Чим кременчужанам не варто годувати дітей, щоб вберегти їх від хвороб

15.09.2019, 12:02 Переглядів: 4 944

Що варто виключити з щоденного раціону малюка та які продукти вважаються шкідливими розповіла заступнця начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Юлія Потреба

За останні роки в Кременчуці серед дітей до 14 років та підлітків до 18 років через вживання шкідливої їжі почастішали такі захворювання, як: ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту, жовчокам'яна хвороба, холецистит, хвороби підшлункової залози, цукровий діабет, гастрит, дуоденіт та інші.


Що варто виключити з щоденного раціону малюка та які продукти вважаються шкідливими розповіла заступнця начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Юлія Потреба.

 


Які продукти відносять до шкідливих


Для сучасної людини характерним є харчування сильно переробленою промисловою їжею, в якій багато насичених жирів, цукру, харчових добавок та солі. Така їжа не приносить користі організму й провокує різні хвороби.


На думку дієтологів і лікарів-педіатрів, для дітей особливо шкідливими вважаються:

  • Солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки), які не несуть ніякої користі малюкам. Їхня величезна калорійність та хімічні добавки негативно позначаються на стан практично всіх систем організму, а цукор у складі призводить до захворювань зубів.
  • Чіпси та сухарики — хімія і жир є основними компонентами даної їжі, що є надзвичайно шкідливим для дитячого організму.
  • Копченості (ковбаси, шинка та інші продукти), переповнені консервантами й спеціями, містять також важко переварювані жири, а тому не можуть бути присутніми в раціоні дитини. Магазинні копченості небезпечні для здоров’я ще й через те, що в процесі їх отримання використовують рідкий дим, який утворює канцерогени.
  • Фаст-фуд — у їжі швидкого приготування майже немає натуральних і корисних речовин для організму, зате присутня велика кількість різноманітних ароматизаторів, барвників, добавок, підсилювачів смаку та запаху.
  • Газовані напої та солодкі магазинні соки, які містять велику кількість цукру, барвників та ароматизаторів. Крім того, високий вміст кислоти в газованих напоях сприяє вимиванню із кісток кальцію. Краще надати перевагу натуральній воді, трав’яному чаю, свіжовичавленим домашнім сокам, узварам і компотам.
  • Консерви (рибні та м’ясні, а також будь-які консервовані фрукти та овочі) — це просто «мертва» їжа з великим вмістом харчових добавок і повною відсутністю корисних мікроелементів. У раціоні маленьких дітей не має бути навіть продуктів домашнього консервування.
  • Кетчуп і майонез — фабричні продукти містять занадто багато консервантів і підсолоджувачів, щоб давати їх дітям. А от вживання домашніх соусів у невеликих кількостях не матиме шкоди для організму малюка.
  • Напівфабрикати — можуть стати знахідкою для багатьох зайнятих мам, але насправді подібна їжа зовсім не підходить дітям. Крім якості магазинних пельменів і котлет, яка є досить сумнівною, варто пам’ятати, що в заморожених продуктах накопичуються шкідливі канцерогенні речовини.

Цей список можна продовжити, додавши в нього кукурудзяні палички, попкорн, локшину швидкого приготування, морозиво, яке виготовляється із замінників молока та вершків, а також будь-які швидкорозчинні супи та напої.


На жаль, шкідливі продукти займають значну частину раціону багатьох сучасних дітей, завдаючи величезну шкоду їхньому імунітету та здоров’ю в цілому.


2017 р. діти до 14років   2018р. діти до 14 років

Ожиріння – 80(дівч.)/53 (хл.)           Ожиріння 87(дівч.)/56(хл.)

Захворювання ШКТ – 8570/4507     Захворювання ШКТ – 2587/1255

в т.ч. гастрит, дуоденіт – 440/195     в т.ч. гастрит, дуоденіт – 256/159

диспепсії – 163/74                             диспепсії – 178/76

жовчнокам’яна хвороба – 28/7         жовчнокам’яна хвороба – 31/7

холецистит – 19/6                              холецистит – 14/5

Цукровий діабет – 53/27                   цукровий діабет – 43/22

 

Підлітки з 15 по 18 р.       Підлітки з 15 по 18 р.

Цукровий діабет – 18/10                      Цукровий діабет – 14/8

Ожиріння – 68/42                                  Ожиріння – 57/30

Захворювання ШКТ – 1060/429            Захворювання ШКТ – 831/346

в т.ч. гастрит, дуоденіт – 323/149          гастрит, дуоденіт – 268/122

диспепсії – 48/28                                    диспепсії – 63/28

жовчнокам’яна хвороба – 8/2                жовчнокам’яна хвороба – 12/2

холецистит – 57/24                                 холецистит – 61/20

хвороби підшлункової залози – 9/5        хвороби підшлункової залози – 9/3

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх