Кременчуцький міст через Дніпро — тепер і в Німеччині

30.07.2019, 16:03 Переглядів: 5 242

 

У місті Тюбінгені представили виставку картин Оксани Бойко та Олександра Черепанова і альбом «Кременчук-Тюбінген. 22 роки культурного діалогу». Оксана Бойко подарувала німецькому місту свою картину із зображенням мосту через Дніпро як символу зв'язку між людьми

 

«Акварелі з України» - під такою назвою пройшла нещодавно виставка картин кременчуцьких художників Оксани Бойко і Олександра Черепанова у німецькому місті Тюбінген. У художній галереї «Atelier Lange Gasse 62» наші митці представили понад ста робіт із краєвидами Дніпра, сучасного та історичного Кременчука, чудовими пейзажами з його мальовничих околиць, а також – морські етюди та цикл робіт «Дорогами Європи».


За сприяння української та німецької громади, зокрема, німецьких художниць - нашої землячки Анни Арламової, а також – Ютти Цикон-Форверк, відбувся не лише вернісаж, а й широке спілкування з діячами мистецтва Тюбінгена, інших німецьких міст – Штудгарта і Ротлінгена, майстер класи наших художників для німецьких любителів живопису, спільний пленер, відвідування Державної художньої галереї в Штудгарті тощо.


Із цікавістю і подивом спостерігаючи за гніздівкою лелек, котрі, долаючи тисячі кілометрів, щороку навесні повертаються на рідну землю, діловито ремонтують свої «оселі», виводять пташенят, навчають їх літати, а потім – наприкінці літа – завжди в один і той же день – повертаються в теплі краї, щоб наступного року знову прилетіти додому, мимоволі порівнюєш цих дивовижних птахів із людьми. Адже великі відстані не заважають нам поєднуватися, якщо ми дружимо, маємо споріднені захоплення, професії, уподобання тощо. Саме завдяки цьому й існують протягом десятиліть міцні творчі стосунки між представниками культурної сфери нашого міста й німецькими колегами. Ці стосунки понад двадцять років тому започаткувала Анна Арламова, волею долі опинившись у старовинному, студентському Тюбінгені. Любителі живопису нашого міста знають творчість Анни, адже вона організовує тут свої виставки та спільні з німецькими колегами.


Мешкаючи в Західній Німеччині, Анна не забувала рідний Кременчук. Поступово, але надійно, призвичаїла друзів та колег до чарівного, казкового міста, перезнайомила їх із представниками німецької творчої інтелігенції . Тоді й народилася ідея створення, разом із однодумцями, спільного творчого об’єднання «Журавлі» (німецькою – «Kranich»), котре активно діє з того часу.


У рамках цього проекту понад ста представників творчих професій нашого міста, а також студентів, побували в Німеччині. Серед них були скрипалі й театрали, танцюристи і співаки, журналісти, спортсмени, але найчастіше – художники. У Кременчуці відповідно гостинно приймали німецькі делегації. Показували їм наше місто, ознайомлювали з його історією та культурою, возили на екскурсії до Києва, Одеси, Полтави, влаштовували творчі тематичні вечори та виставки тощо. Заходи реалізовувалися за власні кошти.


Цього літа до Тюбінгена «літали» зі своїми картинами Кременчуцькі «журавлі» Оксана Бойко і Олександр Черепанов. Окрім художніх творів, вони презентували німецькій громадськості альбом «Кременчук-Тюбінген. 22 роки культурного діалогу», авторами якого стали члени творчого об’єднання «Журавлі» з обох сторін. Альбом – своєрідний звіт діяльності творчої спільноти за десятиліття. Зокрема, влада виділила кошти з міського бюджету на видання цього альбому. У вступному слові до видання мер Віталій Малецький висловив зацікавленість у зміцненні відносин між Кременчуком та Тюбінгеном.


Мери обох міст, Тюбінгена та Кременчука, надіслали художникам і організаторам вернісажу вітальні листи. Виставка наших митців пройшла з великим успіхом, її численні відвідувачі висловили своє захоплення картинами, талантом художників. На церемонії відкриття Оксана Бойко подарувала Тюбінгену свою роботу, на якій зображено кременчуцький міст через Дніпро як символ зв’язку між людьми. Регіональна газета «Schwabisches Tagblatt» опублікувала репортаж з вернісажу під заголовком «Freundschaft in Aguarell» («Дружба через акварель»), що відображує важливу місію мистецтва, його можливості єднати.


Серед ініціатив, започаткованих Анною Арламовою, було минулорічне звернення до мерів Кременчука і Тюбігена відповідно – Віталія Малецького та Боріса Пальмера – із пропозицією встановлення офіційних зв’язків як міст-побратимів. Це сприяло б поглибленню зв’язків та обміну досвідом у різних сферах діяльності міст, залученню до спілкування ширшого кола громадськості, молодих митців та громадських діячів. Нині цю ідею обмірковують очільники міст.


Незабаром, у серпні, тема Тюбінгена знову звучатиме в художніх колах нашого міста. У міській художній галереї відбудеться персональна ювілейна виставка Анни Арламової, на якій демонструватимуться живописні та графічні роботи, а також розпис по шовку. Вернісаж триватиме з 16 серпня по 8 вересня. Під час відкриття співатиме заслужений народний колектив нашого міста «Славутич».


Автор: Наталія Черепанова, член НСЖУ, член об’єднання «Журавлі»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх