«Не вимагай від дітей більше, ніж вони можуть», - тренер з волейболу Станіслав Шаляпін

1.03.2019, 13:32 Переглядів: 8 429 Коментарів: 1

 

Про секрети успіху, розвиток волейболу та мрії поділився з «Кременчуцьким Телеграфом» Заслужений тренер України Станіслав Шаляпін

Заслужений тренер України з волейболу Станіслав Шаляпін у переддень свого ювілею поспілкувався з «Кременчуцьким Телеграфом». Саме сьогодні, 1 березня, Станіслав Володимирович святкує своє 70-річчя, а влітку на нього чекає ще один ювілей – 45 років тренерської кар’єри. Станіслав Шаляпін стояв біля витоків та розвитку волейболу у Кременчуці та на Полтавщині, понад 20 років очолював ДЮСШ №2, став співавтором навчальної програми з пляжного волейболу.


Спортивний шлях


Навчаючись у 8 класі, Станіслав Шаляпін вперше пішов на тренування з волейболу. Тренувався в ДЮСШ, яке знаходилося в костелі (зараз Свято-Миколаївський собор - ред.) під керівництвом Віктора Яковича Ребруна. Далі були тренування в клубі «Вагонобудівник», де грав на першість області та України аж до самої служби в армії.


- Коли я грав у волейбол, він культивувався на підприємствах міста: КрАЗі, Нафтохіміку, вагонобудівному заводі, - зазначив Станіслав Володимирович. - Тоді в чемпіонаті Кременчука змагалося близько 10 команд.


Після служби й навчання повернувся до СК «Вагонобудівник», але вже у якості тренера.


 


39-річний шлях у КДЮСШ №2


У 1980 році Станіслав Шаляпін розпочав роботу в ДЮСШ №2 й досі продовжує виховувати молоде покоління. Від початку роботи в спортивній школі Станіслав Шаляпін тренував як команду дівчат, так і хлопців, проте згодом від тренування хлопців довелося відмовитися.


- У мене тоді була команда дівчат і команда хлопців 1968-1969 року народження. Саме вихованці 1969 року народження першими в історії Кременчука стали чемпіонами України, до цього часу у нашому місті такого не було, – зазначив Станіслав Шаляпін.


Варто відзначити Олександра Шадчина - бронзовий призер чемпіонату світу, володар Кубка світу, чемпіон Світу та Європи серед молодіжних команд, гравець збірної України, чемпіон Італії та Німеччини, ставав третім призером чемпіонату Бразилії. Тепер він разом із дружиною Вікторією Погорелою тренують дітей в Італії.


- Олександр Шадчин та Віктор Коломоєць, який зараз викладає в університеті – це два спортсмени, які вийшли у нас з одного набору, грали в збірній, ставали чемпіонами Європи та світу серед молодіжних команд, - додав тренер.


 


Дівчата vs хлопці


На початку 80-х постало питання - кого тренувати: дівчат чи хлопців. До 1984 року ще були групи для дівчат та хлопців, проте згодом залишилися лише групи дівчат.


- Позаяк більше знаходилося тренерів для дівчат, мені запропонували стати тренером для дівчат, - згадує Станіслав Володимирович. – Це було пов’язано з тим, що необхідно було вирішити, де є хороші кадри, і ми могли більше проявити себе на першості області та України. Рішенням адміністрації ми «переключилися» на дівчат. Наші дівчата добре проявляли себе на змаганнях області та України, навіть входили до складу збірної України.


У 1999 році дівчата 1983 року народження стали чемпіонами України серед кадетів.


- У тому ж році Вікторія Погорелая увійшла до збірної України, й мене попрохали очолити збірну. В Хорватії ми посіли лише 9 місце, хоча мали можливість піднятися вище, - сказав Станіслав Шаляпін.


З Вікторією мала їхати ще одна кременчужанка, Оксана Бейкун (зараз Дьогтєва), проте в Києві нас поставили перед фактом, що в команді має грати киянка. Згодом до збірної входила ще одна вихованка Станіслава Шаляпіна – Яна Іванченко, яка їздила на змагання до Німеччини. Проте Станіслав Володимирович на той час уже не тренував збірну, бо хто тренував – той знаходив кошти на виїзні ігри.


- Дівчата 1991 року народження виграли Дитячу лігу з волейболу, а вихованки Олена Марусіна та Леся Слабченко стали чемпіонками України з пляжного волейболу, – додав Шаляпін.


У 1993 році була створена волейбольна команда дівчат на базі ДЮСШ №2, яка виступала у чемпіонаті України. За два роки дівчата з Другої ліги піднялися у Першу, а за рік вибилися у Вищу лігу. І ось уже майже 20 років у Кременчуці немає жіночої команди, яка представлена в чемпіонаті України.


«У дівчат тонша психологія»


Є велика різниця в підготовці хлопців та дівчат – значну роль відіграє психологія.


- До хлопців більші вимоги – є завдання і його необхідно виконати. Якщо спілкуєшся з дівчатами, необхідно враховувати їхній психологічний стан. Можна трохи перетиснути, тоді вона злякається й не прийде на тренування, – ділиться тонкощами виховання тренер.


Станіслав Шаляпін мріє про відродження жіночої волейбольної команди, яка б грала в чемпіонаті України.


-

Зараз необхідно розпочинати спочатку: набрати молодь і на її базі створювати команду. Необхідно розпочинати з Другої чи Першої ліги, щоб поступово доводити до дорослої команди. Але все залежить від фінансів, - підсумував Станіслав Володимирович.


 


Про пляжний волейбол


Наприкінці минулого століття Станіслав Шаляпін разом зі своїм вихованцем Юрієм Козловим почав розвивати пляжний волейбол.


У Кременчуці з пляжним волейболом познайомилися наприкінці 80-х років, коли провели перші змагання. Засновниками нового виду спорту в Полтавській області стали Станіслав Шаляпін (серед жінок) та Юрій Козлов (серед чоловіків). З 1996 року після створення Комісії ФВУ з волейболу пляжного, збірні команди Кременчука регулярно брали участь у чемпіонатах та Кубках України серед чоловічих та жіночих команд, першості країни серед юніорів та молоді. Так,у 1997 році, одразу після офіційного створення, на змаганнях за Кубок України перше місце вибороли кременчужанки Вікторія Погорелая та Оксана Бейкун, які стали одними з перших в Україні майстрами спорту з пляжного волейболу.


Секрети виховання


- Секрет лише один – необхідно любити свою роботу, те, чим ти займаєшся, – поділився Станіслав Володимирович. – Як би суворо не ставився до дітей, але це - свої діти. Навіть якщо я на них «ричу», то роблю це по справі, й вони це знають. Також не вимагай від дітей більше, ніж вони можуть. Вимагай лише того, чого навчив. Не можна на грі вимагати того, що не відпрацював на тренуваннях.


 


Про рецепт щастя


- Приємно, коли твої вихованки здобувають перемоги, це означає, що ти вклав у них частинку душі. Ти вклав у них розуміння, що таке волейбол та здоровий спосіб життя, – додав Станіслав Шаляпін.



За всі роки Станіслав Шаляпін підготував понад 1000 вихованців. Деякі з них досягли успіхів не лише на українській, а й на міжнародній арені. Інша частина пронесла спорт через усе своє життя. Є й ті, хто приводить до тренера своїх дітей та онуків.

Теги: волейбол
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
15 березня 2019 09:28

:) хмм


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх