305 кременчужан постраждали від укусів тварин - лікарня «Кременчуцька»

21.08.2019, 10:01 Переглядів: 4 544 Коментарів: 5

 

Як вберегтися від сказу та як діяти, якщо тебе вкусила тварина

До травматологічного пункту КНМП «Лікарня інтенсивного лікування» «Кременчуцька» на сьогоднішній день звернулось 305 осіб постраждалих від укусів тварин. З них 62-м укушеним призначено антирабічну вакцинацію, тобто це кременчужани, укушені незнайомою твариною. Інші стверджують, що укушені домашніми тваринами. Але цим неможливо нехтувати, тому що і домашня тварина можете хворіти на сказ. Про це повідомляє пресслужба «Лікарня інтенсивного лікування» «Кременчуцька». 


Щорічно від сказу в світі гинуть від 20 до 70 тисяч людей, через низьку доступність медичної допомоги та антирабічної вакцини.


Сказ – небезпечна інфекційна хвороба, на яку можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, сільськогосподарські та дикі тварини). В дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів. 


В останні роки в Україні значно погіршилася епізоотична ситуація зі сказу. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції практично існують на всій території України. Джерелом інфекції для 60% осіб, які захворіли, послужили собаки, 10% – кішки, 3% – лисиці, 3 % – вовки та інші тварини.


Захворювання сказом є наслідком пізнього звертання покусаних осіб за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або не завершення курсу імунізації. Хворі на сказ тварини небезпечні вже до початку прояву захворювання. Тому не слід підбирати навіть здорових на вигляд бездоглядних тварин.


Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини. З місця пошкодження по нервовій тканині вірус просувається до головного мозку, де вражає важливі життєві центри, що призводить до загибелі.


Пам'ятайте - запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

  • Всі громадяни зобов'язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу.
  • В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити ветеринарну службу. 
  • Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту без страху) є підозрілою щодо захворювання на сказ. 
  • Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.


Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою.

Теги: сказ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

184
21 серпня 2019 10:16

Руки поотбивать бы сверхразумам, подкидывающих беспризорных щенков и котят во дворы. 


11 1
106
21 серпня 2019 10:49

..305.... стаи собак бегают по городу.. кусают нас и наших детей... это нормально ?


9 5
1 088
21 серпня 2019 11:00

А шо нам скажут Чудо зищитники безпризорных собачек ?!

Себе не желают приютить домой ?!


8 7
68
21 серпня 2019 11:02

Предлагаю ввести уголовную ответственность за  укусы и другие увечия, которые наносят животные. Если за домашнего животного отвечает хозяин, за беспризорных - мэрия.


13 6
31
21 серпня 2019 13:33

Случаев укусов змей в этом году гораздо больше, а про клеща вообще молчу, более 100 - болезнь Лайма многих скосила. Ну-ну...как от них спасаться...не пишем...


6 4

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх