БлогЪ: Загальний аналіз крові, що це таке (доповнено)

23.01.2019, 10:01 Переглядів: 15 143 Коментарів: 2

 

Розглянемо, які показники входять до загального аналізу крові і що вони значать. Як правило, це п’ять показників, які визначаються: гемоглобін, кількість лейкоцитів та еритроцитів, лейкоцитарна формула, ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) та один, що розраховується - кольоровий показник

Завідуюча клініко-діагностичною лабораторією КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ірина Леонідівна Черкесова розповіла про загальний аналіз крові, що це таке і як розрізняти показники. 


Коли ми приходимо на прийом до лікаря, то лікар завжди рекомендує пройти цілий перелік лабораторних досліджень з діагностичною метою. І першим у цьому списку стоїть загальний аналіз крові – ЗАК. Кожен з нас хоча б раз в житті здавав цей аналіз Результати загального аналізу крові дозволяють лікарю зробити певні висновки. Давайте розглянемо, які показники входять до загального аналізу крові і що вони значать. Як правило, це п’ять показників, які визначаються: гемоглобін, кількість лейкоцитів та еритроцитів, лейкоцитарна формула, ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) та один, що розраховується - кольоровий показник.


Розглянемо кожний з цих показників.


Гемоглобін


Гемоглобін — один з найважливіших компонентів еритроцитів (червоних кров'яних тілець), функція якого полягає в транспортуванні кисню і виведенні з організму вуглекислого газу. Знижений гемоглобін може бути ознакою анемії, внутрішніх кровотеч або ураження внутрішніх органів. Також причиною низького показника гемоглобіну може бути неповноцінне харчування і виснажливі дієти.

А ось підвищений гемоглобін спостерігається при хворобах крові та серцевій недостатності. Норма гемоглобіну — 130-160 г/л для чоловіків і 120-140 г/л для жінок.


Еритроцити


Еритроцити - червоні кров'яні клітини, які містять гемоглобін. Зміна їх кількості не завжди свідчить про хворобу. Наприклад, підвищена кількість зустрічається у здорових людей, які знаходяться на великій висоті в горах, а знижений буває під час менструації у жінок.

Надлишок еритроцитів свідчить також про хвороби серця і легенів, а зменшена кількість - про анемії або хронічні запальні процеси.

Нормальні значення: у чоловіків - (4,0–5,1) х 10 в 12 ступені/л, у жінок - (3,7–4,7) х 10 в 12 ступені/л


Лейкоцити


Лейкоцити - білі кров'яні тільця - захисники нашого організму від шкідливих зовнішніх впливів. Відповідно підвищений рівень лейкоцитів говорить про запалення або інфекції. Іноді зміна їх рівня відбувається не внаслідок захворювання, а внаслідок стресу або фізичного навантаження. А ось нестача лейкоцитів говорить про вірусні інфекції.

Норма може змінюватися в залежності від віку і статі, але в цілому нормальним показником для всіх вважається (4,0–9,0) х 10 в 9-й ступеня/л.


Кольоровий показник (КП)


Кольоровий показник (КП) показує рівень вмісту гемоглобіну в еритроцитах. Він визначається, виходячи з дослідження крові на вміст еритроцитів та гемоглобіну. Нормальні значення 0,85-1,05.


За значенням кольорового показника визначають види анемії:

  • гіпохромні (КП менше 0,8),
  • нормохромні (КП в діапазоні 0,85 ? 1,05),
  • гіперхромні (КП більше ніж 1,1).


Лейкоцитарна формула


Лейкоцитарна формула є співвідношенням різних лейкоцитів. У клінічній практиці лейкоцитарна формула відіграє важливу роль, оскільки багато змін в організмі призводять до порушення формули: відсотковий вміст одних білих клітин крові збільшується за рахунок зменшення інших, і навпаки. Лейкоцитарна формула може вказувати на хід захворювання або на хід патологічного процесу, прогнозувати результат хвороби і появу ускладнень. Дані лейкоцитарної формули зіставляють з проявами хвороби. Норма цього показника залежить від конституції, статі та віку людини.


Основними складовими лейкоцитарної формули є нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, лімфоцити і моноцити. Всі вони виконують різноманітні функції.


Головна функція нейтрофілів - фагоцитоз, тобто поглинання і розчинення чужорідних частинок, але вони здатні розчиняти тільки дрібні частинки або клітини, і після їх розчинення гинуть.


Еозинофіли мають фагоцитарні властивості, тобто вони можуть поглинати і знищувати сторонні об’єкти, проте ця функція еозинофілів пов’язана в основному з алергічними процесами. Нормальний вміст еозинофілів в крові дитини складає до 7%, дорослої людини – до 5%.


Основне завдання базофілів – участь в алергічних і запальних процесах. У нормі їх зміст не повинен складати більше 1 відсотка.

Лімфоцити беруть участь в розпізнаванні антигенів, тому вони пов’язані з формуванням імунітету. У лейкоцитарній формулі дорослої людини лімфоцитів міститься від 19 до 37%.


Основне завдання моноцитів полягає у видаленні таких об’єктів як зруйновані клітини, бактерії, відмираючі клітини, комплекс антиген-антитіло та ін.  Нормальний вміст моноцитів до 10


Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ)


За цим показником спостерігають протягом хвороби, адже зазвичай він збільшується на 2-у добу захворювання і досягає свого піку, коли людина починає одужувати. Підвищення показників говорить про інфекції і запалення, також буває при травмах або операціях, після пологів і під час вагітності.


Норма для чоловіків - 2-10 мм/год, для жінок - 2-15 мм/год


Доповнено 


Завідуюча клініко-діагностичною лабораторією КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ірина Черкесова відповіла на питання читача: "А чого про норми у дітей не написали?"


Норми у дітей кожного із показників залежать від віку. У дітей до 1-го року норма залежить від місяця життя, а у новонароджених – від доби життя.


На прикладі гемоглобіну: у дитини при народженні гемоглобіну набагато більше ніж у дорослого. Через 3-5 днів після народження вміст гемоглобіну починає зменшуватися, досягаючи показників дорослих в 6-12 років. - додала лікар.

Теги: кров кровь
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

938
23 січня 2019 10:25

дуже зручна штука. Можна доволі переконливо визначити причини занедужання - вірусна чи бактеріальна інфекція. Шкода що немає в продажу (чи може я цим не цікавився) в аптеках експрес тестів перевірки рівнів вказаних параметрів, не довелось би оббігати поліклініки з їхніми чергами


6 1
0
23 січня 2019 14:36

а чого про норми у дітей не написали?


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх