«Ми продовжимо називати кременчужан кременчужанами», – мер Малецький про «кременчуківців»

21.10.2018, 09:19 Переглядів: 2 779

Міський голова та громадська активістка Валентина Трофименко провели під час засідання виконкому міської ради мовознавчу дискусію

19 жовтня на засіданні виконкому Кременчуцької міської ради міський голова Віталій Малецький дав слово громадській активістці Валентині Трофименко. Вона ще раз озвучила чиновникам рекомендацію Інституту української мови Національної академії наук щодо вживання назви жителів Кременчука – «кременчуківці» замість «кременчужани». Послалася на те, що чиновники з Полтавської обласної державної адміністрації вже взяли на озброєння саме слово «кременчуківці».



– Ми не будемо мовознавчу дискусію проводити. Ви вважаєте, що неологізм «кременчуківці» може вживатися. Ми вважаємо, що свого часу неологізм «кременчужани» прижився і є джерелом словотворення і збагатив українську мову. Давайте дискусію залишимо. Ми будемо продовжувати називати кременчужан кременчужанами. Це ваша думка буде взята до відома... – відповів міський голова Віталій Малецький.


– Це не моя думка! Це рекомендація найвищого наукового органу України, – відповіла Валентина Трофименко.


– Я вважаю, що треба говорити «кременчужани». Ви можете вважати інакше. Це моя особиста думка, – продовжував Віталій Малецький.


– Є така наука мовознавство, і не в праві ми туди вносити свої думки, хто як думає. Нам відповіли спеціалісти. І треба нашу мову українську в Кременчуці розчищати, – продовжувала активістка.


– Ваш неологізм кременчуківці не підтримується громадою, – заявив міський голова.

Автор: Стас Константинов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх