Нова труба: кременчуцьке «Теплоенерго» скупилося майже на 10 мільйонів в улюбленого підрядника

20.03.2019, 17:12 Переглядів: 3 918 Коментарів: 2

    

Одразу три замовлення без тендерів віддали фірмі «Стікс-Оіл Інжиніринг», яка нещодавно разом з «Теплоенерго» засвітилася у кримінальній справі про закупівлю робіт із встановлення димової труби на Занасипу

Комунальне підприємство «Теплоенерго» 15 та 16 березня уклало три договори на роботи з київським ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» на загальну суму 9,67 млн грн.


Звіти про укладені договори та самі договори оприлюднені у системі електронних закупівель ProZorro:


  • 4,68 мільйона гривень витратять на встановлення нової димової труби на котельні Першого Занасипу (на вулиці Маршала Говорова, 28А);
  • 4,5 мільйона гривень піде на проектування та технічне переоснащення котельні пологового будинку із заміною газовідвідного стволу та встановлення теплоутилізатора;
  • 494,6 тис грн – технічне переоснащення котельні пологового будинку зі встановленням погодного регулювання.


Усі закупівлі допорогові – тобто тендер не проводився, конкуренції не було – натомість укладені прямі договори з підрядником. Пороги на роботи для КП «Теплоенерго» (як для суб'єкта господарської діяльності в сфері теплопостачання) складають 1 млн грн на товари та послуги та 5 млн грн на роботи. Варто зазначити, що система ProZorro пропонує чіткий алгоритм, як вийти на відкриті торги і поторгуватися, навіть якщо йдеться про невеликі суми коштів. Можна провести конкурентну закупівлю й на допорогах, але кременчуцькі замовники (у тому числі й КП «Теплоенерго»), навпаки, з успіхом обходять тендери, натомість платять гроші з бюджету улюбленим підрядникам. На це, зокрема, звертали увагу активісти ГО «Європейський клуб», які моніторять закупівлі у Кременчуці.




Улюблений підрядник КП «Теплоенерго»

ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» якраз є улюбленим підрядником КП «Теплоенерго». Як ми повідомляли раніше, у 2018 році КП «Теплоенерго» замовило в цієї фірми послугу з розробки схеми теплопостачання міста на суму 999 999 грн. Усього 1 гривні «не доклали» в ціну закупівлі, щоб перейти поріг, за яким обов’язковим стає проведення тендеру.

 

Загалом минулого року КП «Теплоенерго» придбало в улюбленого підрядника через неконкурентні закупівлі товарів, робіт та послуг на суму понад 13 мільйонів гривень, уклавши з ним 8 прямих угод. Серед таких угод – і роботи зі встановлення димової труби на Третьому Занасипу на суму 4,8 мільйона гривень. Тепер посадові особи Кременчуцкої міськради, КП «Теплоенерго» та ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» фігурують у кримінальній справі. Правоохоронці підозрюють, що стару трубу купували як нову. Розслідування триває, а тим часом КП «Теплоенерго» продовжує купувати без тендерів у «Стікс-Оіл Інжиніринг».


 


Чому знову «Стікс», і чому знову допорогові закупівлі? – запитали ми в керівника КП «Теплоенерго» Віталія Одношевного.  Він волів не відповідати на це питання, лише зауважив, що кримінальна справа надумана. Проте 19 березня розповів нам про самі роботи, які будуть виконані на котельнях  – це тема окремої публікації, яку ми готуємо.

Куди ведуть зв’язки «Стіксу»

Роботи з переоснащення котелень, які закупило «Теплоенерго», потрібні місту – з цим не посперечаєшся. Але ж і потрібні речі доцільніше купувати на тендерах, а не в улюблених фірм. Втім, в КП «Теплоенерго» так не вважають.

 

Чому комунальне підприємство з року в рік демонструє таку палку прихильність до ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг»?  Є версія про хороші зв’язки самої фірми.


Громадський активіст Олексій Северин, який займається моніторингом закупівель, написав на сторінці у Фейсбук: «А працює в фірмі дружина начальника відділу контролю у сфері ЗЕД управління аудиту фінансових установ та валютного контролю Департаменту аудиту ДФС (Київ). Співпадіння?»

 

Ми перевірили цю інформацію у відкритих джерелах. У декларації начальника відділу ДФС Ляшка Юрія Валентиновича знайшлася дружина Ляшко Надія Петрівна, яка вказала в доходах зарплату за основним місцем роботи – у ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг».

 

Співпадіння цікаве, бо фірмі ТОВ «Стікс-Оіл Інжиніринг» постійно дають заробляти саме на допорогових (неконкурентних) публічних закупівлях. За 2018-2019 роки «Стікс» уклав 33 угоди на суму 51,6 млн грн. Із них 32 – допорогові неконкурентні на суму 41,5 млн грн (дані отримані за допомогою аналітичного модуля bi.prozorro.org). І лише одне замовлення отримане через тендер.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 457
20 березня 2019 17:16

опять бушную трубу прикупилиsmile, или они одну и ту же торгуют....


4 1
1 031
21 березня 2019 10:38

 На відомому сайті вся інформація по Постанові (справі та провадженню).


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх