесія міської ради.



Тоді ШРБУ передало під заставу «ПФБ кредит» свою техніку, у тому числі й дорожню фрезу Wirtgen W200. Проте у 2019 році поліція відкрила кримінальну справу про зловживання службовим становищем посадовими особами підприємства: йдеться про те, що вартість фрези завищена вдвічі. Поліція через суд домоглася арешту коштовної фрези. А слідом за цим компанія «ПФБ кредит» попросила або повернути борг, або дати в заставу інше майно.  Третього вересня 2019 року сесія міськради погодила передачу в заставу іншого рухомого та нерухомого комунального майна, що перебуває на праві господарського відання у КГЖЕП «Автозаводське». На той час компанія «ПФБ кредит» вже видала майже 7 млн грн ШРБУ під 23% річних. Департамент ЖКГ у пояснювальній записці вказав, що повернути кошти на вимогу неможливо.


Яке майно передається в заставу

Уже тоді в пояснювальній з’явився перелік комунального майна, що мало стати новим предметом застави:

  • одноповерхова прибудова на просп. Лесі Українки, буд. 76;
  • нежитлове приміщення (адміністративна будівля разом з гаражем) на вул. Миколаївській, 1а;
  • перший поверх житлового будинку на просп. Свободи, буд. 15;
  • другий поверх адміністративної будівлі на просп. Свободи, буд. 80;
  • двоповерхова будівля на вул. Шевченка, буд. 38; 
  • перший поверх житлового будинку у пров. Ціолковського, буд. 10;
  • перший поверх житлового будинку на вул. Героїв Крут, буд. 5.


У проєктах договорів йдеться про 18 приміщень різної площі за цими адресами.


Не заплатив – віддай майно

Кінцевий строк погашення боргу за кредитним договором – 21.12.20 р. За прострочення платежів договір передбачає проценти і пеню.


«У разі невиконання Позичальником основного зобов’язання за Кредитним договором, Іпотекодержатель має право одержати задоволення своїх вимог за рахунок Предмету іпотеки переважно перед іншими кредиторами», - це пункт з проєкту договору іпотеки.


Таким чином, якщо міськрада вчасно не розрахується за те, що латала ями на дорогах у борг, компанії «ПФБ кредит» відійдуть комунальні приміщення.


Почесний громадянин + депутати

За даними аналітичної системи YouControl, яка акумулює дані відкритих державних реєстрів, «ПФБ кредит» належить до групи компаній Володимира Матицина – колишнього директора Кременчуцького НПЗ, а нині Почесного громадянина Кременчука і мецената. Його дружина Тетяна Матицина має 9,5% у статутному капіталі компанії «ПФБ кредит». Ще 90,5% має ТОВ «Вато», бенефіціаром якої є Володимр Матицин через ТОВ «Каландра холдінг лімітед».


До речі, ТОВ «Вато» зареєстроване на вул. Генерала Жадова, 4 – там же й де Всеукраїнський благодійний фонд «Джерело Дніпра» Володимира Матицина та низка інших пов’язаних з ним фірм.


Матицин також є власником ТОВ «Торговий дім – Укртатнафта», яким керує депутат міської ради і очільник фракції «Рідне місто» Олександр Роженко.  Секретар міськради Юрій Гриценко – теж виходець із партії «Рідне місто».


Олександр Роженко є засновником та власником ПП «Комо +», яке спеціалізується на здаванні в оренду нерухомості. Тож група впливового Почесного громадянина явно знайде застосування комунальним приміщенням, які місто ризикує втратити через 12-мільйонний кредит для ШРБУ. 


У 2018 році в місті не вистачало на дороги - аж так, що мерія влізла в борги, латаючи ями. У той же час зараз депутати міськради можуть проголосувати за витрачання 18 мільйонів гривень на агітацію та піар на майбутніх місцевих виборах - у вигляді підтримки комунальної телерадіокомпанії. І газети за 9,36 млн грн, яку раптом вирішила видавати КТРК.



Один з варіантів більш раціонального витрачання грошей - спрямувати їх на погашення «ямкового» кредиту, щоб не ризикувати майном територіальної громади. Питання: що оберуть депутати, дорогу, медицину, освіту чи типу безкоштовну газету?


 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
7 грудня 2019 16:58

Мало отхапнули в своё время?!

Никак нажратся не могут.

И куда оно *** лезет?! ***, а всё за собой тянут...

А прокуратуре не мешало бы проверить законность залога недвижимости!

И тот факт, как и каким образом комунальной собственностью распоряжается КГЖЕП.

Потрусить Гриценка, пусть его "скилетики в шкафу" засуетятся)

Уверен, интересная история получится)))


16 2
364
7 грудня 2019 17:30

Вот оно чё, Михалыч...


3 0
0
7 грудня 2019 18:31

Цитата: Хатаб

Вот оно чё, Михалыч...

Привильно было сказать "Митрофаныч", он мужик простой, в юности валянками барыжил.

sunglasses


5 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх