На які виплати можуть розраховувати безробітні кременчужани

15.09.2019, 10:01 Переглядів: 4 467

Кому, скільки і як довго платитимуть

Щоб отримувати виплати слід отримати статус безробітного у найближчому до вас центрі зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Там вам нададуть безоплатні послуги з пошуку нової роботи та плануванні кар’єри шляхом професійної підготовки чи перепідготовки. Якщо за тиждень працевлаштувати вас не вдасться, то вам нададуть статус безробітного, а з 8 дня призначать допомогу по безробіттю.


 

Як довго платитимуть


Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Але є виключення і з цього правила. Так молодь, що закінчила чи припинила навчання у навчальних закладах і потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце отримує допомогу протягом 180 календарних днів. А особи передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) – 720 календарних днів.



Скільки платитимуть

 

Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць. Її розмір напряму залежить від страхового стажу і середньої заробітної плати за останнім місцем роботи.

 

Якщо ви маєте страховий стаж менше ніж 6 місяців за 12 місяців, що передували реєстрації вас як безробітного, то можете розраховувати лише на допомогу у мінімальному розмірі. В 2019 році це складає – 610 грн. Такий розмір допомоги призначать і особам, які звільнені з роботи за систематичне невиконання посадових обов’язків,  прогул, появу на роботі в нетверезому стані, вчинення за місцем роботи розкрадання (п. 3,4,7,8 ст. 40 КЗпП України).

 

Застрахованим особам, страховий стаж яких складає понад 6 місяців за останні 12 місяців, що передували реєстрації як безробітного, розмір допомоги визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати залежно від страхового стажу, але не менше ніж 1 630 грн (мінімальний розмір допомоги по безробіттю для цієї категорії встановлений на 2019 рік).

 

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 липня він складає 8 028 грн. (4 х 2007 грн).

 

Так, якщо ви маєте страховий стаж:

  • до 2 років, то розмір допомоги буде складати 50% від середньої зарплати;
  • від 2 до 6 років – 55%;
  • від 6 до 10 років – 60%;
  • понад 10 років – 70 %.

 

Допомога по безробіттю виплачується перші 90 календарних днів у розмірі 100%. Наступні 90 днів розмір допомоги зменшується до 80% від призначеної суми. У подальшому до 70%.

 

Допомога по безробіттю може виплачуватися також одноразово для організації підприємницької діяльності у розмірі допомоги по безробіттю у розрахунку на рік. Такий варіант допомоги досить ефективний у випадку, коли безробітна особа не може бути працевлаштована через відсутність на ринку праці підходящої роботи, і в той же час має намір, компетенції, ідею для організації власної справи.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх