Цигарки та сміття у галереї: у Кременчуці відкрилася виставка студентів-дизайнерів

27.10.2018, 09:46 Переглядів: 5 150

 

Подивитися можна не лише на картини, а й на незвичайні інсталяції

26 жовтня у Міській художній галереї Кременчука студенти-дизайнери КрНУ ім. Остроградського презентували виставку «Контрасти».


Чому саме так називається виставка стає зрозуміло одразу: у великому залі представлені класичні роботи, а в малому — оригінальні інсталяції. На стінах великого залу можна ознайомитися з класичним мистецтвом у вигляді малюнку, живопису, планерної практики та композиції. Щодо робіт, розміщених у малому залі, то їхні автори не обмежувалися картинними рамками та законами жанру.


Ти можеш стати співавтором інсталяції, якщо кинеш палити

 


На підлозі малого залу привертає увагу «цигаркова» купа, над якою звисають сигаретні пачки з приклеєними на них портретами людей. Це робота Анастасії Старушко з назвою «Вибір за тобою».



 

- Це зображення знаменитих людей, вірші яких ми знаємо на пам'ять, яких ми бачили на телебаченні, людей, яких музику ми слухали. Ці люди померли через куріння. Тобто, не через саму цигарку, але вона пришвидшила вік. Ця людина могла своєю творчістю продовжувати далі показати нам більше, але вона не змогла, - зазначила Анастасія.


Студентка розповіла, що кожен бажаючий може доповнити її інсталяцію. Людині варто зробити свій вибір: або ж продовжити палити та опинитися серед портретів на цигаркових пачках, або ж кинути палити і жбурнути упаковку в купу.


Після такого навіть не хочеться відпочивати на природі


Робота Віолети Зуб присвячена екологічній тематиці. Ідея створити таку інсталяцію з'явилася у дівчини, коли вона прогулювалася з подругою природою Кременчука.



 

- Мені дуже хотілося показати людині, що залишається після неї, коли вона відпочиває на природі. Після такого навіть не має бажання відпочивати на природі. Хочеться показати це, щоб кожна людина прибирала за собою і цінила природу, яка у нас є, - розповіла Віолетта.


Студентка розповіла, що всі фотографії зроблені на кременчуцьких водоймах: на березі Дніпра, Псла та Сухого Кагамлика. На початку літа прийшла ідея саме фотографувати. Потім з'явилася думка створити арт-об'єкти. Матеріали для них допомагали збирати брати і сестри.


Сміття для інсталяцій шукали на набережній Дніпра. Таким чином зібрали більше двохсот алюмінієвих кришечок та близько п'ятдесяти упаковок з-під цигарок.


Перешкода реальності

 


На стіні малого залу висить оригінальна картина, яка складається зі зламаних комп'ютерних мишок, навушників та фотографій. Це робота Світлани Плахотної. Таким чином дівчина хоче звернути увагу на інтернет-залежність.



 

- Хотіла відобразити те, що майже всі люди багато часу проводять в інтернеті. У соцмережах, іграх, тобто живуть в інтернеті, а не зі своєю родиною. Я думаю те, що Інтернет буде завжди, а люди зістаряться і помруть. А ти проживаєш своє життя не з ними, а в нереальному світі, - розповіла про задумку Світлана.


Загалом на виставці представлені 250 робіт. Над ними трудилися 87 студентів та 6 викладачів. Виставка триватиме до 14 листопада.


Галерея працює за адресою вул. Коцюбинського, 4 з 11.00 до 18.30. Вихідні дні: понеділок й вівторок. Вхід вільний.

Фото: Олександр Попенко
Автор: Євгенія Каблучка Фото: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх