Мистецтво, що вражає: у Кременчуці відкрилася виставка шедеврів юних художників

18.10.2019, 12:45 Переглядів: 4 859

 

До 45-річчя художньої школи у міській галереї представили творчий доробок її учнів

До 14 листопада у міській галереї кременчужани зможуть побачити мистецтво, яке не залишає байдужим — роботи вихованців Кременчуцької художньої школи. 17 жовтня цьому мистецькому закладу виповнилося 45 років, з цього приводу й відкрилася ювілейна виставка.


Ідея створити художню школу зародилася у 1971 році у Серафима Кузнєцова та Миколи Хомова, а у 1974 році вона втілилася у життя. Починалося все з того, що у закладі працювали 6 викладачів та навчалися 69 учнів. Зараз же у художньої школи навіть є філії на Молодіжному (з 1987 року) та на Раківці (з 1989 року), аби мистецтво стало доступнішим для молоді у всіх районах Кременчука.


Загалом на ювілейній виставці розміщені 264 твори, виконані у різноманітних техніках. Заходиш у галерею — й одразу поринаєш у світ картин, і до кожної хочеться підійти та ретельно роздивитися кожну деталь — вони зачаровують. Експозицію представляють як дипломні роботи випускників, так і ті, котрі були створені під час навчання дітей у школі; як 2000-х, так і останніх років.


Коли прийдете до галереї помилуватися шедеврами молодих митців, обов'язково зверніть увагу: на кожній картині є ім'я та вік автора. Художникам-початківцям 12-17 років. І розуміючи це, мимоволі думаєш: просто дивовижно, наскільки талановиті діти живуть у нашому місті.


На відкритті виставки зібралися вихованці Кременчуцької художньої школи, їх підтримували батьки, а також завітали вже відомі художники Кременчука, діячі культури нашого міста та представники міської влади.


 


Розглянувши роботи дітей, заступник міського голови Дмитро Кравченко зазначив, що закінчив Кременчуцьку художню школу з червоним посвідченням, потім починав свою трудову діяльність на вагонобудівному заводі у бюро естетики, але зізнався, що його роботи не дотягували до рівня творів, що зараз представлені у галереї. Тобто рівень викладання, а отже й результати учнів зростають з кожним роком. Старший син пана Кравченка також став випускником художньої школи, зараз там навчається його дочка, а хрещениця працює викладачем.


Тут варто зазначити, що школа знана далеко за межами Кременчука й навіть країни. Її директор Андрій Родін похизувався, що вона входить у трійку шкіл, які в Україні виконують навчальний план — тобто діти у старших класах навчаються 21 годину на тиждень, хоча це й важко. Крім того, під час творчих конкурсів для вступу в університети Львова, Києва, Дніпра, Одеси та інших міст вихованці мистецького закладу нерідко набирають максимальну кількість балів — 200, що вказує на високий рівень підготовки.


Також він розповів про незвичайну ситуацію, яка трапилася з однієї з його учениць. Дівчина закінчила Кременчуцьку художню школу, а після цього поїхала навчатися до університету у Польщі. І там у неї проходив урок, на якому вчилися писати з живої натури. Коли викладач побачив роботу дівчини, він попрохав, щоб вона сама дала йому пару уроків.


І звичайно, таких блискучих результатів підопічні школи не змогли б досягти без чуйної та уважної підтримки наставників. Тому особливу увагу під час заходу приділили й вчителям, які трудяться у закладі. Секретом їх успішної роботи поділився директор Родін: грає велику роль те, що багато випускників школи згодом повертаються до неї, стають вчителями та передають власні знання наступним поколінням.


Директор Андрій Родін й сам почав працювати у мистецькому закладі невдовзі після його закінчення, а у 1989 році став його очільником. Як він зізнався присутнім, «школа – це його життя».


Згадали й про важкі часи для художньої школи у Кременчуці. Меценат Володимир Матицин, який постійно допомагає закладу, розповів про те, що у 2008-2009 роках були спроби закрити «художку» (адже приміщення по вулиці Гоголя має вигідне розміщення у центрі міста) та побудувати там будинок. Проте небайдужим все ж таки вдалося відвоювати школу, аби діти, які обдаровані від природи, могли й надалі навчатися малювати та розкривати свої таланти.


З приводу ювілею художньої школи благодійний фонд «Джерело Дніпра» подарував їй етюдники. Не залишилася без подарунку від фонду й міська художня галерея — вона отримала нову акустичну систему.


Керівник управління культури та туризму Кременчука Володимир Кондрашов поділився з присутніми планами на майбутнє, які вони плекають з Андрієм Родіним:

  • побудувати нову гарну художню школу у Кременчуці (і уже є відповідний проєкт);
  • створити клас комп'ютерної графіки (для цього закладу потрібно 20 комп'ютерів), щоб діти вчилися комп`ютерному дизайну та графіці.


- Це хвилюючий момент, бо коли дивишся на такі роботи, рівень вражає. Не віриться в те, що їх створили діти, - із захопленням прокоментував Володимир Кондрашов.


Він подарував Андрію Родіну велике фото зі школою, на якому ще видно старі ворота. Директор «художки» зі сміхом прийняв подарунок та розповів, що з воротами навчального закладу постійно щось траплялося – то їх викрадали на металолом, то розбивали машиною (зараз відбувається чергова реконструкція паркана). А так хоч пам'ять на фотографії залишиться.


Цікаво було спостерігати, як після офіційної частини вихованці художньої школи роздивлялися роботи та обговорювали техніки виконання, композицію, перспективу на картинах.


 


Можна зробити висновок, що у нашому місті підростає надзвичайно талановите молоде покоління художників, яке невпинно розвивається. І цілком можливо, що серед них є майбутні знамениті митці.


 


Обов'язково виділіть годинку й завітайте до галереї, щоб помилуватися плодами творчості художників-початківців — і ви стовідсотково будете вражені.


Виставка триватиме до 14 листопада, її можна побачити у Кременчуцькій художній галереї на вулиці Коцюбинського, 4.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх