СБУ розслідує справу про корупцію при будівництві адмінбудівлі Нацгвардії у Кременчуці

23.10.2018, 12:02 Переглядів: 6 808

 

Слідство виявило подвійну оплату робіт при будівництві, що фінансується з бюджету Кременчука. Замовником його виступає комунальне виробниче підприємство «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва»

Призупинене будівництво


Адміністративну будівлю Нацгвардії у Кременчуці, що на вулиці Княгині Ольги, 3 цьогоріч не добудують. Роботи фінансуються з міського бюджету Кременчука, проте наразі і будівництво, і фінансування призупинене. Офіційно – через те, що підрядник не виконував своїх зобов’язань договір із ним було розірвано. Претензії до млявого виконання робіт підрядником лунали від мера Кременчука Віталія Малецького не раз на апаратних нарадах.


Начальник комунального виробничого підприємства «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» (УКБ) Микола Воловик підтверджує, що договір з підрядником розірвано, буде проводитися новий тендер. Наразі ж, за його словами, йде претензійна робота у судах стосовно підрядника, який не виконав своїх зобов’язань. Потім буде проведене коригування обсягів робіт, каже він.


Роботи на об’єкті виконувала фірма ТОВ «Абсолют Монтаж». Так, відповідно до даних системи електронних закупівель ProZorro, у 2016 році фірма виграла тендер та уклала угоду на суму 6 млн 877,5 тис грн із УКБ як замовником об’єкта. У 2017 році вартість робіт була відкоригована, і в результаті переговорної процедури було укладено додаткову угоду на 3 млн 49 тис грн. Термін дії договору – до 31 грудня 2018 року. Тобто до цього терміну будівництво мало бути завершене.


Проте роботи цьогоріч виконані не будуть, і навряд чи буде виконано коригування їх вартості. Є ще одна причина цьому, про яку воліють не говорити ні в мерії, ні в УКБ: попередньо визначена замовником вартість робіт та їхня оплата зацікавила слідчих СБУ.

Справа про зловживання службовим становищем


За інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, ще у квітні цього року (до того, як було розірвано договір з підрядником – ТОВ «Абсолют Монтаж») Октябрьський суд Полтави задовольнив вимогу слідчого управління СБУ у Полтавській області та надав тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Абсолют Монтаж», які стосуються будівництва адміністративної будівлі на вулиці Княгині Ольги, 3. Як йдеться в ухвалі суду, СБУ розслідує кримінальне провадження за ч. статті 364 Кримінального Кодексу України щодо «зловживання невстановленими службовими особами своїм службовим становищем при укладенні та виконанні договору № 46 про закупівлю робіт з будівництва адміністративної будівлі на території військової частини № 3059 Національної Гвардії України за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Княгині Ольги, буд. 3, вчинене всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки».


Досудове розслідування встановило, що до суми договору про роботи  на 6 млн 877,5 тис грн на території військової частини Нацгвардії (за адресою вул. Княгині Ольги, 3) були повторно включені роботи, які були виконані раніше.  


«У той же час, за вказаною адресою, при укладанні договору № 46 вже існувала недобудована у 2008 році ТОВ «Талєкріс» споруда, яка разом з іншими будівлями, згідно з актом прийому-передачі, передана на баланс військової частини №3059 Національної Гвардії України від КГЖЕП «Автозаводське». На момент припинення будівництва та передачі її у власність військової частини вартість недобудови складала 766 004, 00 грн. (без ПДВ). Разом з тим, службові особи ТОВ «Абсолют Монтаж», за попередньою домовленістю з керівництвом військової частини № 3059 Національної гвардії Україні та КВП «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва», свідомо вносили до актів приймання виконаних робіт та інших офіційних документів завідомо недостовірні відомості щодо їх обсягів та вартості, зокрема відображали дані про найменування робіт і витрат пов'язаних з ними, які раніше фактично вже виконувалися ТОВ «Талєкріс», - сказано в ухвалі суду.


9 жовтня Октябрьський суд Полтави видав ще одну ухвалу: про проведення будівельної-технічної експертизи задля встановлення обсягів робіт, які були (або не були) фактично виконані. В ухвалі, зокрема, зазначено, що був допитаний керівник ТОВ «Абсолют Монтаж», який «повідомив, що під час виконання будівельних робіт вказаним підприємством до актів виконаних робіт включено та у подальшому КВП «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» оплачено роботи по утепленню будівлі, які фактично виконані не були».

За допомогою сервісу Opendatabot, ми далі відстежували цю справу.

Директор фірми «Талєкріс» не пам’ятає, хто був замовником об’єкту

11 жовтня за клопотанням слідчого суд виніс ще три ухвали:

  • про доступ до рахунків КВП «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва» у Державній казначейській службі (всі бюджетні платежі проходять через Держказначейство);
  • про доступ до банківських рахунків ТОВ «Абсолют Монтаж»
  • про доступ до банківських рахунків ТОВ «Талєкріс», яке починало будувати адмінбудівлю.

Наразі слідчі підозрюють, що роботи, які були виконані фірмою «Талєкріс» у 2006-2008, були повторно включені в перелік робіт по об’єкту (відповідно до тендерної документації) і повторно оплачені з бюджету другому підряднику – ТОВ «Абсолют Монтаж».


 «..директор ТОВ «Талєкріс» ОСОБА_6 повідомив, що у товариства відсутня точна інформація про замовника вказаних будівельних робіт, про хід їх виконання, оскільки з плином часу первинні бухгалтерські документи були знищені», - йдеться у матеріалах суду.


Відповідно до даних ЄДР (єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), нинішній директор «Талєкріс» Валерій Куцанок працює на посаді з 2015 року. І цілком природно, що він не пам’ятає контракту 2006-2008 років. А от один із співзасновників фірми Олександр Крикуха, за даними аналітичної системи YouControl, керував нею з 1999 року по серпень 2007, тобто якраз у той період, коли був укладений договір на будівництво, яке стало причиною розслідування. Також у 2007 році інтерв’ю як в якості голови спостережної ради ТОВ «Талєкріс» давав депутат міськради Віталій Таценюк: тоді «Талєкріс» виграла ще один тендер – на ремонт мосту. Слідству варто було б поцікавитися замовником робіт на об’єкт на вулиці Княгині Ольги, 3 (колишня вулиця Червоних слідопитів) саме в панів Крикухи і Таценюка.


Додамо, що у 2006 році комплекс будівель колишнього дитсадка на вулиці Червоних слідопитів, 3, переданого в оренду військовій частині, перебував у комунальній власності територіальної громади Автозаводського району. Відповідно, майном опікувалася нині ліквідована Автозаводська районна рада, яку багато років очолював Володимир Коваленко. І лише в 2011 році комплекс будівель і споруд на вулиці Червоних слідопитів, 3 був переданий до комунальної власності територіальної громади Кременчука і на баланс КГЖЕП «Автозаводське» (нижче - скрін, що вказує на відповідне рішення виконкому Кременуцької міської ради, клікніть для збільшення).


 


Тож, імовірно, замовником будівлі, яка фігурує в матеріалах справи як незавершене будівництво, був виконком Автозаводської райради.


Очільник УКБ заперечує «зайві» обсяги робіт. 

Микола Воловик, який будучи керівником УКБ «успадкував» незавершене будівництво, вважає кримінальну справу, яку розслідує СБУ «мильною булькою». Він стверджує, що при розробці проектно-кошторисної документації враховувалися вже виконані у попередні роки обсяги робіт, є відповідний акт обстеження.


Проте, якщо зазирнути у технічне завдання тендерної документації 2016 року, то воно починається із розробки траншей під фундаменти та влаштування фундаментів. У той же час, як свідчать судові матеріали у справі, недобудова з висотою стін 4 м (це рівень одного поверху) вже існувала. Так що ж за фундаменти тоді вимуровували? На багато питань належить відповісти будівельно-технічній експертизі…


Мер та нардеп вже не піаряться на будівництві

У липні 2017 року майбутню штабну будівлю Нацгвардії інспектували вдвох мер Кременчука Віталій Малецький та нардеп Юрій Шаповалов. Тоді прес-служба розміщувала гарні світлини, відео та обіцянки завершити будівництво у 2017 році.


Та в цьому році поважні гості вже не ходять інспектувати зупинене будівництво, яке, до того ж, фігурує у кримінальній справі. Бо на такому гарного іміджу та піару не зробиш. 


Наостанок. Нещодавно «ТелеграфЪ» опублікував матеріал про реконструкцію парку «Придніпровський» - у технічному завданні тендерної документації, яку готувало УКБ, ми знайшли обсяги робіт, які теж уже були виконані в попередні роки – ситуація подібна до тієї, що з будівлею Нацгвардії.  



Завищення обсягів робіт (і, відповідно, вартості об’єкту) схоже на усталену практику. А це все – гроші платників податків, наші з вами.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Прес-служба мерії Кременчука
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх