«Укртатнафта» ініціює підвищення акцизу на автогаз: чим мотивують

30.10.2019, 14:31 Переглядів: 6 194 Коментарів: 14

 

Встановити паритетні акцизи на автогаз та бензини – так менеджмент «Укртатнафти» бачить соціальну справедливість

ПАТ «Укртатнафта», яку контролює мільярдер Ігор Коломойський, ініціює підвищення акцизу на зріджений (скраплений) газ. Інформацію, оприлюднену нещодавно у ЗМІ, підтвердив в.о. першого заступника голови правління ПАТ «Укртатнафта» Руслан Ляпка.

Свої пропозиції менеджмент компанії презентував  у комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на нараді з питань зміни акцизного податку на моторні палива (ми розмістили презентацію, де викладені аргументи «Укртатнафти»). 

 

- Ми пропонуємо зробити паритетні акцизи на бензин та скраплений газ з метою дотримання соціальної справедливості. Якщо теплота згоряння стисненого газу - це 0,8 одиниць від бензину, тому й ставка акцизу на скраплений газ має бути 0,8 від ставки на бензину. Бензин ми пропонуємо здешевити, а ціну на скраплений газ підняти. При цьому не чіпати дизельне паливо, тому що дизель - це сільське господарство, промисловість.  Бензином ми можемо забезпечити Україну хоч і на 100%.  Але Україна тяжіє до цифри два мільйона тонн споживання скрапленого газу. Такий обсяг не здатні виробити українські виробники,- розповів Руслан Ляпка «Телеграфу».

 

- Але це схоже на монополізацію ринку: якщо «Укртатнафта» не можемо зробити стільки, як треба Україні, то нехай на автогазі не їздять?

 

- Підкреслюю: 70% автогазу російського. Для автогазу існує при цьому понижена ставка акцизу. Мільярди гривень, які недоотримує бюджет, надаючи преференції і тримаючи низьку ставку акцизу на скраплений газ, уходять в якості премії в Російську Федерацію, - наголосив Руслан Ляпка, зауваживши, що на автомобілістах підвищення ціни на автогаз суттєво не позначиться.

 

«Зміна ставок акцизного податку не призведе до відчутних змін вартості використання палива», - наголошують в «Укртатнафті», порахувавши, що використання скрапленого газу подорожчає на 26 коп на 1 км.

 

Якщо парламент погодиться на пропозиції «Укртатнафти», роздрібна ціна на автогаз на заправках підвищиться на 2,65 грн (із 11,2 грн до 13.85 грн), прогнозують в «Укртатнафті». Натомість, за цим же прогнозом, ціна на бензин А-92 має впасти 2,16 грн, на А-95 – на 2,23 грн.

 

Головних аргументів для підвищення акцизів у компанії два:

  • Україна стала імпортозалежною від автогазу – в основному, російського або із російської нафти. Перекіс у бік споживання автогазу відбувся завдяки низьким акцизам на стиснений газ порівняно з бензином. (Так, у 2005 році споживання автогазу в Україні було 0,5 млн т, у 2018 році  - 1,7 млн т, і це 75% імпорту). Натомість підвищення акцизу на автогаз принесе додаткові 4,8 млрд грн до бюджету.
  • Бензин є більш екологічним порівняно з автогазом – тобто скрапленим нафтовим газом.

 

- По суті, газ, який виробляється газовидобувними компаніями – продукт перегонки. У них немає таких етапів очищення, які проходить бензин на нафтопереробному заводі, - зазначає Руслан Ляпка. - У нас є паспорти скрапленого російського газу: вміст сірки у 15 разів вищий ніж у бензині, зокрема, у кременчуцькому бензині Євро 5.


А ось аргументи на користь підвищення акцизу на автогаз від Павла Овчаренка, голови правління ПАТ «Укртатнафта» в інтерв’ю enkor:


«Рынок Украины резко изменился за последние 7–8 лет, рванул вверх сжиженный газ, бензин провалился. Я считаю это единой глобальной проблемой: не может рынок быть настолько перекошенным в сторону сжиженного газа. Переработку невозможно адаптировать к таким изменениям, не можем мы производить столько газа! Ну, 7% газа можем отобрать из нефти, но не больше.

 

Мы ж не просто так поднимаем вопрос повышения акциза на газ и снижения на бензин. Мы в свое время инвестировали в то, чтобы нарастить выпуск бензина для страны. Инвестировали в эстакаду слива ВГО на 1,2 млн т в год, с казахами договорились о поставках.

 

Вы припоминаете, чтобы за последние 10 лет был дефицит бензина, в отличие от сжиженного газа? Мы считаем эти изменения крайне негативными: нельзя радикально уменьшить производство бензина.

 

Мы с новой силой будем просить, обосновывать, рекомендовать выровнять рынок потребления путем снижения акциза на бензин и повышения на газ».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 14

1 178
30 жовтня 2019 14:43

Ах ты ж хитрая алчная ненасытная кучерявая *опа...

Чего уж мелочиться?! Так давай еще и на электрику для электромобилей поднимим!...Пускай Тесла ради социальной справедливости нюхнет нашего пердячего кАломойского пара! 

Газ - отрава, кАломойский бензин - ароматные благовония...

Благодетели херовы...


39 5
680
30 жовтня 2019 15:07

Пришлось сделать правило в ublock на сайт *mixadvert.com* реклама русских новостных сайтов это зашквар, уважаемый телеграф.


7 3
181
30 жовтня 2019 15:22

Це просто шикарно, сподіваюсь, що Коломойський це зробить і кожен, хто волав переде виборами "будь хто, аби не шоколадний барига", відчує холодні зелені лапки у своєму гаманці.laughing

 


15 15
1 457
30 жовтня 2019 15:43

Цитата: Andrik.r
відчує холодні зелені лапки у своєму гаманці.
вони вже відчувають, але помовкують...бо не лох якийсь...


11 9
0
30 жовтня 2019 15:50

Зараз акциз на бензин 213 євро, а на газ 52 євро. На ДП 140 євро. Дуже дешевше дизель на АЗС від бензину?


11 5
0
30 жовтня 2019 17:45

Цитата: Daniel Mroz

Зараз акциз на бензин 213 євро, а на газ 52 євро. На ДП 140 євро. Дуже дешевше дизель на АЗС від бензину?

це тому, що хтось продовжує пи?ть наші гроші . Ціни на заправках завмерли на весні,хоча зелений з нафтою пішли в низ .


14 1
118
30 жовтня 2019 18:14

Под лозунгами "социальной справедливости" Беня решил залезть в карман всем владельцам ГБО. Но зачем эти полумеры???

Предлагаю вообще законодательно запретить автогаз и обязать заправляться только бензином Укртатнафты!
Тем более что аргументация железная (всегда работает): автогаз - российский!
Ждем что скоро слуги народа (или Коломойского) в турборежиме примут соответствующий закон


15 3
0
30 жовтня 2019 18:41

Супер, пацаны вкинули денег на переработку бензина. Прогорели, а виноват в этом газ. Это называется бизнес. И решать надо путем улучшения качества и новые рынки сбыта. Снести под корень ГК и закупить новые установки для повышения КПД. Но то ж надо вложения делать. А вложения давно в кармане и живут по кредитам. Так може пора его на аукцион, шоб нормальные инвесторы занялись? Аааа? (с)


11 2
1 178
30 жовтня 2019 19:00

Цитата: orca
Под лозунгами "социальной справедливости" Беня решил залезть в карман всем владельцам ГБО.

 

Я олигарх этой страны...Мне 57-й год...Я ж не лох какой-то...Я пришел и сказал: акциз на автогаз подними...А ты мне преводишь стрелки...

© тот, кто выглядывает из-за спины цюцюркового пианиста


13 3
1 457
30 жовтня 2019 20:29

Цитата: Eviterno
Так може пора его на аукцион, шоб нормальные инвесторы занялись?
так беня его и готовит к продаже, уже прибалты зашли на завод, только вот от этого ничего не помеяется- что цены, что мизерные зарплаты в нефтепереработке...


5 3
0
30 жовтня 2019 22:15

Цитата: antikola
уже прибалты зашли на завод, только вот от этого ничего не помеяется

Как мне пояснили, то там их только двое и в правление они не входят. И как это не меняется - надбавки режут, за каждый недочет снимают премии, подрядчики расходятся.... меняется.


6 2
1 457
30 жовтня 2019 22:26

Цитата: Eviterno
как это не меняется - надбавки режут, за каждый недочет снимают премии, подрядчики расходятся.... меняется.
тут согласен, меняется в ту сторону....


4 1
307
31 жовтня 2019 20:03

Бензин є більш екологічним порівняно з автогазом – тобто скрапленим нафтовим газом.

Это не правда.

При сгорании пропан-бутана (а именно из этих фракций состоит автогаз) выделяется углекислый газ и вода.

При сгорании бензина, который состоит из целого ряда углеводородов (ароматические, изопарафины, непредельные + метилтретбутиловый эфир, железосодержащие присадки) выделяются побочные продукты сгорания, т.к. для полного сгорания ароматического углеводорода (например) до углекислого газа и воды   нужна температура около 1000 градусов, при температуре ниже выделяется угарный газ, продукты типа бензапирена и тп.

По этому экологичней пропан бутана только метан. 

Но Ляпка думает, что кругом одни дураки

ps - но то, что бОльшая часть пропана в Украине завезена с кацaпстанa Медведчуком - это факт.


4 1
0
1 листопада 2019 10:46

Цитата: belka2
Ціни на заправках завмерли на весні,хоча зелений з нафтою пішли в низ .
Взагалі в ціні бензину тільки біля 30% це ціна нафти


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх