КП «Теплоенерго» витрачає без тендеру 999 999 гривень на «розробку схеми...»

11.12.2018, 17:17 Переглядів: 5 592

 

Всього однієї гривні не вистачило, щоб оголосити тендер на «Розробку схеми оптимізації роботи централізованої системи». З виконавцем підприємство уклало пряму угоду, не намагаючись економити на закупівлі. «Не розумію, що тут такого?» - каже директор 

«Розробка схеми оптимізації роботи централізованої системи» коштуватиме комунальному підприємству «Теплоенерго» майже мільйон — 999 999 гривень. Якби це був мільйон, підприємство мусило б оголосити тендер і визначати переможця на конкурентних торгах. Але до порогу не вистачило всього 1 гривні — і КП «Теплоенерго» уклало пряму угоду з ТОВ «Стікс-Оіл Інжинірінг», розмістивши звіт у системі електронних закупівель ProZorro. Знайшли ми цю сумнівну допорогову закупівлю за допомогою сервісу DoZorro.




 


Що ж це за схема така?

Предмет закупівлі - «Розробка схеми оптимізації роботи централізованої системи теплопостачання міста Кременчук». За 999 999 гривень, відповідно до договору, фірма Стікс-Оіл Інжинірінг» береться оптимізувати систему теплопостачання — надати архітектурні, інженерні та планувальні послуги згідно технічного завдання.

Термін дії договору — до 31 грудня 2018 року, але обумовлюється, що він діє до повного виконання фірмою своїх зобов'язань. А календарний план роботи взагалі не містить чітких термінів.

Технічне завдання передбачає «розробку схеми теплопостачання до 2025 року, виявлення оптимальних технічних рішень з теплопостачання міста з урахуванням розвитку джерел генерації теплової енергії та теплових мереж, будівництва нових мікрорайонів та забудови міста Кременчук». Передбачаються (нарешті!) заходи для зменшення споживання газу потужностями «Теплоенерго», гідравлічні розрахунки по мережах і купа інших корисних речей.

Усе б добре, якби не закупівля, на одну гривню нижча від порогу (у замовників, які здійснюють закупівлі в окремих сферах господарювання, зокрема, сюди належить і теплопостачання поріг на товари та послуги складає 1 мільйон гривень).

Закупівля нас дуже подивувала. Адже КП «Теплоенерго» весь час не вистачає грошей. Так, з 1 січня знову підвищується тариф на опалення та гарячу воду — послуги цього підприємства. З бюджету йому виділили в цьому році вже 42 мільйона гривень. КП «Теплоенерго» весь час у боргах, а його працівники мітингують, вимагаючи зарплату. Закон передбачає можливість конкурентних закупівель навіть на допорогах. А тут же й про допоріг в одну гривню говорити соромно....

То чому ж не підприємству, яке в такому скрутному стані, не економити? Тобто не купити послугу за мільйон на відкритих торгах?

Про це ми й запитали директора КП «Теплоенерго» Віталія Одношевного, побувавши на зборах, де працівники скаржилися на невиплату зарплати. Тим більше, що така угода в підприємства не одна — ще купили на 997 942 гривні теплообмінників, теж на допорогах у ТОВ «Регіон Центр Груп» - фірми зі статутним капіталом у 200 тисяч гривень. Тобто сума угоди практично в п'ять разів перевищує статутний капітал фірми. Це важливо, бо в разі невиконання зобов'язань виконавець несе відповідальність у розмірі свого статутного капіталу. До того ж, за допомогою сервісу Opendatabot, ми дізналися, що фірма-постачальник теплообмінників змінила у 2017 році змінила профіль діяльності. Раніше вона торгувала картоном та гофром. 


«Не розумію, в чому проблема», - директор «Теплоенерго»

- Пане Віталію, ми моніторили закупівлі «Теплоенерго» і знайшли доволі цікаву — розробку схеми теплопостачання за 999 999 гривень. Чому ви не проводите тендер на цю закупівлю? Працівникам не вистачає на зарплату, то чому ви не хочете економити і виносити цю суму на торги?


- Угода вже укладена. Коли вона укладалася (24.05.18 року — ред.), всі працівники отримували зарплату. Затримка зараз один місяць. Я не розумію питання. Порушення закону відбулося, чи що?


- Ви оминаєте тендери, вказуючи суму угоди всього на гривню нижче від порогу.


- По-перше, це час (на проведення тендерів - ред.). Зараз ця схема вже виготовляється. Законодавець нам дав можливість працювати до тендерної закупівлі, ми використовуємо це. І третє, той, хто виграв тендер, не завжди гарантує нам виконання завдання. Тому ми користуємося тими засобами, які дає нам законодавець. Не розумію, в чому проблема.


- Шкода, що не розумієте. Ще одна угода — купівля теплообмінників на суму, близьку до мільйона. І знову сума близька до порогу, за яким треба поводити тендер. Яка ж нагальна потреба в купівлі теплообмінників у такий спосіб?


- Це виконується за кошти міста. Місто виділило мільйон на теплообмінники. Потреба зараз набагато більша, ніж ми закупили. І на наступний рік ми теж плануємо закупівлю теплообмінників.


- То чому не провести закупівлю на мільйон — якщо місто виділило мільйон?


- Терміни дуже стислі. На тендерну закупівлю потрібен великий термін. Якщо держава дозволяє нам використовувати методи, що дозволяють не користуватися тендером — так, ми їх використовуємо. Я не розумію, що тут такого?


Додатково директор «Теплоенерго» повідомив, що на розробку схеми теплопостачання піде два роки, а бюджет виділив на неї лише половину суми. Половину ж має передбачити підприємство з власних доходів. Тобто в разі економії кошти таки могли б піти на зарплату працівників.


Наостанок. КП «Теплоенерго» - комунальне підприємство, а значить, підконтрольне меру та депутатам. А відтак - виходить, вони й дозволяють керівництву підприємства гратися з допорогами, неефективно витрачаючи кошти. Дуже дорого обходиться платникам податків така гра, чи не так?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх