Кременчуцький завод техвуглецю взяв курс на міжнародний екостандарт

18.07.2019, 12:00 Переглядів: 3 965 Коментарів: 6

 

Завод технічного вуглецю вже відповідає екологічним вимогам європейської спільноти, а на початку 2020 року підтвердить це документально. Триває процес сертифікації. Директор ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» Вячеслав Яворський розповів, що вже зробило підприємство для екобезпеки кременчужан

Дбаючи про чисте повітря, на заводі змінили логістику 

- Вячеславе Вікторовичу, завод технічного вуглецю часто опиняється в центрі уваги містян та влади, коли мова йде про екологічні проблеми. На останній сесії міської ради знову піднімали питання про те, що КЗТВ негативно впливає на повітря. Депутат, який готував проект рішення, навіть пропонував заборонити роботу заводу. Що ваші представники відповідали на ці претензії?



- Питання про вплив заводу на екологію не вперше піднімалося на сесії саме в такому контексті. Але знову проект рішення не отримав підтримку депутатського корпусу. І я думаю, депутати не проголосували за даний проект не лише тому, що підприємство виконує всі екологічні заходи, але й тому, що останнім часом немає звернень громадян. На підприємстві цілодобово чергує диспетчер, який тримає зв’язок із оперативною службою виконкому. Якщо є скарги, їх одразу передають на завод. Диспетчер інформує мене особисто. Але останнім часом скарг не надходило. Тобто немає приводу звинувачувати підприємство у якихось порушеннях чи негативному впливі. Ми регулярно оприлюднюємо інформацію про те, які заходи виконує підприємство для зменшення та запобігання впливу на довкілля, про це доповідали й депутатам. Провели низку досліджень викидів на вміст ароматичних вуглеводнів та важких металів у державному «Інституті громадського здоров'я імені Марзєєва». Виконували рекомендації науковців. Так, змонтовано систему конденсації і збору викидів із буферних ємностей на дільниці підготовки сировини. Ми показували її і меру, і депутатам, і представникам громадськості, бо КЗТВ є максимально відкритим щодо питань екології.


- Є якісь нові заходи для зменшення негативного впливу на довкілля?


- Ми проаналізували скарги, які надходили раніше з приводу неприємних запахів у повітрі. Виявили, що численні звернення співпадали з тими періодами, коли на станцію надходили залізничні цистерни з сировиною. Зваживши на це, змінили логістику: домовилися про постачання сировини автотранспортом, аби зменшити і цей фактор впливу на навколишнє середовище. Зараз основна маса сировини надходить автомобільними цистернами, а не залізничними. Тобто ми реагуємо на звернення, вкладаємо кошти у виконання екологічних програм і доводимо, що підприємство вже подбало про екологічну безпеку кременчужан.


Викиди зменшені у 5 разів

- Як саме ви можете підтвердити, що підприємство екологічно безпечне? Які заходи для підприємства наразі в пріоритеті?


- Завдяки впровадженню екологічних заходів викиди шкідливих речовин за 5 років (із 2014 до 2018) зменшилися у 5 разів, це офіційні дані досліджень. При цьому виробництво технічного вуглецю збільшилося. Ми розпочали програми з сертифікації нашого підприємства за міжнародним екологічним стандартом ISO 14001. Це важливо і для співпраці з нашими партнерами за кордоном. Ми експортуємо продукцію до ЄС, а там звертають величезну увагу на дотримання екологічних вимог. На жаль, в інтернет-ЗМІ час від часу з’являються якісь інсинуації про шкідливий вплив заводу на довкілля. Споживачі нашої продукції це читають і цікавляться, якою є ситуація насправді. І щоб остаточно довести, що звинувачення на нашу адресу безпідставні, нам дуже важливо підтвердити відповідність міжнародному стандарту.


- Перед сесією, яка розглядала резонансну пропозицію про закриття заводу, вашим фахівцям доводилося ходити на депутатські комісії, відповідати на питання. Чи є питання, які ви залишили без відповіді і відклали на потім?


- Ні, на всі питання ми відповіли. Усі доручення, які до цього давала спеціальна робоча група при виконкомі, ми виконали відповідно до плану заходів з екобезпеки. Так, ми провели техніко-екологічне налагодження котла-утилізатора, ремонт вентиляційних установок та інші заходи – у повному обсязі, відповідно до екологічної програми. Усі кошти, заплановані на її виконання, ми освоїли. І в цьому році 13,5 мільйона гривень уже спрямували на виконання екологічних програм.


Акціонери збільшили витрати на екологію

57,5 млн грн спрямував КЗТВ за 5 років (2014-2018) на виконання екологічних програм.

Для порівняння: у 2014 році сума складала 3 млн грн, у 2016 – 23 млн грн, у першому півріччі 2019 року вже використано 13,5 млн грн.


- Сума коштів, яку спрямовує КЗТВ на екологію, як свідчить статистика, щороку зростає. Це пов’язано з новими екологічними стандартами чи з чимось іншим?


- Цифра зростає передусім тому, що обладнання старіє, а прогрес не стоїть на місці. Потрібно міняти фільтрувальні рукави, вкладати кошти в нове обладнання, нові установки. Це розуміють акціонери нашого підприємства, і передусім голова Наглядової Ради – Мирослав Балдіс. Тому фінансування екологічних заходів і збільшене. Ми слідкуємо за вимогами часу і робимо все, щоб відповідати новим міжнародним екологічним стандартам. Це повсякденна праця. Співпрацюємо з Державною екологічною інспекцією. Вона не лише перевіряє нас, але й підказує, на що звернути увагу, що потрібно вдосконалити. І ми виконуємо настанови.


- Коли востаннє ваше підприємство перевіряла екологічна інспекція?


- На початку цього року. Перевірка була позаплановою – за скаргою. Але жодних порушень в результаті перевірки екологічна інспекція на нашому підприємстві не виявила. 


  


Промислова зона заводу зараз нагадує квітучий сад: щороку тут вдосконалюють ландшафтний дизайн, висаджують троянди

КЗТВ пройде міжнародну екологічну сертифікацію на початку 2020 року

- Які маєте плани стосовно впровадження екологічних заходів на майбутнє? Який новий досвід, можливо, хотіли б запозичити за кордоном?


- Як я уже сказав, наша головна мета – отримати сертифікат на відповідність міжнародному стандарту ISO 14001. Усі споживачі нашої продукції звертають увагу на те, чи має підприємство такий сертифікат. Цей екологічний стандарт свідчить і про соціальну відповідальність компанії. За ним стоїть екологічна безпека нашого продукту, що використовується не лише в автомобільних шинах, а й у тих засобах, якими люди користуються щодня: це гумотехнічні вироби в офісах, у побуті. Наша продукція проходила атестацію у міжнародних лабораторіях. Ми маємо підтвердження на відповідність стандарту, впровадженому для продукції європейською хімічною асоціацією. Контролюємо вміст важких металів у продукції та низку інших показників – за вимогами Європейського Союзу. Тобто ми вже виконуємо вимоги, а зараз ще й підтвердимо відповідність міжнародному стандарту.


- Чим цей стандарт відрізняється від попереднього? Адже ваше підприємство й раніше проходило сертифікацію.


- Зараз ми маємо сертифікат на продукцію ISO 9001, впроваджений раніше. Ми його використовуємо і кожного року підтверджуємо відповідність. Цей сертифікат містить елементи екологічного стандарту, тобто вже в рамках ISO 9001 ми робимо все, щоб відповідати екологічним вимогам європейської спільноти. Але конкретний екологічний стандарт ISO 14001 вимагає документального підтвердження всіх заходів, які унеможливлюють порушення екологічних вимог, врахування ризиків щодо можливого негативного впливу і запобігання цим ризикам. Тобто цей стандарт ставить ще жорсткіші вимоги до підприємства. І ми готові виконувати ці вимоги.


- Коли ви плануєте отримати цей сертифікат? Скільки на це піде часу?


- Плануємо отримати його на початку 2020 року. Процес сертифікації тривалий. Зараз йде підготовка документації, навчаємо наших співробітників. Це копітка робота, але вона того варта, бо остаточно підтвердить і безпечність нашої продукції, й екологічну безпеку самого підприємства для кременчужан, для їхнього здоров’я, життя. Для заводу технічного вуглецю це понад усе, бо ми – соціально відповідальна компанія.



Ми всі – кременчужани, живемо в цьому місті, дихаємо його повітрям і зацікавлені в тому, щоб усім нам було безпечно та комфортно, - підкреслює Вячеслав Яворський.  

Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

4 363
1
18 липня 2019 12:58

предвыборная брехня


8 3
0
18 липня 2019 16:41

За останній час я запаху не відчуваю. Можливо вітер дме не в мій бік? Раніше зранку був стійкий запах по усьому молодіжному.


2 0
0
18 липня 2019 17:54

Цитата: zzzzzz

предвыборная брехня

Яворський никуда не баллотируется.


3 1
118
18 липня 2019 18:06

Цитата: DonaldTroop

За останній час я запаху не відчуваю. Можливо вітер дме не в мій бік? Раніше зранку був стійкий запах по усьому молодіжному.

воняло  недели  2 назад 


1 0
0
19 липня 2019 01:54

Стандарт ISO 14001 не має жодного стосунку до виборів. Серед кременчуцьких підприємств першим відповідність цьому стандарту підтвердила GTI Україна (тютюнова фабрика бувша). Власне цей стандарт містить вимоги до системи управління підприємством у сфері екології. Новина дуже позитивна і співчуваю тим, хто все намагається принизити, вважаючи за "предвыборная брехня".


4 0
104
19 липня 2019 07:11

Вони действительно стало меньше. Но спать с открытыми окнами не рискуем. В основном травят ночью. Вот вопрс. Если все ,что наговорил здесь деректор правда, возможно у нас и улучшится экология а там глядишь и жизнь в стране. Мечтать не вредно, но так хочется.


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх