Термомодернізація по-кременчуцьки: кредит ще не взяли, але вже заплатимо за нього 56 тис євро

2.09.2019, 14:04 Переглядів: 4 094 Коментарів: 1

 

«Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» не змогла визначити переможця тендеру на термомодернізацію будівель. Але з бюджету міста вже треба платити ЄБРР за резервування кредиту

Термомодернізація дитсадків, шкіл та медичних закладів за рахунок кредиту «Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) відкладається принаймні до травня 2020. Таку інформацію надав керівник КП «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» Вадим Качан, доповідаючи на засіданні бюджетної комісії 29 серпня.




Одне з питань, яке розгляне майбутня сесія третього вересня – це внесення змін до Програми енергозбереження та енергоефективності на 2018-2020 роки. Однак ці зміни стосуються розподілу бюджетних коштів на енергоефективні заходи в бюджетних будівлях.


Комісія ж цікавилася, на якій стадії реалізації спільний проєкт з ЄБРР, заради якого, до речі, депутати ухвалили рішення про створення нового КП «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» (КМЕК): йшлося про кредит на термомодернізацію бюджетних установ у сумі 6 млн євро на 13 років.


Усього в рамках Проєкту з ЄБРР «Підвищення енергоефективності громадських будівель в м.Кременчук» передбачені заходи для 66 громадських будівель: це 22 школи, 38 дитсадків, Будинок дитячої та юнацької творчості та 5 закладів охорони здоров'я. Загальна вартість Проєкту – 10 млн євро: передбачалося ще залучення кредиту Фонду чистих технологій, отримання гранту від ЄБРР, а також власні кошти з бюджету в розмірі 1 млн грн.


Як доповів Вадим Качан, директор КМЕК, угода з ЄБРР набула чинності 23 січня 2019 року. Проте тендер на термомодернізацію будівель не відбувся: на нього прийшов лише один учасник, при цьому його пропозиція відхилена через невідповідність умовам тендерної документації.


- Наразі ми працюємо з консультантами проєкту. Вносяться зміни в тендерну документацію з тим, що будуть внесені зміни, щоб зробити умови максимально доступними, щоб більше компаній могло взяти участь. Консультанти обіцяють до кінця вересня надати остаточну тендерну документацію. Після погодження (з ЄБРР – тред.) відкриваємо новий тендер, - пояснив Вадим Качан.


За його словами, технічний етап, за умовами ЄБРР, триває два місяці. Усі процедури триватимуть до кінця року, а підписання угоди з переможцем планується на середину другого кварталу 2020 року (травень-червень).


Відтак, оскільки угода з ЄБРР підписана, Кременчук уже сплатив разову  комісію та сплачує кожні 6 місяців за резервування коштів ЄБРР - 18 тис євро раз на 6 місяців, поінформував Вадим Качан. Перші 18 тисяч євро місто вже сплатило, у жовтні – черговий платіж. Таким чином, до травня, коли очікується початок реалізації проєкту, Кременчук уже заплатить 56 тисяч євро (понад 1,5 млн грн за нинішнім курсом).


- Це дуже велика сума, - зауважив голова бюджетної комісії Олександр Плескун, - як прискорити це питання?


- Я розумію, але вони (банк – ред.) посилаються на умови кредитного договору, - відповів Вадим Качан.


Директор КМЕК додав, що у Дніпрі, де реалізується аналогічний проект, на всю процедуру з ЄБРР пішло три роки.

Додамо, що тендер відбувається за умовами ЄБРР і не проходить через систему електронних закупівель ProZorro (те саме, що й із закупівлею тролейбусів за кредитні гроші ЄБРР).


Голова бюджетної комісії Олександр Плескун вимагає у жовні надати повторно інформацію про хід реалізації проєкту з термомодернізації та про умови кредиту.


- Щоб розуміти, куди ми рухаємось. Бо ми з вами будемо рухатися ще півроку, сплатимо купу коштів, натомість нічого не отримаємо, - зауважив Олександр Плескун.

Теги: кредит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

220
1
2 вересня 2019 14:44

Ну пусть эта компания и выплачивает из своей зарплаты за свою "работу".


6 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх