Брати Пічки завойовують найвищі нагороди з боулдерингу

8.10.2018, 07:05 Переглядів: 2 778

 

Спортсменів з Кременчука підготували тренери у Києві

Спортсмени секції скелелазіння КрНУ ім. Остроградського брати Пічки Ігор і Демид взяли участь у відкритому чемпіонаті Дніпропетровської області з боулдерингу. Чемпіонат Дніпропетровської області з боулдерингу проходив в рамках чемпіонату України з боулдерингу, 28 вересня в болдеринг залі «La Scala» в Дніпрі. У змаганнях взяли участь спортсмени з Харківської, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Київської, Полтавської, Одеської, Хмельницької областей.


Команду Полтавської області представляли юні скелелази брати Демид й Ігор Пічка. Змагання з боулдерингу проходили у два етапи кваліфікація та фінал.


За підсумками фіналу Пічка Демид в групі 2010-2009 зайняв 1 місце, Пічка Ігор в групі 2008-2007 зайняв 2 місце. До чемпіонату Дніпропетровської області зі скелелазіння в дисциплінах боулдеринг спортсменів підготували тренера Самсонова Л.Н. на скеледромі ХФТІ і «Мурашник», Паукавев Артем «Цех» Київ.

Боулдеринг - в перекладі з англійської означає «лазіння по валунах». Цей різновид скелелазіння включає в себе лазіння на невеликій висоті з декількома короткими перехопленнями від 6 до 10. У Боулдері є свої рівні складності лазіння: траверс і лазіння вниз, лазіння по стіні, нависання або ущелині. Уміння лазити по ущелині або лазіння з нависанням дозволяє спортсменові навчиться володіти своїм тілом, правильно і синхронно працювати ногами і руками. Такі траси виробляють у спортсменів почуття гнучкості, впевненості й витривалості. Лазіння по траверсу це рух в одному напрямку по поверхні. Траверс дозволяє спортсменові навчиться правильно ставити ноги і поліпшити витривалість. Лазіння вниз один з найважчих розвиває силу рук, і вчить правильно балансувати тілом.


Види боулдерінгу різниться за рівнем висоти:

- сидячий боулдерінг старт здійснюється з позиції сидячи на мате або на землі;

- низький боулдерінг для лазіння на невеликій висоті до 5 метрів;

- високий боулдерінг або хайбол (англ. - «великий валун») лазіння спортсмена на висоту вище 5-ти метрів.


Для занять боулдерінг необхідне бажання і невеликий особистий спортивний інвентар, який включає скальники і магнезія. Займатися боулдерінг можуть не тільки професійні спортсмени, а й люди які мають хоча б невелику спортивну підготовку.


Що дає людині заняття болдерінгу:


1. Збільшує м'язову силу плечей, зап'ясть, пальців.

2. Мислення пространсвенности орієнтування. Для того що б пройти складну трасу з важкими елементами необхідно переглянути і продумати як перехопити куди де і поставиш ногу, руку. Для успішного прохоження необхідні не тільки фізичні можливості і вміння просторово мислити робота думки триває в процесі. На відміну від багатьох інших видів спорту, в боулдерінг фізична активність супроводжується роботою мислення.

3. Гнучкість. Траси складного рівня не можна пройти, не маючи достатньо гнучкості. Треба мати гарну гнучкість і розтяжку оскільки часто необхідно сильно зігнутися або дотягнутися до зацепа, який розташований далеко.

4. Покращує координацію. Пройти складні маршрути використовую тільки фізичну силу часто буває неможливим. Необхідно вміти балансувати на маленькому зачепі, відчувати своє тіло і кожен рух, розуміти як і куди зміщується твій центр ваги, розраховувати оцінювати прикладається зусилля. Тренуючись на складних маршрутах таких як нависання і лазіння вниз, ви розвиваєте координація рухів, вчіться балансувати, краще відчувати і контролювати тіло.


Кількість відкриваються в рік болдерінгових залів і скеледромів зростає в геометричній прогресії, багато людей різних вікових груп приходить в цей спорт і залишається в ньому. Паралельно з кількістю зростає і якість скеледромів і їх технічні можливості, рівні складності, і відповідно відвідуваність і кількість охочих. Адже ні для кого не секрет, що скелелазіння увійшло в офіційну програму Олімпійських ігор, популяризація та залучення нових і розвиток вже наявних спортсменів одна з важливих задач. Цей вид спорту дозволяє повірити у власні сили, подолати себе і свої страхи.


Не всі зможуть стати хорошим спортсменами, але зате все можуть просто полюбити скелі в тому вигляді, як вони є, рухаючись вперед, ти кожен день вдосконалюєш себе, радіючи від досягнення поставлених цілей. Все це приносить яскраві емоції від заняття скелелазінням, поїздки та незвичайні подорожі з друзями. Нові емоції та цікаві знайомства, позитив від скелелазіння в найближчому майбутньому для кого то стане улюбленою роботою, хобі, спортом, або більше ніж хобі.


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Таня Пічка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх