Де лікуватимемо зуби після закриття комунальних стоматполіклінік

17.10.2018, 17:02 Переглядів: 6 618

 

Влада обіцяє безкоштовне лікування пільговиків

На сесії 11-го жовтня депутати Кременчуцької міської ради проголосували за закриття трьох комунальних стоматологічних поліклінік та звільнення 138 співробітників цих медзакладів. За це проголосували фракції «Поруч» (партія мера Кременчука Віталія Малецького), ВО «Батьківщина», БППС та частина депутатів з інших фракцій.

 У день сесії під стіни виконкому прийшло чимало протестувальників – їх було більше сотні, переважно пацієнти комунальних стоматполіклінік. До них доєдналися кілька учасників АТО. Протестувальники пройшли до сесійної зали та вимагали зняти питання щодо закриття поліклінік з розгляду. Через це мер оголосив перерву у сесійному засіданні. Люди пішли перекривати дорогу на Крюківський міст, але це теж не допомогло. Ані міський голова, ані депутати міськради не взяли до уваги вимоги кременчужан-протестувальників. О восьмій годині вечора, коли у сесійній залі вже було напівпорожньо, депутати на чолі з мером проголосували за закриття комунальних стоматполіклінік та звільнення їх співробітників.

Тож реорганізація комунальної стоматології таки відбудеться, хоча чимало депутатів звертали увагу на те, що програма реорганізації «сира», там багато незрозумілих моментів.

Давайте подивимось, що на нас чекає.

 

Комунальні стоматологічні поліклініки (1) на Молодіжному, на Раківці та у центральній частині міста закриють.

 

98 тисяч пацієнтів (2) цих комунальних поліклінік надалі лікуватимуться у новоутвореному Кременчуцькому міському стоматологічному центрі (КМСЦ).

 

138 співробітників (3) комунальних стоматполіклінік будуть звільнені.

 

Обладнання комунальних стоматполіклінік (4) частково спишуть, як застаріле, а частково встановлять у підрозділах КМСЦ.

 

Приміщення комунальних стоматполіклінік (5) звільнять. Стоматологи звідти виїдуть. А ось кому ці приміщення перепадуть – достеменно невідомо. У документах, ухвалених на сесії міськради, про це жодного слова. Натомість в. о. керівника міськздороввідділу Максим Середа кілька разів висував різні версії. Спершу він казав, що приміщення на Раківці міській медицині вже не потрібне. Потім припинив це казати. Про приміщення поліклініки на Молодіжному посадовець спершу казав, що частину віддадуть під амбулаторію сімейних лікарів, а іншу частину – невідомо кому. Потім запевняв, що все приміщення піде сімейним лікарям. Про козирне приміщення стоматполіклініки на набережній у Придніпровському парку чиновник обіцяє, що там сидітимуть лікарі-вузькопрофільні фахівці з ЦПМСД №1. Та все це – лише слова. У затверджених сесією документах вони не зафіксовані.

 

Що таке ВСВ (6)

Міська влада обіцяє після закриття районних стоматологічних поліклінік створити замість них відокремлені стоматологічні відділення в районах. Та з районними відділеннями не все зрозуміло. Спочатку у програмі реорганізації вони називалися «невеликі, але функціональні відділення» («Комплексна програма розвитку комунального некомерційного медичного підприємства «Кременчуцький міський стоматологічний центр»). І мова йшла, що у відділеннях працюватиме 1-2 лікарі. Натомість наразі ці «невеликі» відділення отримали назву «відокремлених стоматологічних відділень». І мова вже йде про те, що там працюватиме 4 стоматологи-терапевти та лікар-хірург. За штатним розкладом передбачений ще ортопед та медсестри. Загальна кількість співробітників – по 13 осіб у відділенні. Єдине, що не передбачене у штатному розкладі відокремлених відділень, це рентгенолог. І, звісно ж, виникає питання: невже усім пацієнтам, які лікують зуби у своїх районах, таки доведеться їздити на рентген на Київську? «ТелеграфЪ» запитав в. о. керівника міськздороввідділу Максима Середу, чи будуть рентгенологічні кабінети у відокремлених відділеннях? Чиновник не відповів ані «так», ані «ні». Натомість сказав:

– Рентгенологічний апарат із стоматполіклініки можна транспортувати на інше місце, для його розташування не потрібні 25 квадратних метрів в окремому приміщенні.

Відповідь ухильна – апаратуру можна транспортувати, а можна й не транспортувати. У Комплексній програмі та у Плані заходів комплексної програми не зазначено, що кожне районне відділення матиме рентгенологічний кабінет.

Площа кожного районного відділення становитиме 50 кв. м. Усі три відділення «підселять» до інших медзакладів. Вони розташуються за такими адресами:

  • відділення на Молодіжному: проспект Л. Українки, 80, у приміщенні колишньої 4-ї поліклініки (наразі – КДЦ КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька»);

  • відділення у центральній частині міста: пров. Павлівський, 1/4, у будівлі КМП «Лікарня «Придніпровська»;

  • відділення на Раківці: вул. Генерала Манагарова, 9, у приміщенні колишньої 2-ї поліклініки, а нині – КНМП «ЦПМСД №2».

І, нарешті, головне запитання – коли ж відділення запрацюють? З цим теж є певні невизначеності. За Планом заходів, з грудня 2018 по лютий 2019 триватиме підготовка приміщень для новоутворених відділень. Почати роботу вони мають у березні 2019-го (1-го чи 30-го – не зазначено).

«ТелеграфЪ» запитав в. о. керівника міськздороввідділу, де ж кременчужани лікуватимуть зуби з листопада 2018-го по березень 2019-го?

Чиновник відповів:

– Хто вам сказав, що буде хаос? Хаосу не буде. Хто вам сказав, що лікарів виставлять на вулицю? Поки готуватимуться нові приміщення, лікарі працюватимуть у поліклініці.

Як це відбуватиметься, не дуже зрозуміло. Адже усі співробітники поліклінік отримали повідомлення про скорочення з 16-го листопада. До речі, і рентгенологи теж. Тобто 16-го їх усіх мають звільнити. На роботу у новоутворені відділення візьмуть обмежену кількість людей. Як вони працюватимуть у спорожнілих приміщеннях поліклінік, звідки до того ж мають демонтувати та вивезти обладнання, побачимо.

 

Що таке КМСЦ (7)


Після реорганізації системи кременчуцької комунальної стоматології та закриття районних стоматполіклінік маємо отримати Кременчуцький міський стоматологічний центр (КМСЦ). Відповідно до вимог медреформи, він матиме статус комунального некомерційного медичного підприємства та матиме право укладати угоди на фінансування з Національною службою здоров’я України.

КМСЦ складатиметься з центрального відділення та трьох відокремлених відділень, про які ми розповіли вище.

Центральним відділенням КМСЦ стане стоматологічна поліклініка №1 на вулиці Київській – єдина поліклініка, яку не закриють. Тут, в одному місці, працюватимуть усі профільні кабінети, які раніше мала кожна районна стоматполіклініка. І, відповідно, сюди доведеться їздити кременчужанам з усіх районів міста.

Саме на Київській має розміститися єдиний на місто кабінет невідкладної стоматологічної допомоги. В. о. керівника міськздороввідділу Максим Середа обіцяє, що кабінет невідкланої допомоги працюватиме не лише у робочий час, а й у нічний, та у святкові та вихідні дні.

Також у центральному відділенні заплановано розмістити рентгенологічний кабінет.

Фізіотерапевтичний кабінет теж розміститься у центральному відділенні на Київській. У відокремлених районних відділеннях такі кабінети вже не передбачені, хоча до реорганізації фізіотерапевтичний кабінет мала кожна районна стоматполіклініка.

У центральному відділенні розмітиться й міське ортопедичне відділення з ливарним та полірувальним кабінетами, а також із зубопротезною лабораторією. Відповідно, зубні техніки, які працювали у районних стомтполіклініках, будуть скорочені.

Обіцянки міської влади

Керівник міського відділу охорони здоров’я Максим Середа заявив, що після реорганізації міської стоматології кременчужани-пільговики отримуватимуть безкоштовно 18 стоматологічних послуг. Натомість у документах, затверждених на сесії (Комплексна програма та План заходів), немає переліку цих безкоштовних послуг. Тож поки це лише слова керівника міськздороввідділу.

Натомість у документах, ухвалених на сесії, зафіксовані такі обіцянки влади на 2019-й рік. Влада обіцяє забезпечити за кошти міського бюджету безоплатною стоматологічнюї допомогою пільгові категорії населення у таких обсягах:

  • терапевтична та хірургічна допомога: до 45000 пацієнтів-пільговиків;

  • невідкладна стоматологічна допомога: до 4500 пацієнтів-пільговиків;

  • лікування інвалідів І групи вдома: до 2400 відвідувань;

  • пільгове протезування: 1200 пацієнтів.

Плани масштабні. На обліку у комунальних поліклініках стоїть 61 тисяча пільговиків. А у черзі на безкоштовне протезування їх 5938 осіб.

Ризики для кременчужан

Найочевидніші ризики для кременчужан та для комунальної стоматології – це втрата професійних кадрів, адже 138 співробітників стоматполіклінік скоротять. І попри солодкі розповіді мера та керівника міськздороввідділу про обов’язкове та рівноцінне працевлаштування усіх скорочених, ризик втратити кадри дуже великий. Що розповідає медперсонал про начебто «рівноцінне» працевлаштування, «ТелеграфЪ» писав у попередньому номері («Стоматолоиг нарешті заговорили»).

Інший очевидний ризик – ризик втрати великих за площею комунальних приміщень. Не факт, що вони і надалі використовуватимуться для потреб комунальної медицини.

Також існує чималий ризик втрати обладнання комунальних стоматполіклінік. «ТелеграфЪ» запитав керівника міськздороввідділу, у якому стані обладнання та що з ним буде? Чиновник відповів, що більше третини обладнання застаріле и має бути списаним, іншу частину розмістять у новоутворених відділеннях. Натомість реорганізація – це та каламутна вода, в якій може зникнути не лише застаріле обладнання, а й цілком нове.

І зрештою найбільший ризик – це ризик не отримати обіцяної міською владою 100% безкоштовної стоматологічної допомоги для пільгових категорій кременчужан.

На сесії міськради мер Кременчука Віталій Малецький та керівник міськздороввідділу Максим Середа обіцяли «подолати корупційну схему» у комунальній стоматології. Вони обіцяли, що після реорганізації пільговики вже не платитимуть за знеболювальний укол або за пломбу, а отримуватимуть ці та інші послуги (18 послуг) 100% безоплатно. Але ж це обіцяв мер, який три роки керує містом, і у цей час пільговики – за його ж словами – платять у комунальних стоматполіклініках гроші, які не мали б платити. І керівник міськздороввідділу Середа теж не вперше прийшов на посаду. Він вже керував міськздороввідділом у 2015-2016, і у цей період – за його ж словами – пільговики платили гроші за послуги, які мали б отримати безоплатно. Логічно запитати, чому ані мер, ані керівник міськздоровідділу усі ці роки не боролися з корупцією у комунальній стоматології? І з якого дива ми маємо вірити їхнім обіцянкам, що ось тепер все стане по-новому? Посадовці запевняють, що за рахунок масових звільнень стоматологів та економії фонду заробітної плати з’явиться більше грошей на медикаменти. Гроші, можливо, і з’являться. Та не факт, що їх використають саме на безоплатну стоматологічну допомогу пільговикам. Доживемо до березня, побачимо, як воно буде.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх