У кременчуцький табір «Зоряний» купили картопельку по 47,7 грн за кілограм. Керівництво табору заявило про свою помилку (додано)

18.06.2019, 18:44 Переглядів: 10 992 Коментарів: 14

Договір на постачання товару не містить специфікації, де вказана ціна за кілограм, та її можна вирахувати

 

29 травня комунальний дитячий табір «Зоряний» (директор Григорій Угніч, одночасно депутат Кременчуцької міської ради) уклав угоду з ФОП Малик Наталією Миколаївною на постачання картоплі продовольчої на суму 195 тис грн. Договір розміщений у системі електронних закупівель ProZorro. Звертаємо увагу: закупівля товару близька до порогу: якби продукція коштувала б 200 тисяч гривень та вище, заклад мав би в обов'язковому порядку проводити тендер.

Натомість тендер не проводився — товар купили в одного продавця. Угода не містить специфікації, де вказана ціна за одиницю товару. Проте її легко вирахувати: у інформації про закупівлю вказана кількість товару — 4088 кг. Ділимо 195 тис грн на 4088 кг — і отримуємо результат.

 

Тобто один кілограм картоплі за цією угодою коштує 47,7 грн. При цьому наприкінці травня на ринку молоду відборну картоплю нового урожаю можна було купити по 25 грн/кг. Отже, 47 гривень - якась дуже дорога картопелька.

 

Цікаво, що у квітні дитячий табір «Зоряний» уже проводив тендер на закупівлю картоплі продовольчої. Очікувана сума закупівлі складала 279,5 тис грн за 23000 кг. На тендер прийшло п'ять учасників. У результаті аукціону ціна суттєво знизилася, і переможець запропонував партію товару за 204,01 тис грн (тобто по 8,87 грн/кг).

 

Проте тендер було скасовано через скаргу дискваліфікованого учасника — ФОП Мазаратій Наталії Іванівни, яка пропонувала партію товару ще дешевше: за 202,63 тис грн (тобто по 8,81 грн/кг).

 

Як бачимо, після скасування тендеру, результатом якого була цілком прийнятна ціна на картоплю, товар купили без торгів за фантастичною ціною.

 

Щоправда, на картоплю нового врожаю на суму 84,57 тис грн табір «Зоряний» уже вирішив провести тендер.

 

Нагадаємо, на сесію Кременчуцької міськради був винесений проект рішення про зниженні порогів закупівель. Це унеможливило б купівлю картопельки в обхід тендеру по 47,7 грн. Ціна на їжу в таборі врешті впливає на вартість дитячої путівки, тобто ухвалення рішення про зниження порогу у кінцевому результаті захистило б гаманці кременчуцьких сімей від завищених витрат.

 

Натомість депутати не проголосували за зниження порогів закупівель. Депутат (і директор табору «Зоряний») Григорій Угніч, відомий також як борець за сімейні цінності, голосував проти зниження порогів. Тепер купує картоплю по 47,7 грн. 




Керівництво табору помилилося з ціною на картоплю

Після публікації матеріалу про ціну на картоплю у таборі «Зоряний» по 47,7 грн з редакцією зв'язався представник підприємця ФОП Малик (продавця картоплі). Він стверджував, що за ціна на картоплю набагато нижча, ніж та, яка прослідковується у публічних документах.


Журналіст «Телеграфа» направив інформаційний запит директору табору «Зоряний». Зокрема, ми просили додаткові угоди до договору (якщо такі укладалися) та накладні на товар з моменту укладення договору до сьогоднішнього дня (18.06.19 р.).


Заступник директора табору «Зоряний» Віталій Явтушенко, який відповідає за закупівлі, сьогодні наприкінці дня привіз нам накладні особисто. Ось ці накладні за 5,7 та 10 червня, де ціна на картоплю — 12 грн 95 коп. Додаткові угоди, як повідомив він, не укладалися. За його словами, при оприлюдненні звіту про укладений договір допущена механічна помилка щодо кількості товару.


  

    


Підкреслимо: договір не містить ні специфікації, де вказана ціна за одиницю товару та його кількість. Отже, деталі закупівлі не є прозорими (кожен раз треба просити накладну на товар, щоб побачити його ціну). Звідси — наші питання до заступника директора табору.


- Ви надали документи про іншу ціну товару, ніж та, що фактично вказана в системі ProZorro. Чому в ProZorro вказана саме така інформація (з якою ціна картоплі — 47,7 грн)?


- Мала місце механічна помилка. Фактично мова йде про кількість 14 088 кг. Буде більш об'єктивна й ціна. Розумієте, у мене багато договорів, які я оприлюдню в системі ProZorro, інколи по 8-10 штук на день. Через велику кількість і мала місце механічна помилка. Я не відмовляюсь від цього факту. Але після того, як я накладаю електронний цифоровий підпис, ніякі зміни внести не можу. Договором у нас не передбачена специфікація.


- Чому не передбачена? Це було б більш прозоро, є рекомендації МЕРТ. Коже батько кожної дитини міг би побачити, за якою ціною у табір купують картоплю, це важливо.


- Можливо, ви праві. Це, мабуть, потрібно робити. Є рекомендації, але законом «Про публічні закупівлі» прямо не передбачено.


- Чому ви не робите цього з власної ініціативи?


- У тендерних договорах я викладаю специфікацію, тому що там фіксована ціна. А в прямих договорах ми визначаємо номенклатуру та ціну в рахунках на конкретні товари.


- За тендером, який був скасований ціна на картоплю мала б складати 8,87 коп. Ви закупили майже по 13 гривень.


- Процедура була відмінена через неможливість усунути порушення у ході закупівлі. Була подана скарга, були порушення в тендерній документації, які не дозволили провести нам на законних підставах цю закупівлю.


- Це ми побачили. Тобто ваша помилка коштувала суттєву різницю в ціні на кожному кілограмі картоплі (4 грн — ред.)?


- На той момент, коли проходила закупівля, за матеріалами моніторингу, вартість картоплі була на рівні 13 грн. Це питання демпінгу. Я умовно можу ввійти з ціною 1 коп, виграти його, а потім підвищувати ціну на 10%.


- Але, тим не менш, вам пропонували за нижчою ціною. І зараз є неприємна ситуація, оскільки люди у  договорі не бачать реальної ціни на товар. Ви не думаєте змінити підхід до ваших договорів: вказувати специфікацію товару в усіх угодах — і тих, що йдуть через тендер, і в допорогових? Це зніме питання.


- Я згоден, якщо буде документ, що регулює ці питання. Я бачу це так: якщо у повноваженнях місцевої влади, нехай юридичний відділ (виконкому — ред.) розробить типовий договір, ми будемо робити, питань нема. Я згоден, що в даному випадку варто було б показати ціну на товар.


Наостанок 

А ми знову взяли в руки калькулятор. Ділимо 195 тисяч гривень на 14 088 кг — і отримуємо вже 13,84 грн (не 12,95 грн). Тобто ціна цілком може бути збільшена, особливо якщо врахувати, що ніде у публічному просторі взагалі не фігурує кількість товару — лише помилкова цифра без одинички на ProZorro та усні пояснення Віталія Явтушенка.


Отже, ми побачили реальну ціну на картоплю у накладні — і зраділи, що таки не по 47 гривень. Але нас абсолютно не радує якість договорів, які укладає комунальний заклад. Бо вони складені так, що допускають маніпуляції з ціною та кількістю.


Раніше Лариса Гориславець, представниця ГО «Європейський клуб», яка моніторить публічні закупівлі, виступила на бюджетній депутатській комісії, де говорила про необхідність знизити пороги закупівель і про якість договорів. У питанні якості договорів та обов'язковості специфікації її підтримав голова бюджетної комісії Олександр Плескун. Дійшли ло того, що доручили юрвідділу розробити типові договори. Здається, настав час для бюджетної комісії проконтролювати своє доручення.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 14

130
1
18 червня 2019 09:40

А здесь вам тоже Зеленский виноват? Или может все таки вороватая шайка во главе с депутатом? Ясное дело, что разбирательств не будет, не впервой аналогичные дела о завуалированном хищении спускаются на тормозах. А полиция могла бы и проверку устроить хотя бы для галочки, но им сидеть в прохладных кабинетах более удобно, чем устанавливать все обстоятельства хищения. Так и живём, а вы возмущаетесь почему так плохо.


46 5
1 177
18 червня 2019 09:52

Когда *** попадет в Ад, его там черти будут в изобилии кормить картохой. ****


28 3
735
18 червня 2019 10:43

Зато Робимо Кременчук Краще уже вовсю в соцсетях...


24 1
325
18 червня 2019 10:43

Бесстыдство и безнаказанность


28 1
0
18 червня 2019 12:39

Вчера буквально смотрел расследование, где приближенный к дякуле агромиллиардер, за 2018-й год получил четверть всех дотаций для сельского хозяйства всей страны (более 900 млн. грн)... а тут картошка по 40 грн... Наша ряба - из приближенных, получил дотаций на 52 млн грн... прям убыточные все такие, что аж впадлу свои деньги в бизнес вкладывать, лучше - бюджетные. А мы так "отлично" и живём, слушая, что надо затянуть пояса и заплатить за отопление, потому что не начнётся следующий отопительный сезон... пускай и не начинается! 


27 0
0
18 червня 2019 13:13

Это мошенничество чистой воды! А родители чешут голову и спрашивают друг у друга: "Почему такие дорогие путёвки, по 14000 грн за смену?" А дядя депутат, наверное, решил подарить "Лексус" на ДР своей молодой подружке...


31 2
0
18 червня 2019 13:44

"Как можно жить нормально, когда закона нет,
когда на всё наплевали, когда всё в наглую?  -  Безнаказанность рождает беззаконие " Виталька, деньги тебя не спасут. P.S. И Шапик тоже.....


26 1
1 088
18 червня 2019 14:54

Мдааа, корупцию и откаты никто НЕотменял!!!

Европа!


15 1
0
18 червня 2019 17:53

Табір є комунальним, на сайті дивився то ціна путівки 6195 грн. Для зрівняння подивився путівки в інші табори "Чайка" - 7980 грн; "Горизонт"- 8715 - 8925 грн; "Сонячний" також до 10 000 грн. Гадаю, що просто якась помилка щодо тендеру. Заклад гарний, діти задоволені, харчуют 6-ть разів в день, моя дитина в минулому році відпочивала задоволена і на 2 тур буде їхати знову!))


10 25
157
18 червня 2019 19:26

Цитата: vladislav90

Табір є комунальним, на сайті дивився то ціна путівки 6195 грн. Для зрівняння подивився путівки в інші табори "Чайка" - 7980 грн; "Горизонт"- 8715 - 8925 грн; "Сонячний" також до 10 000 грн. Гадаю, що просто якась помилка щодо тендеру. Заклад гарний, діти задоволені, харчуют 6-ть разів в день, моя дитина в минулому році відпочивала задоволена і на 2 тур буде їхати знову!))

А якби проводилися тендери та закупівлі за ринковими умовами та вівся нормальний документообіг то вартість вашої путівка могла б бути ще меншою, або табір отримував менше дотацій, або взагалі б зробив хоч якийсь додатковий ремонт або закупівлю обладнання на зєкономлені кошти і тоді ваша дитина могла бути ще більш задоволена за ті самі кошти.


18 1
0
18 червня 2019 21:27

"Ошибки?!!.. Надо не признавать! Их надо смывать! ***"


7 1
4 365
1
18 червня 2019 21:30

Цитата: Вольвовод
А здесь вам тоже Зеленский виноват?
конечно порох же виноват, это и так видноsmile
Цитата: VsegdaProtiv
буквально смотрел расследование
smile рабиновича тоже смотрите?
Цитата: DarkFolko
та вівся нормальний документообіг
так организуйте нормальное функционирование и нормальный документообиг в прозоро. Кто нибудь пробоват туда договор вбить, или поучавствовать в торгах?



5 9
73
18 червня 2019 22:08

Цитата: VsegdaProtiv
Наша ряба
Сегодня попалось "НАША РЯБА» ВОЗГЛАВИЛА МИРОВОЙ РЕЙТИНГ САМЫХ ОПАСНЫХ ДЛЯ ЧЕЛОВЕКА ПРЕДПРИЯТИЙ «Наша Ряба» возглавила мировой рейтинг самых опасных для человека предприятий Крупнейший производитель мяса птицы, мясных полуфабликатов и колбасных изделий в Украине, Мироновский хлебопродукт (МХП), который выпускает свою продукцию на рынок Украины под торговыми марками «Наша Ряба», «Легко», «Бащинский», стал одним из лидеров рейтинга самых опасных для человека и окружающей среды глобальных компаний.""Наличие вредных средств в мясе «Наша Ряба» ранее подтверждали результаты расследования журналиста издания «Антикор». «Показатель уровня антибиотика в мясе птицы на прилавке составил 0,9 ед/мл при норме 0,01 ед/мл. загрузка... Показатели кислотного и перекисного числа также показали значительное превышение нормативов ГОСТа: при норме перекисного числа для охлажденной курицы в 0,01 йода, показатель мяса «Наша Ряба» составил 0,5% йода, а кислотное число составило 5 мг KOH при максимально допустимой норме 1 мг KOH. Кроме того, исследование показало значительное превышение нормы зараженности мяса болезнетворными бактериями."



"Об этом свидетельствуют результаты исследования ежегодного индекса Collers, запущенного сетью инвесторов FAIRR. 


4 0
0
18 червня 2019 22:13

помилка"?)) ладно - в цене может и "помилка", а вот в весе, то уже интересно) сумма походу не изменилась, только вот количество картошки - да, увеличилось)) из чего назревает следующий вопрос - сколько детей планирует принять "Зоряній", чтобы успеть им скормить фуру картошки)) или привозим 100 кг -а по бумажкам - тонну?)) 


15 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх