Президент «Кременя» Віктор Кобзистий про гру на базі НАТО та палац спорту

1.12.2018, 11:39 Переглядів: 3 762

 

Цікаве інтерв'ю: від зарплати гравців до ідеї відродження баскетболу в Кременчуці 

Президент баскетбольного клубу «Кремінь» Віктор Кобзистий розповів як відроджувалася кременчуцька команда, які зарплати в гравців та палац спорту. Про це та інше президент «Кременя» розповів в програмі «Люди з Кремня» Тарасу Ільїну.


Плани на сезон


- Ціль потрапляння в плей-оф та “обкатка” молодих гравців.

- Подивитися найближчий резерв.


Я розумію, що у нас більше йде розрахунок на хлопців 2004-2006 року народження, які зараз грають у ВЮБЛ. Це те, що нинішні гравці не отримали свого часу й зараз надолужують згаяне.


Втрата гравців та дитячих тренерів


На жаль, команду покинув Михайленко, Клапота, Кравець, Шаповал, які по 2 сезони відіграли у Вищій лізі. Вони виїхали за кордон на заробітки - не грати в баскетбол. І Кравець, і Михайленко крім того, що вони грали, вони тренували дітей. За 3 роки як існує команда, була створена дитяча школа баскетболу, яка охоплює всі куточки Кременчука. Діти не покидаючи свій мікрорайон можуть ходити на секцію баскетболу.


Як відроджувався БК «Кремінь»


У 2015 році ми були у Львові... Для підтримання форми грав за Кам'янець-Подільський у Першій лізі, де головним тренером був Євген Федоров.


Мав дитячу мрію, щоб Кременчук сезон або пару сезонів відіграв у Суперлізі. У нас така була потужна команда, яка виховала: 2 гравці збірної України, багато майстрів спорту України та майстри спорту міжнародного класу. Хотілося віддати борг своєму місту.


- Як Вам вдалося домовитися, щоб “Кремінь” зіграв одразу в Суперлізі? Вам тоді зіграло на руку 2 Суперліги?


- Так. Нам тоді пішла допомога не тільки від Крамар ЛТД, 2+2, Energy, нас тоді додатково профінансувати й ми змогли відіграти сезон. А наступного року коли відбулося об'єднання, Дніпро й Будівельник автоматом потрапили у Суперлігу. Після розмови з Михайлом Бродським була домовленість, що у Кременчуці потрібен спортивний комплекс, адже зал КДЮСШ №2 це шкільний зал й для змагань спорту вищих досягнень не підходить. На жаль, не врятувала нас додаткова вентиляція й освітлення. Проте завдяки допомозі керівництва міста вдалося встановити трибуни для вболівальників й вентиляцію.


Зігравши в плей-оф нам надійшов лист, якщо “Кремінь” на наступний сезон не вирішить питання щодо домашньої арени, то команду не допустять до Суперліги. Зрозуміло, що ми не змогли за такий короткий час вирішити проблему. Поки Вища ліга це стеля для кременчуцького баскетболу.


 


Щодо будівництва спорткомплексу


Були два шляхи розв'язання проблеми: придбання тенісного клубу “Прем'єр” або через виділення землі. Перемовини з тенісним клубом відновилися, але не знаю чим вони закінчаться. Щодо другого варіанту - землі, ми написали гарантійні листи під будівництво палацу спорту, зробили візуалізацію. На земельній нараді представив проект. Зараз цю земельну ділянку мають виставити на аукціоні. Цього року це навряд чи буде, адже зараз прийматиметься бюджет, у наших депутатів зараз голова болить про інше.


До Євробаскету в Кременчуці може з'явитися спортивна арена


За інформацією сайту Голос.ua в Україні може пройти чемпіонат Європи з баскетболу 2021 року. А щоб не втратити право на проведення турніру, як у 2015 році, меценат та президент Федерації баскетболу Михайло Бродський пообіцяв за власні гроші побудувати 5 ультрасучасних майданчиків класу NBA.


В попередньому списку міст є й Кременчук. Арени планують збудувати в Києві, Дніпрі, Кременчуці, Вінниці та Львові. У Кременчуці, за словами Бродського, побудують «бюджетний» варіант арени на 8 000 глядачів за $ 30 млн. В Києві буде найдорожчий проект за $ 100 млн, який вміщатиме до 20 000 глядачів. Варто відзначити, що по всіх містах, крім Києва, цифри приблизні. Проектувальники їх уточнюють, але бюджет може і зрости.


- У деяких містах поки немає клубів належного рівня, які зможуть використовувати арени після Чемпіонату. Але я вже веду переговори з місцевою владою і бізнесменами, щоб їх сформувати. Буде створена компанія з управління комплексами, щоб вони були окупаються завдяки проведенню концертів і заходів. Так що це бізнес-проект », - сказав Бродський.


Віктор Кобзистий - перший тренер, який сам покинув тренерський пост


В історії українського баскетболу за часів незалежності Віктор Кобзистий став першим тренером, який сам написав заяву на звільнення.


- Виїжджаючи на тур в Южне в мене відбулася розмова з президентом клубу. Президент повідомив, що у нас зібраний склад, який повинен бути чемпіоном. Ми тоді з доволі великим рахунком програли в Южному. Я тоді сказав, що якщо треба піти - я піду й написав заяву. Побажав їм у дачі, але з таким складом чемпіонами не стати, з останнього місця без підсилення нам не впоратися. Після приходу Плеханова клуб підсилився двома легіонерами, але ДніпроАЗОТ так і залишився на останньому місці.


За словами Віктора Кобзистого, покинувши “ДніпроАЗОТ” з посту тренера Віктора Кобзистого наштовхнуло на створення команди, структура якої повинна бути професійною від дитячої школи до професійної команди.


Хто заробляє більше: президент, тренер чи гравець?


Віктор Кобзистий зізнався, що платив зарплату баскетболістам з власної кишені, щоб не було затримок. Різниці між зарплатами у Суперлізі та Вищій лізі немає, все залежить від професійних якостей гравця.


- Ви бачите, як грає “Прометей” - основна частина гравців отримує зарплату як у Суперлізі. У них завдання вийти у Суперлігу, виносити суперника в кожній грі в пух та прах. На мою думку, це потенційний суперник Вищої ліги.


Гравці не знають зарплати один одного - це закрита інформація. Навіть тренер не знає скільки отримує той чи інший гравець. Зарплатні відомості рідко коли відкриваються, особливо коли стосується премій. Навіть в Європі клуб може відкрити весь бюджет, але зарплатні відомості це закрита інформація. Коли гроші виходять вперед це порушує дисципліну в команді, зайві проблеми в роздягальні, які порушують “командну хімію”.


Більшість молодих гравців команди зараз отримують стипендії або отримують мінімальну зарплату. З кожним гравцем індивідуально розмовляю, якщо бачу, що гравець прогресує, то зроблю все можливе, щоб зарплата відповідала рівню зростання гравця.

За всю свою історію Віктор Кобзистий був як гравцем, помічником тренера, головним тренером та президентом.


-Коли Віктор Кобзистий отримував більше заробітної плати?


- Коли був гравцем. Це нормально, коли гравець отримує більше ніж тренер. Дійсно, хороший тренер коштує великих коштів. Так часто буває... Ми не беремо НСА, коли гравці нічого не отримують, лише отримують за навчання, там тренери отримують на рівні тренерів NBA, може навіть більше, бо там хороші контракти. Якщо брати Євролігу: Барселона, ЦСКА, Реал, Фенербахче, Олімпіакос... тренери отримують більше ніж молоді гравці, але менше ніж лідери команди. Тренер дає лише ідею й установку, а гравець це все виносить на своїх плечах.


Якби у “Кременя” було необмежене фінансування то я б повернув всіх кременчужан.


Про гру на військовій базі НАТО


- Коли наші війська збили ізраїльський літак над Чорним морем зникла баскетбольна команда ЦСКА Київ. ЦСКА був срібним та бронзовим призером чемпіонату СРСР, мала величезні традиції. В цій команді пограв Сальніков, якого президент США називав “руською балістичною ракетою”, Чечуров та багато гравців збірної СРСР.


Щоб ви розуміли, я граючи за ЦСКА Київ, як солдат отримував заробітну плату в розмірі 12 гривень у місяць, але ми все одно стали віце-чемпіонами серед збройних сил НАТО. Ми в фіналі програли італійцям. Божевільна вийшла гра на військовій ракетній базі НАТО. Їхньою інфраструктурою був вражений. Це був 1999 чи 2000 рік. У нас в Україні таке ще пошукати треба: повноцінні тенісні корти, басейни. Я побачив як живе людина в американській армії. Гірше машин Mercedes та BMW я там не бачив.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх