Раківка може залишитися без опалення через порушення закону «Про публічні закупівлі» (додано)

19.07.2019, 12:50 Переглядів: 3 710 Коментарів: 1

  

КП «Теплоенерго» провело тендер 16 липня. Але його результати можуть бути скасовані, бо 15 липня Держаудитслужба зробила висновки про суттєві порушення у тендерній документації. Імовірно, тендер скасують, а реконструкцію вчасно не проведуть

Друга спроба провести тендер

16 липня комунальне підприємство «Теплоенерго» провело тендер на реконструкцію теплових мереж на Раківці. Очікувана вартість закупівлі — 12,6 мільйона гривень. На тендер прийшло 4 учасника. Найнижчу ціну запропонувало ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «Котлогаз» - 11 млн 68 тис грн. Інформація розміщена в системі електронних закупівель ProZorro. Зараз йде етап кваліфікації: переможець очікує на остаточне рішення тендерного комітету. Тендер проводився вдруге: у травні він не відбувся, бо не було достатньої кількості учасників (заявку на попередній конкурс подала лише одна фірма — ПП «Будмонтажпроект-17».



Конкурентами фірми «Котлогаз» цього разу були той самий «Будмонтажпроект-17», ПАТ КВБЗ і ТОВ «Сантехмонтаж». Щоправда, жоден з учасників закупівлі не знижував ціну, але аукціон відбувся.

 

Проте існує висока ймовірність, що результати тендеру будуть скасовані. Річ у тім, що Держаудитслужба виявила суттєві порушення закону «Про публічні закупівлі» (далі - Закон). Висновок про результати моніторингу розміщені в системі ProZorro 15 липня — за день до проведення самого тендеру.

Які порушення знайшла Держаудитслужба

  • Тендерна документація замовника не передбачає застосування заходів із захисту довкілля, чим порушено вимоги пункту 3 частини другої статті 22 Закону.

  • Замовник у тендерній документації визначив вимоги щодо субпідрядника понад ті, що встановлені Законом (тобто передбачив зайві документи).

  • Замовник у тендерній документації зазначив точну марку засувки, при цьому документ не містить вираз «або еквівалент», чим порушено пункт 3 частини другої статті 22 Закону в частині, що технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника, а у разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз «або еквівалент»

  • Замовник для підтвердження учасником відсутності підстав для відмови в участі у торгах передбачив надання інформації, яку можна отримати у відкритих державних реєстрах, доступ до яких є вільним (тобто йдеться про вимогу зайвих документів).

Держаудитслужба зобов'язала КП «Теплоенерго» усунуті виявлені порушення у сфері закупівель протягом 5 робочих днів з дня оприлюднення висновку. За законом, якщо порушення не можуть бути усунуті, замовник скасовує результати тендеру. Сьогодні, 19 липня, якраз вичерпується термін, протягом якого тендерний комітет КП «Теплоенерго» може усунути порушення. Хоча є ще опція оскаржити висновок Держаудитслужби (до 30 липня).

Імовірно, тендер скасують

У ProZorro поки що немає рішення КП «Теплоенерго» за результатами перевірки Держаудитслужби. Ми спитали в голови тендерного комітету підприємства Віктора Ворожбітова: яким чином КП «Теплоенерго» усуватиме порушення?

 

- Висновок Держаудитслужби був опублікований за 5 хвилин до того, як ми могли внести зміни у тендерну документацію. Тобто це фізично неможливо було зробити, - каже Віктор Ворожбітов.

 

За його словами, сьогодні тендерний комітет колегіально ухвалить рішення щодо вимог Держаудитслужби. Розглядається й варіант про скасування тендеру. Яким буде остаточне рішення КП «Теплоенерго», ми повідомимо згодом. Слідкуйте за онровленням новини.

 

Раківка може залишитися без опалення

Реконструкція теплових мереж на Раківці (тобто їх перенесення) — перший етап будівництва нової котельні мікрорайону. Заради цих робіт на мережах Раківці навіть раніше терміну відключили гарячу воду — сидять люди без неї з 13 травня до 30 вересня. До цієї дати роботи мали бути завершені. Але сьогодні 19 липня, і результати тендеру під великим питанням. На новий тендер піде, принаймні, два місяці, а там і зима не за горами — міняти мережі буде ніколи. Дана ситуація ставить під загрозу опалювальний сезон на Раківці. Робота на попередніх умовах з ТЕЦ КВБЗ на старих мережах залежатиме винятково від доброї волі вагонзаводу.


Нещодавно на сайті підприємства (яке, до речі, є учасником тендеру) з'явилася стаття «Історія з котельнею на Раківці або Біг по колу», де висловлюється версія, що міська влада хоче на рік відтягнути будівництво котельні, бо ніяк не може розпочати реконструкцію мереж. На КВБЗ нагадують: залишилося зовсім мало часу до 30 вересня. І якщо строки знов відкладатимуться, керівництво від КВБЗ на сесії вимагатиме покарати винних за зрив термінів будівництва.


«Але такий хід подій навряд чи порадує мешканців Раківки, адже за кілька місяців у двері постукає осінь і нікому не хочеться зустрічати її в холодних домівках, марно відкриваючи вентилі кранів у намаганні, врешті-решт, насолодитися гарячою ванною чи душем», - на КВБЗ недвозначно натякають, що Раківка таки може залишитися без опалення.

Додано: КП «Теплоенерго» скасувало торги

Як ми й передбачали, КП «Теплоенерго» скасувало процедуру відкритих торгів на реконструкцію теплових мереж Раківки. Протокол тендерного комітету щойно оприлюднений у ProZorro. Причина скасування - неможливість усунення порушень законодавства, що виникли під час закупівлі (відповідно до ст. 31 Закону «Про публічні закупівлі»). Тепер тендер, який провалило комунальне підприємство, мають оголосити заново, а час іде, зима все ближче.  


 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

417
19 липня 2019 13:40

Гарне фото, на фоні білборду фіолетової команди. 


3 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх